maritbet girişmaritbet
Beyoğlu'ndaki Arap Cami yeniden ibadete açıldı!

Beyoğlu'ndaki Arap Cami yeniden ibadete açıldı!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen İstanbul'un ilk camisi ''Arap Camii'nin açılışını yaptı

 

Arınç, "Trabzon Ayasofya Camii de bugüne kadar aslında aslında hiç olmadığı şekliyle maalesef müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah'a ibadet edilen yerlerdir, hiçbir kanun onu asıl maksadından başka bir yere götüremez. İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camisi'ni hep beraber açarız" dedi.
 
İstanbul'u kuşatmaya gelen İslam orduları tarafından 717 yılında yapıldığı bilinen Beyoğlu'ndaki Arap Camii, restorasyonunun tamamlanmasının ardından, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla yeniden ibadete açıldı. Teravih namazı öncesi yapılan açılışta konuşan Arınç, Arap Camii'nin 'bir nadide inci' olduğunu söyledi. Arınç, ''Vakıflar Genel Müdürlüğü, ecdat yadigarlarını bir bir restore ediyor. Son 10 yılda 4 bine yakın cami, külliye, imaret, kervansaray ve bunların benzerleri imar edildi, restore edildi ve açıldı. Katrilyonluk bir sermayeyi bu açılışlar için kullandık. Allah işimize bereket verdi ve böyle güzel eserleri ayağa kaldırmak için büyük bir gayretle çalıştık'' dedi.  
 
Arap Camii'nin ilk defa duyduğunda nerede olduğunu bilemediğini ifade eden Arınç, ''Karaköy'e geldim ama 'Bu dükkanların arasında böyle cami olur mu' diye tereddüt ettim. Adeta bir istiridye içindeki inci gibi kendini saklamıştı. Buraya girdiğimizde bu muhteşem eseri gördük ve ecdattan bugüne, daha doğrusu Müslümanların İstanbul'u kuşatma altına aldığı tarihten bu yana, pek çok defalar restorasyon geçirmiş, yanmış, zelzeleden zarar görmüş, en sonunda da biz, 2-2,5 yıl içerisinde, hatta biraz daha fazla, bu güzel eseri ihya etmişiz'' şeklinde konuştu.  
 
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, caminin restorasyon projelerini 2008 yılında hazırladığını ve caminin, Türkiye'de örnek mimarisi bulunan camilerden biri olduğunu belirten  Arınç, şöyle konuştu: 
 
''Elbette böyle bir incinin, İstanbul'da, Karaköy'de saklanmış olmasının hikmetleri vardır. Ama bazı arkadaşlarımız, en azından ön tarafının açılmak suretiyle caminin herkes tarafından görülüp, çevresine bir düzenleme yapılmasını da arzu ediyorlar. Tabii bu, çok yüksek bir maddi kaynağa ihtiyaç duyuyor. Biz buradaki arkadaşlarımızın elbette zarar görmesini istemeyiz, hepsi bizim için muhteremdir. Çünkü Karaköy esnafı, bu camiyi korumuştur. Güzel esnafımız camiye gözü gibi bakmıştır. Onları huzurlarınızda kutluyorum. Karaköy'ün dürüst, çalışkan esnafına teşekkür ediyorum. İnşallah bu cami daha yüzyıllar boyu bu memlekette ezanıyla, Kur'an'ıyla, cemaatiyle ilelebet duracak ve ülkemizde güzellikleri birlikte göreceğiz. Trabzon Ayasofya Camii de bugüne kadar aslında aslında hiç olmadığı şekliyle maalesef müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah'a ibadet edilen yerlerdir, hiçbir kanun onu asıl maksadından başka bir yere götüremez. İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camisi'ni hep beraber açarız. Başkanım bizi hep beraber otobüslere koyar, Trabzon'a gideriz bir cuma namazı da inşallah orada, ecdadımızın camisinde 'Allahu Ekber' diyerek, saf tutarız."  
 
Arap Camii'nin, İstanbul ile simgeleşmiş, çok özgün bir yapı olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, "Bakın Türkiye'de hemen hemen her tarafta Selçuklulardan bu yana çok önemli eserlerimiz var. Ama bunları mekruh duruma bırakmışız. Terk etmişiz. Kimileri yok olmuş.  1998 - 2002 yılları arasında Türkiye'de onarımı restorasyonu yapılan eser sayısı 46. 4 yılda sadece 46 tane. Ama şu 10 yılda sanırım son zamanlarla birlikte 6 bini geçmiş durumda. Bu, bu eserlere ne denli değer verdiğimizin bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.  
 
Arap Camii, yapılan duanın ardından teravih namazında hizmet vermeye başladı. Camiye giren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yatsı namazını kıldıktan sonra hasta olduğunu ifade ederek erken ayrıldı. 
 
Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü
  • 06.04.2023 15:55

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü

Beyoğlu'nda yıkılma riski bulunan ve çevresinde güvenlik önlemi alınan 5 katlı t ...

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor
  • 15.04.2022 10:55

86 yıl sonra ihya edilen Ayasofya Fatih Medresesi açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden inşa edilen ve Ay ...

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor
  • 11.04.2022 14:27

Kuzey Makedonya'daki Osmanlı camisi ibadete açılacağı günü bekliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu devam eden, Kuzey Makedonya’nın ...

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı
  • 25.02.2022 16:19

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı

Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'nde bilinen tek eseri olan, hayattayken tamamlandığın ...

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı
  • 07.01.2022 16:03

Fethiye Camisi yeniden ibadete açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi, kılınan cuma ...

Yeraltı Camii'nin ilginç hikayesini bizden dinleyin!
  • 23.06.2016 14:25

Yeraltı Camii'nin ilginç hikayesini bizden dinleyin!

Karaköy'de bulunan Yeraltı Camii'nin hem kendisi hem hikayesi oldukça farklı. On ...