maritbet girişmaritbet
Bursa'da Christian Tobin'in yaptığı Yüzen Taşlar Heykeli açıldı!

Bursa'da Christian Tobin'in yaptığı Yüzen Taşlar Heykeli açıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla dünyaca ünlü heykeltraş Christian Tobin'e yaptırılan Yüzen Taşlar Heykeli, düzenlenen törenle hizmete açıldı

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geleneksel gölge oyununun kahramanlarından Hacıvat ve Karagöz anısına Altıparmak Meydanı'nda yaptırılan Yüzen Taşlar Heykeli'nin açılmasıyla birlikte Bursalıların Atatürk Heykeli'nin ardından ikinci bir buluşma noktasına kavuştuğunu söyledi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarih-kültür ve medeniyet başkenti Bursa'yı her alanda ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Bursa'nın hak ettiği değere ulaşabilmesi için dünyayı taradıklarını, en güzel eserleri kente kazandırmak için gece, gündüz çalıştıklarını belirten Başkan Altepe, Yüzen Taşlar Heykeli'nin Bursa'ya her alanda değer katacağını söyledi. Altıparmak Meydanı'na konuşlandırılan eserin dünyaca ünlü heykeltraş Christian Tobin'in kendine has üslubu ve tekniği ile tarihin yorumlandığı eşsiz bir esere dönüştüğünü belirten Başkan Altepe, "Bu çalışmanın ortaya çıkabilmesi için Heykeltraş Christian Tobin ve ekibi yaklaşık 11 ay boyunca Bursa'da kamp kurdu. Sonunda da geleneksel gölge oyunumuzun kahramanlarından Hacıvat ve Karagöz'ü simgeleyen bu eşsiz eser ortaya çıktı. Hareket halinde olma özelliğiyle dikkat çeken ve içerisinde su kütlelerinin bulunduğu bu eşsiz yapıt, meydana farklı bir hava katacak. Atatürk Heykeli'nin ardından, Bursa'nın ikinci bir buluşma mekanı olacak" dedi. 
 
Kent yönetimi olarak Bursa'nın kendine has özellikleriyle büyümesinden yana olduklarını, çalışmaları bu uğurda yoğunlaştırdıklarını ifade eden Başkan Altepe, sosyal donatı alanlarını kentlerin vazgeçilmezleri arasında gördüklerini söyledi. Başkan Altepe, "Binalar yıkarak Bursa'ya yeni meydanlar kazandırıyoruz. Altıparmak Meydanı da bunlardan biri. SGK'ya ait 10 aynı binayı yıkarak, bu meydanı ortaya çıkardık. 10 gün içinde meydanda şelale inşaatı başlayacak. İki ay sonra tamamlanacak olan bu proje, meydana farklı bir çehre kazandıracak. Burası Bursa'nın en önemli buluşma mekanlarından biri olacak" diye konuştu. 
 
Törende konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, Hacıvat ve Karagöz'ün Bursa'nın Türk Milleti'ne mal olmuş iki büyük değeri olduğunu hatırlattı. Karagöz ve Hacıvat'ın anısına yaptırılan heykelden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi kutlayan Şahin, "Belediye başkanları, bulundukları bölgeleri mağrur eder, güzelleştirir. Bursa'nın birçok değerini bütünleştirerek markasal değer haline getiren Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'ye teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu. 
 
Projeye maddi destek sağlayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de Hacivat ve Karagöz'ün sanat, edebiyat, tarih ve hayal dünyasının iki önemli figürü olduğunu belirterek, eserin Bursa için hayırlı olmasını diledi. Meydan projesi kapsamında Altıparmak Meydanı'na inşa edilecek BTSO temsilcilik binası için tekliflerin alındığını ifade eden Sönmez, “Yeni temsilciliğimizi 15 Aralık tarihine kadar Bursa mimarisine uygun olarak tamamlayacağız. Asırları devirip gelen Hacivat ve Karagöz, inanıyorum ki karşı karşıya vücut buldukları bu meydanda, nükteli tavırlarıyla dünyanın dört bir yanından insanları Bursa'ya davet edecek” ifadelerini kullandı. 
 
Eserin açılış töreninde konuşan Heykeltıraş Christian Tobin de, “Şehre kazandırılan eserler, kentin karakterini yansıtıyorlar. Bu eser de Bursa'nın karakterini yansıtıyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere beni cesaretlendiren herkese teşekkür ediyorum. Şehrin yöneticilerini, taşıdıkları vizyondan dolayı kutluyorum. Bu heykel benim için ayrı bir önem taşıyor. Diğer eserlerin kazandırılmasıyla birlikte burası muhteşem bir mekan olacak" açıklamasında bulundu. 
 
Konuşmaların ardından Başkan Altepe ve BTSO Başkanı Celal Sönmez, Helkeltraş Tobin ve eşine Yüzen Taşlar Heykeli'nin maketi ile çicek hediye etti. Toben de Başkan Altepe ve Sönmez'e Yüzen Taşlar Heykeli'nin hikayesini konulan alan bir kitap ile timsah konulu bir eser takdim etti. 
 
Kinetik heykeli bulan ve bu akımın öncüsü olan Alman heykeltıraş, kariyerinin en yüksek eserini Bursa için yaptı. Gemlik'ten çıkarılan Diabas taşı üzerinde ve Ovaakça mevkiinde kurulan atölyede 6 ay boyunca çalışma yapan ve bu sırada heykelin konulacağı Altıparmak semtinde yaşayan Alman heykeltıraş, şehrin dokusuna dair intibalarını toplam 52 ton ağırlığındaki iki heykelden oluşan eserine yansıttı.
 
Sanatçı, kendisiyle özdeşleşen tekniğiyle suyun kinetik gücünü kullanıyor ve onlarca ton ağırlığındaki taşları hareket ettirebiliyor. 8 ve 7 tondan oluşan üst kısımları suyun gücüyle hareket eden taşlar, Karagöz ve Hacivat'ın diyaloğunu temsil ediyor. Özel bir aydınlatma sistemiyle ışıklandırılacak olan taşların arkasına düşen gölgesi Karagöz ile Hacivat'ın yüzyıllar süren gölge oyununu yeniden yaşatıyor.
 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...

Bursalı ev tekstili üreticileri modanın merkezi İtalya'da
  • 05.05.2022 17:12

Bursalı ev tekstili üreticileri modanın merkezi İtalya'da

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) öncülüğünde, Ticaret Bakanlığının deste ...