maritbet girişmaritbet
Ankara'da kiracı sayısı azalıyor!

Ankara'da kiracı sayısı azalıyor!

Ankara'da uygulanan teşvikler ve sağlanan kolaylıklar nedeniyle son 10 yıl içinde ev sahibi olanların sayısı artarken, kiracı sayısında düşüş görüldü

 

Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Can, "Son yıllarda yap-sat müteahhitlik hizmetlerinin artması, konut üretiminin tahminin üzerinde çoğalması, gecekonduların yıkılarak modern konutların yapılması kiracı sayısını azalttı" dedi.
 
Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Can, "KDV'nin konut fiyatlarına eklenmesi ile Ankara'da konut fiyatları yüzde 20 civarında artacak, bunun yanında kiracı sayısı ise düşecek" dedi
 
Konutta uygulanan teşvikler ve kolaylıklar sebebiyle Ankara'da son 10 yıl içinde kiracı sayısının azaldığını, ev sahiplerinin ise arttığını belirten Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, konutta uygulamaya konulan yeni mevzuat ve uygulamaların Ankara'da konut üretimini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Kredi faizlerinin düşük olması, maliyetlerin gerçekçi olması sebebiyle 2011 yılında Türkiye'deki konut satışlarının 2010 yılına göre daha verimli geçtiğini ve satışlarda yüzde 17 oranında bir artış gerçekleştiğini ifade eden Can, "2010 yılında Türkiye genelinde yaklaşık 357 bin adet konut satılmışken, 2011'de 420 bin adet konutun satışı gerçekleşmiştir. Mütekabiliyet yasası sebebiyle İstanbul ve kıyı bölgelerinde konut satışlarında canlılık devam edecektir.
 
Yine kentsel dönüşüm sebebiyle deprem riskinin büyük olduğu şehirlerimizde inşaat sektörü canlılığını devam ettirecektir. Fakat bunların dışında kalan yerlerde konut üretimi KDV uygulamaları, rayiç bedelleri, yükselen inşaat maliyetleri sebebiyle azalacaktır. Bu illerin başında ise Ankara gelecektir. 2006 yılından bu yana her yıl 500 binin üzerinde konut üretilmektedir. Yapı ruhsatı Ankara'da teşvikler ve sağlanan kolaylıklar nedeniyle son 10 yıl içinde kiracı sayısı azalırken ev sahibi olanların sayısında artış görüldü. mm f i m istatistiklerine göre, 2010 yılında ruhsat verilen konut sayısı 800 bini aşmıştır. 2011 yılında ise bu sayıda yüzde 20 oranında bir düşüş gerçekleşmiş, 2011 sonu itibariyle belediyeler tarafından ruhsat verilen konut sayısı 640 bin civarında kalmıştır. 2012 yılında bu düşüş devam edecektir" dedi.
 
'KONUT ALANLAR AZALACAK'
 
Ankara'daki konut sayısının 1 milyon 20 bin olduğunu hatırlatan Can, 600 bin kişinin ev sahibi olduğunu, 320 bin kişinin kiracı olduğunu, 38 bin kişinin lojmanlarda kaldığını 56 bin kişinin ise ev sahibi olmamasına rağmen kira ödemediğini söyledi. Can, "Ankara bir öğrenci şehri olması sebebiyle kiracılarının içerisinde öğrenciler önemli yer tutmaktadır. Son yıllarda yap sat müteahhitlik hizmetlerinin artması, konut üretiminin tahminin üzerinde çoğalması, gecekonduların yıkılarak modern konutların yapılması kiracı sayısını azaltmıştır. Konut fiyatları artmaya devam ederse, insanların yeni konut alma şansı azalacaktır. KDV'nin konut fiyatlarına eklenmesi ile Ankara'da konut fiyatları yüzde 20 civarında artacaktır" diye konuştu.
 
Can, Ankara genelinde 1 milyon 20 bin civarındaki konutun büyük çoğunluğunun üç oda bir salon olduğunu belirterek şunları kaydetti:
 
ANKARALININ TERCİHİ 3+1
 
"571 bin konut üç oda bir salon iken, 302 bin konut iki oda bir salon, 77 bin 500 konut bir oda bir salondan, 8 bin 300 konut 1 odadan, 60 bin konut ise 5 ve üzeri odadan oluşmaktadır. Bu da gösteriyor ki, Ankaralılar genellikle 3 oda 1 salondan oluşan konutları tercih etmektedirler. Fakat önümüzdeki dönemde yükselen fiyatlar sebebiyle insanlarımızın alım gücü düşecek ve daha çok iki oda bir salon evler tercih edilir olacaktır. Bu düşüşün bir sebebi de ailelerin küçülmesi olarak karşımıza çıkacaktır."
 
Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”
  • 03.12.2025 14:22

Bakan Kurum: “Onbir ilimizin tamamında son tuğlalar koyuluyor”

Kahramanmaraş’ta afet konutlarının inşa edildiği Doğukent şantiye alanında basın ...

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?
  • 19.11.2025 11:18

Kiralık sosyal konut sistemi nasıl işleyecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yüzyılın Konut Proje ...

350 bininci deprem konutu teslim edildi
  • 17.11.2025 10:12

350 bininci deprem konutu teslim edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’da 350 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi Tören ...

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı
  • 13.11.2025 11:28

Ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı

Konut satışları Ocak-Ekim döneminde %16,2 artarken, geçen sene Ekim ayına göre i ...

Yüzyılın Konut Projesi’ne ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı
  • 11.11.2025 11:44

Yüzyılın Konut Projesi’ne ilk gün 936 bin 159 başvuru yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuruların 905 bin 640'ı e-Devlet, 30 bin 519'u bank ...

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...