maritbet girişmaritbet
Afyonkarahisar’ın çehresi alt ve üstyapı yatırımlarıyla değişiyor!

Afyonkarahisar’ın çehresi alt ve üstyapı yatırımlarıyla değişiyor!

Kaymağı, lokumu, sucuğu, kaplıcası ve mermeriyle büyümeye devam eden Afyonkarahisar’da yatırımlar hız kesmiyor

Kaymağı, lokumu, sucuğu, kaplıcası ve mermeriyle büyümeye devam eden Afyonkarahisar'da yatırımlar hız kesmiyor. 2013'ü ‘yatırım yılı' ilan eden Afyonkarahisar Belediyesi, şehrin çehresini değiştirecek alt ve üst yapı çalışmalarına imza atıyor. Çalışmalarla yenilenecek olan mahalle ve caddelerin, modern bir görünüme kavuşması planlanıyor. Kanalizasyon ve su şebekelerinden yol ve kaldırım çalışmalarına, kapalı ve katlı pazar yerinden yeşil alan düzenlemelerine kadar pek çok çalışma planlayan belediye, ayrıca 13 milyon TL harcama ile 2011 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ıslahı yapılan Akarçay'ın rekreasyon ve peyzaj çalışmalarını tamamladı.

2008 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Türkiye'de termal turizmin başkenti' ilan edilen Afyonkarahisar'da tesis yatırımları hız kazanırken, kent 5 yıldızlı oteller ve oda sayısı bakımından ülke genelinde altıncı sıraya yükseldi. Zengin termal kaynaklara sahip olması nedeniyle 4 ve 5 yıldızlı yeni tesislerin faaliyete geçmesi, özellikle Afyonkarahisar'a 25 dakika uzaklıktaki Uluslararası Zafer Havaalanı'nın Kasım 2012'de açılmasıyla birlikte ilde başta sağlık turizmi olmak üzere kültür, tarih ve inanç turizmi canlanmaya başladı. Hızlı tren projesi ile Afyonkarahisar ve Ankara arasındaki mesafenin 1.5 saate düşmesiyle birlikte, turizmde yakalanılan ivmenin daha da artması öngörülüyor.

Kent ekonomosinin lokomotifi mermer

Mermer ve doğaltaş, Afyonkarahisar ekonomisinin lokomotifi konumunda. Kent, Türkiye'deki işletilebilir mermer rezervinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip bulunuyor. Bu durum mermeri, kentin en güçlü sektörü haline getirmiş durumda. İl ekonomisine katkıda bulunan diğer alanlar ise kauçuk- lastik ayakkabı, toprak sanayii-tuğla, ağaç ve ağaç ürünleri, un-yem , tekstil, plastik ve lastik, makine imalat, ambalaj ve lojistik, kimya sanayii çimento gereçleri, kırmızı et ve et ürünleri, şekerleme (lokum, kaymaklı şeker, helva, tahin, reçel vb), tavuk-yumurta, emaye, ayçiçek yağı ve haşhaş ezmesi olarak sıralanıyor. Ayrıca, son yıllarda seracılık alanında da önemli yatırımlar çeken Afyonkarahisar, bu konuda da söz sahibi olmaya aday iller arasında yer alıyor.

Kent, yolların kesişme noktasında

Afyonkarahisar, Marmara'yı Akdeniz'e, Ege'yi İç Anadolu'ya bağlayan bir kavşak konumunda. İl, ulaşım açısından da büyük avantajlara sahip. İlin bulunduğu konum, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyette bulunan firmaların liman, havaalanı, karayolu gibi ulaşım seçeneklerini artırarak, avantajlar sağlıyor. Avrupa ülkelerine ihracat yapan firmalar İzmir Limanı'nı tercih ederlerken, Uzakdoğu'ya ihracat yapan firmalar ise, Mersin ve Antalya limanlarına yöneliyor. Afyonkarahisar'a 25 dakika uzaklıktaki Uluslararası Zafer Havalimanı da, firmalara hava ulaşımı alternatifi sunuyor. Dört ana hattın geçtiği Afyonkarahisar, demiryolu üzerinden sevkiyat ve ulaşım imkanları açısından da diğer illere göre avantajlara sahip bulunuyor. Kent, karayolu ulaşımı açısından kavşak nokta olma özelliğini demiryollarında da gösteriyor.

Afyonkarahisar OSB genişletiliyor

15 ayrı sektörde 285 tane işletmesi bulunan ve ağırlıklı olarak mermer, gıda, et ve et entegre tesisleri ile makine ve ambalaj sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların yer aldığı Afyonkarahisar OSB'de, bölgenin tamamı sanayicilere tahsis edilmiş durumda. Tahsis edilebilecek sanayi parseli olmadığı için bölgede yatırım yapmak isteyen sanayicilere ve girişimcilere cevap veremeyen OSB yönetimi, bölgeyi 403 hektar genişletmek üzere çalışmalara başladı.

Afyonkarahisar'ın ihracatı (bin dolar)

2008    235.887

2009    200.032

2010    214.570

2011    288.203

2012    308.648

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Afyonkarahisar'da göl ve barajlarda su seviyesi "kritik" eşiğe düştü!
  • 26.01.2023 15:53

Afyonkarahisar'da göl ve barajlarda su seviyesi "kritik" eşiğe düştü!

Kış aylarında bahardan kalma günlerin yaşandığı Afyonkarahisar'da, mevsimsel kur ...

Bakan Kurum: "Amacımız güçlü Afyon için çalışmaktır"
  • 28.05.2021 18:45

Bakan Kurum: "Amacımız güçlü Afyon için çalışmaktır"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afyonkarahisar Belediyesini ziyaret etti ...

GROHE SmartControl mutfak, 2020’de 10 tasarım ödülü aldı
  • 22.12.2020 11:14

GROHE SmartControl mutfak, 2020’de 10 tasarım ödülü aldı

GROHE SmartControl mutfak, kazandığı on ödülle 2020’nin çoğu tasarım ödülüne lay ...

Afyonkarahisar'da Helenistik döneme ait 'duvar' bulundu
  • 17.10.2020 10:58

Afyonkarahisar'da Helenistik döneme ait 'duvar' bulundu

Afyonkarahisar'da Apameia Antik Kenti antik tiyatrosunda yürütülen kazı çalışma ...

İkbal Termal Otel, dünyanın en iyi otelleri arasına girdi
  • 10.10.2020 15:00

İkbal Termal Otel, dünyanın en iyi otelleri arasına girdi

Afyonkarahisar İkbal Termal Otel, Conde Nast Traveler dergisinin Okur Seyahat Öd ...