maritbet girişmaritbet
Ankara Alışveriş Festivali'nde cirolar arttı!

Ankara Alışveriş Festivali'nde cirolar arttı!

Bu yıl ilk kez düzenlenen Ankara Alışveriş Festivali, başkente bereket yağdırdı

 

Bu yıl ilk kez düzenlenen Ankara Alışveriş Festivali, başkente bereket yağdırdı. Markaların cirosunda yüzde 250'ye varan artışlar yaşanırken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “İstanbul'daki festivali açık ara geçtik” dedi. Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, İstanbul'a, “Pardon” demek zorunda olduklarını belirterek 5 yılda 5 milyar dolarlık bir alışveriş ekonomisi yaratmayı hedeflediklerini söyledi.
 
İstanbul'un bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Alışveriş Festivali, gelenekselleşmeye çalışırken başkent Ankara, bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği alışveriş festivaliyle İstanbul'a rakip oldu. Geçen yıl İstanbul Shopping Fest (İSF - İstanbul Alışveriş Festivali) sırasında mağazalarda yüzde 20'lik müşteri kaybı yaşayan başkent, bu yıl düzenlediği Ankara Alışveriş Festivali (ASF) ile ciroları ortalama yüzde 30 artırdı. Bazı markalar ilk 10 günde satışlarında yüzde 250'ye varan artış kaydetti.
 
Başkente büyük göç
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'nın bir numara olması için yola çıktıklarını belirterek, İstanbul ile rekabette açık ara önde olduklarını söyledi. Gökçek, ilk yıllarda yüzde 25 ciro artışı hedeflediklerini hatırlatarak şöyle konuştu: “İlk haftanın sonunda bu hedefleri gerçekleştireceğimizi gördük. Çünkü THY ile sadece ilk üç günde Konya ve Eskişehir'den Ankara'ya 59 bin kişi geldi. Tren kapasitelerinde yüzde 179 artış sağlandı. Ayrıca ilk dört günde hava yoluyla 30 bin kişi Ankara'ya iniş yaptı. Otobüs terminaline girişler ise 200-400 oranında arttı.”
 
Yabancı plaka arttı
Kızılay'da zabıtalara araç sayımı yaptırdıklarına değinen Melih Gökçek, “Yabancı plakalı araç sayısı yüzde 21'e çıktı. Festivalin ilk günlerinde, gün içindeki 8 saatlik zaman aralığında yaptırdığımız bu sayımda, Kızılay'ın geliş yönünde geçen 13 bin 654 aracın 2 bin 263'ü yabancı, gidiş yönündeki 14 bin 671 araçtan ise 3 bin 717'sinin yabancı olduğunu tespit ettik” dedi. Şu sıralar alışveriş merkezlerinde sayım yaptırdıklarını anlatan Gökçek, “Çok ünlü bir mağazanın sahibi ile konuştuk, cirolarında yüzde 245 artış olduğunu söyledi. Bu oran beni havalara uçurdu. Mesela A City'de yüzde 50 ciro ve müşteri artışı var” diye konuştu.
 
5 milyar dolar hedefi
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ise “İstanbul finans merkezi olacaksa, Ankara'nın da alışverişin başkenti olmaması için hiçbir neden yok. Bu konuda İstanbul'a ‘Pardon' demek zorundayız” dedi. İstanbul'un ikinci yılı olması nedeniyle 1-0 geride başladıkları maçın 2-1 galibiyetleriyle devam ettiğini ifade eden Bezci, “İstanbul ile rekabetimiz tatlı tatlı sürer. Sürsün de. Bizim 5 yıl içerisinde 5 milyar dolarlık bir alışveriş ekonomisi, 5 milyon turist ve 5 simge binayı Ankara'ya kazandırmanın yanı sıra hedefimizde artık Expo var, Avrupa Şampiyonaları var, Olimpiyatlar var” dedi.
 
