maritbet girişmaritbet
AYAKTA KALAN TARİHİ YAPILAR

AYAKTA KALAN TARİHİ YAPILAR

İstanbul'da yüzlerce yıldır ayakta kalan yapılar günümüzdeki rezidanslara meydan mı okuyor?inceleyelim.

İstanbul'da yüzlerce yıldır ayakta kalan yapılar günümüzdeki rezidanslara meydan mı okuyor?inceleyelim.

Türkiye tarih zengini bir ülke olarak dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, pek çok kültürün harmanlaştığı büyük bir kenttir. İstanbul tarihi yapılar açısından da çok zengin bir ülke olup, İstanbul'da, Bizans İmparatorluğu'ndan, Anadolu Selçuklu Devleti'nden ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan kalma pek çok yapılar mevcut. Bu tarihi yapılara ne kadar bakabildiğimiz tartışılır. Yüzlerce yıldır ayakta kalabilen bu yapılar, günümüz rezidanslara meydan okuyor diyebiliriz. Eski yapıların bu denli sağlam olması ve günümüze kadar gelmesinde zamanında kullanılan malzemelerin de etkisi olabilir. Ayakta kalan tarihi yapıların en önemlilerinden biri olan Galata Kulesini inceleyelim.

Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biridir. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından İsa'dan sonra 507 yılında Fener kulesi olarak ahşaptan yapıldığı idda ediliyor. Cenevizliler tarafından İsa Kulesi, Bizanslılar tarafından Büyük Kule olarak anılan kuleye, günümüzdekine yakın şeklini, 1348 yılında Cenevizliler vermiştir.

1509 yılında gerçekleşen depremde oldukça zarar gören Kule, devrin ünlü Osmanlı mimarı Hayrettin tarafından onarılmıştır. Galata Kulesi, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Kasımpaşa Tersanesi'nde çalıştırılan mahkum işçilerin hapis yeri olarak da kullanılmıştır. 16. Yüzyılın sonlarında ise Galata Kulesinin tepesine bir rasathane kurulduğu idda ediliyor. Galata Kulesi bu şekilde kullanıldıktan sonra 3. Murat tarafından kapatılıp, Kule tekrar hapishaneye dönüştürülmüştür.

17. yüzyılda Hezarfen Ahmet Çelebi'nin tahta kanatları kollarına takarak Galata Kulesi'nden havalanıp, Üsküdar semtine uçmasıyla tarihteki ilk uçuş gerçekleşmiştir.

1717 yılından sonra İstanbul'da artan yangınlardan dolayı, Galata Kulesi yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış, fakat kule kendisini yanmaktan kurtaramamış ve Kule 1794 yılında yanmıştır.

3. Selim zamanında Galata Kulesi onarılmış, tekrar yangın geçirince 2. Mahmut tarafından tekrar onarılıp işaret kulesi olarak kullanılmıştır.

1967 yılında restorasyon yapılmış, bugünkü görünümüne ulaşmıştır ve böylelikle turistlik tesis olarak işletilmeye başlanmıştır. Kulenin ismi İstanbul'un tarihi semti Galata'dan verilmiştir kuleye.

Galata Kulesinin boyutları ile ilgili bilgilere göre, yüksekliği 66,90 metre, dış çapı 16.45 metre olup, iç çapı 8.95 metredir. Duvar kalınlığı 3.75 metre, ağırlığı ise 10.000 ton civarındadır.

Günümüzde, Galata Kulesi özel bir şirket tarafından turistlik amacıyla işletiliyor. 7 katı asansörle, 2 katı ise yürüyerek çıkarak, Galata Kulesi'nin en üst katındaki restoranın içinden geçilerek, balkona ulaşılır ve kule gezilir. Turistlik mekan olarak karşımıza çıkan Galata Kulesi'nde kahvenizi yudumlarken, eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Kaynak: İBB, galatatower.net

Emlaktasondakika

Yorum Yaz