maritbet girişmaritbet
Bilecik'in neden OSB okulları yok?

Bilecik'in neden OSB okulları yok?

Gözde sanayi merkezlerinden biri olan Bilecik'te organize sanayi bölgeleri okulunun neden olmadığını ele alan Tuncay Çankaya organize sanayi bölgelerinden bahsediyor

Türkiye'nin son yıllardaki gözde sanayi merkezlerinden biri olan Bilecik'te organize sanayi bölgeleri okulu neden kurulmadığını merak ediyoruz. Bilindiği gibi artan yatırım talepleri nedeniyle kentimizde te son zamanlarda en çok gündemde olan ve bir çözüme ulaşması gereken gündem işçisizlik (!)  Kalifiye eleman arayan sanayiciler her gün Bilecik'te yayınlanan yerel gazetelerde boy boy eleman ilanları veriyor. Buna rağmen işçisizlik sorunu her geçen gün daha da büyüyor. Açıkçası ortada yeterince kalifiye işçi yok. Fabrikalar artık büyük masraf yaparak aldıkları cihazların başına tecrübesiz insanları oturtmak istemiyor.. Bu konuda haklı olduklarını düşünüyorum.

Konunun diğer bir boyutu ise, Bilecik'te 6 organize sanayi bölgesi olması. Küçük sanayi siteleri de var. Her gün yeni yeni fabrikalar kuruluyor. Bugün yıllardır Bilecik'te faaliyet gösteren bir fabrika vasıflı elemanı kolay buluyor ama yeni bir fabrika için vasıflı eleman konusu tam bir eziyet. Kente yeni yeni fabrikalar geliyor. Bilecik'te önceki yıllarda CP yoktu, Şişecam yoktu, Arslan Alüminyum yoktu. Yarın daha bir çok büyük sanayi kuruluşu daha ilimize gelecek. Fabrikaların ihtiyacı olan vasıflı personeli yetiştirecek bir okul artık lüks değil zorunluluk haline geldi.
 
İsminin OSB okulu olması şart değil, ara kademe okulu, eğitim okulu, KOBİ okulu veya başka bir isim de olabilir. Ama amacı organize sanayi bölgelerinde, küçük sanayi sitelerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin vasıflı eleman ihtiyacını karşılamak için böyle bir okul kurulması gerekiyor.
 
Liseden ayrılmış, üniversiteyi kazanamamış yada hiç okuyamamış  işsiz insanlara yönelik bir okul açılması gerektiğine inanıyorum. Fabrikalar bu yıl ihtiyacı olan elemanı okula bildirecek daha sonra okul ise o ihtiyaca uygun olarak vasıflı eleman yetiştirecek. Böylece fabrika talep ettiği vasıflı elemana kavuşurken kentte işsizlik de azalacaktır. Bu okulun yapılması için fabrikaların hepsinin elini taşın altına koyacağına, destek olacaklarına  inancım tam.
 
Fabrikalar ve organize sanayi bölgeleri günlük işleri arasında gerekli, gereksiz birçok harcama yapıyor. Böyle önemli bir çalışma içinde maddi manevi tüm desteği vereceklerdir.  Çünkü yeni gelen çalışanlarına işi öğretene kadar büyük bir performans eksikliği ile yüz yüze kaldıkları için bu sorun tüm fabrikaların sorunu. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi,  Bilecik Valiliği, Bilecik Belediye Başkanlığı ilimizin başarılı milletvekilleri ve ilimizin sivil toplum örgütlerinden bu konuda duyarlı olmalarını bekliyorum.
 
Tuncay Çankaya / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı
  • 31.03.2022 11:15

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), "güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesis ...

Pazar günleri AVM'lere 5,5 milyon ziyaretçi bekleniyor!
  • 23.06.2021 08:49

Pazar günleri AVM'lere 5,5 milyon ziyaretçi bekleniyor!

Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamaların kalkmasıyla pazar günler ...

Manavgat Naras Barajı ekonomiye 561 milyon TL fayda sağladı
  • 19.04.2021 16:38

Manavgat Naras Barajı ekonomiye 561 milyon TL fayda sağladı

DSİ, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Naras Barajı'nın, ekonomiye 561 milyon lir ...

Organize Sanayi Bölgeleri'nde dönüşüm başlıyor
  • 08.10.2020 09:34

Organize Sanayi Bölgeleri'nde dönüşüm başlıyor

"Türkiye'de Organize Sanayi Bölgelerinin Dönüşümü-Manisa OSB Yenilik Merkezi Tas ...

Bilecik'e 25 bin metrekarelik alana Millet Bahçesi yapılacak
  • 26.09.2020 10:59

Bilecik'e 25 bin metrekarelik alana Millet Bahçesi yapılacak

Bilecik'te 25 bin metrekare alana yapılması planlanan Millet Bahçesi projesi Çev ...