40 milyon TL bütçeye sahip
Ankara Shopping Fest'in bütçesi 40 milyon lira. Bunun 400 milyon TL etkisinde tanıtım fırsatı yaptığı hesaplanıyor. Ankara, festival yüzü olarak Victoria's Secret'ın ünlü yüzlerinden Doutzen Kroes'u seçerek dikkatleri üzerine topladı.
 
Siyasetin soğuk yüzü gitti, gülen insanlar geldi
Alışveriş festivalinin Ankara'nın kimyasını değiştirdiğine değinen ATO Başkanı Salih Bezci şu tespitlerde bulundu: “Bakıyorum, başkentte siyasetin soğuk yüzü gitmiş, adeta yerlerine gülen insanlar gelmiş. Akşam geç saatlere kadar Kızılay gibi Ankara'nın önemli merkezlerinde halk vakit geçiriyor, eğleniyor, yiyor, içiyor. Kortejlerin peşinden kilometrelerce yürüyor. Aileler, gençler, çoluk, çocuk demeden Ankara'nın eğlence kavramında önemli bir değişim yaşanıyor. Ankara'nın başardığı en önemli fark işte bu. Festivali AVM'lerden dışarı çıkarıp halkı sokağa dökebilmesi. Böylece simitçiden, taksi şoförüne kadar yüzler gülüyor.
 
Yabancı turist yüzde 50 arttı
İtalyan Stefanel'in Türkiye Genel Müdürü Füsun Çevikel Kuran, Ankara'da dört mağazaları olduğunu hatırlatarak, “Geçen yıla kıyasla ilk altı aylık dönemde bu yıl yüzde 50 daha fazla tax-free faturası kesmişiz. Bu Ankara'ya yabancı turist ilgisinin göstergesi” dedi. Kuran, alışveriş festivalinin tüm Türkiye'ye yayılmasının sinerji yaratacağını söyledi. Ayakkabı Dünyası Yönetim Kurulu üyesi Fatih Akbacakoğlu ise alışveriş festivali nedeniyle Ankara'daki mağaza cirolarının yüzde 55 arttığını belirtti.
 
Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurdu
Melih Gökçek, İstanbul'dan gelen bilgilere göre birçok İstanbullu'nun Shopping Fest'ten haberi olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Biz bu yıl daha çok iç turizme yönelik festival yaptık. Önümüzdeki sene ise dış turizmi de entegre edeceğiz. İnşallah seneye insanların akın ettiği bir Alışveriş Festivali yaratmış olacağız. Alışveriş'in yanı sıra düzenleğidimiz etkinlikler ile Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduk. Bir günde 300'ün üzerinde, toplamda ise 6 bin 435 etkinlik ile rekor kıracağız.”
Demet Cengiz Bilgin / Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi"
  • 26.04.2024 16:45

Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi"

Türkiye'nin yeni turistik treni "Mezopotamya Ekspresi" ilk seferini tamamladı. D ...

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu
  • 04.04.2023 13:49

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu

Türk Hava Yolları (THY), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreml ...

THY kabin memurlarının çantaları depremzede çocuklara bot oldu
  • 31.03.2023 16:33

THY kabin memurlarının çantaları depremzede çocuklara bot oldu

Türk Hava Yolları kabin memurlarının kullandığı çantalardan dönüştürülen 10 bin ...

Pegasus Hava Yolları geçen yıl 2,45 milyar avro ciroya ulaştı
  • 07.03.2023 11:29

Pegasus Hava Yolları geçen yıl 2,45 milyar avro ciroya ulaştı

Pegasus Hava Yolları'nın, geçen yıl misafir sayısı yüzde 33,7 artışla 26,9 milyo ...

SunExpress 15 binden fazla kişiyi deprem bölgesinden tahliye etti
  • 24.02.2023 16:55

SunExpress 15 binden fazla kişiyi deprem bölgesinden tahliye etti

Türk Hava Yolları ve Lufthansanın ortak kuruluşu SunExpress, Kahramanmaraş merke ...