maritbet girişmaritbet
1 numara olmak için potansiyel var ama doping gerekiyor

1 numara olmak için potansiyel var ama doping gerekiyor

Eskişehir önde gelen sanayi, turizm, lojistik ve havacılık şehirleri arasında yerini almaya hazırlanıyor. Anadolu Buluşmaları ile kendisine sinerji oluşturan kentin önde gelen sanayicileri "Herşey tamam ama doping gerekiyor" sözleri ile özeleştiri yapıyor

Kaynak: Selma ŞENOL/ Bugün

Eskişehir, Türkiye'nin önde gelen şehirleri arasında yerini almak, havacılık, lojistik başta olmak üzere pek çok alanda bir numara olmak için yönünü çiziyor. 3 Aralık'ta gerçekleştirilecek olan ve İpek Medya Grubu'nun organize ettiği Anadolu Buluşmaları'na ev sahipliği yapacak olan kent, bu etkinlikle birlikte sanayiciler, işletmeciler, yatırımcılar, yerel yönetim ve kamu idarecileri arasında sinerji oluşturmaya hazırlanıyor. Eskişehirli sanayciler "1 numara olmak için herşey tamam ama doping de gerekiyor" sözleri ile kamuoyunun dikkatini çekiyor.

 Şok turizm yatırımı istiyoruz

TÜMSİAD Eskişehir Şubesi Genel Başkanı Ali Engiz özellikle kalifiye eleman, tarım, hayvancılık ve turizmde dopinge ihtiyaç olduğunu söyledi. Özyıldırım kentte iki üniversite olmasına rağmen, sanayide ve hizmet sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek, bu konuda yatırım yapılmadığı eleştirisinde bulundu. Engiz, "Bu noktada yerel yönetimlere, biz iş adamlarına ve sosyal örgütlenmelere, özellikle hükümete büyük görevler düşüyor" dedi. Engiz son zamanlarda turizmde hareketliliğin artmasının ve yerli turistin şehre ilgisinin yoğunlaşarak hafta sonu turlarının artması sebebiyle Eskişehir'de turizm konusunda şok bir yatırım yapılması gerektiğini savundu. Ali Engiz, Anadolu Buluşmaları ile ortaya çıkacak sinerjinin kente aradığı dopingi getirmesi temennisinde bulundu. 

 

İlk hızlı treni biz kullandık

EGSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Ercan da son 5 yılda Türkiye'nin bir çok ilinden kamu ve özel yatırımların bu şehirde buluştuğunu vurguladı. Ercan şöyle devam etti:

"Eskişehir özellikle Ak Parti hükümetleri döneminde yaşanan demiryolu, karayolu ve deniz yolu altyapı çalışmalarındaki yükselen ivmeden nasibini en fazla alan il oldu. Türkiye'de ilk kez, dünyada sekizinci olarak Yüksek Hızlı Treni (YHT) Eskişehirliler kullandılar. Yine İstanbul ve Brüksel ile başlatılan karşılıklı uçak seferleri, İstanbul'a karayolu mesafesini üç buçuk saate düşüren mekece duble yolu çalışması, Gemlik limanına sağlanan kolay ulaşım imkanı ile Eskişehir tam bir kavşak konumuna geldi. Doğal olarak bu imkanlar yatırımcıların dikkatlerini çekti."

Erdoğan Ercan, kenti yatırımcılar için cazip kılan 4 unsuru ise şu sözlerle özetledi:

"Tusaş, Tei, Tülomsaş, Arçelik, Ford gibi dünya devi kuruluşların Eskişehir merkezli üretim sanayiine oluşturduğu alt yapı azımsanmayacak düzeydedir. O yüzden başta otomotiv ve uçak sanayi olmak üzere teknolojiye dayalı bir sanayi girişiminin tutarlı olacağı muhakkaktır. Kiremit ve seramikte önde gelen kuruluşlarının üretim yaptıkları göz önünde bulundurulacak olursa yeni yatırımlar için uygun bir zemin olduğu aşikardır.  Odunpazarı evlerinin restorasyonuyla da oluşan mistik havadan kaynaklanan alternatif turizm her geçen gün kendisini daha da hissettirmektedir. Bu alanda önemli bir boşluk bulunmaktadır. Hamamlarıyla meşhur kentimizin artık çağdaş sıcak suyla tedavi merkezlerine ihtiyacı vardır.

 

Eskişehir madencilik bölgesi olma yolunda

Eskişehir, madencilikteki zenginliğini öne çıkararak yıldız şehirler arasına girmek istiyor. Uluslararası Eskişehirli Sanayici İşadamları ve Girişimciler Derneği (ESİDER) Başkanı Kemal Sofuoğlu, Türkiye'de işletilmekte olan 4 bor sahasından birinin yer aldığı kentte madencilik ve sanayi bölgesi kurulmasının gerekli olduğunu söyledi.

 

Bor potansiyeli yüksek

Sofuoğlu "Böylelikle sağlıklı ulaşım ve lojistik ağının oluşturulması ile madencilikle ilgili istihdam, ihracat ve üretim çok daha fazla olacaktır. Kentimiz dünya bor madeni rezervleri alanında çok önemli bir potansiyele sahiptir. Bu anlamda şehrimizde bor madenleriyle ilgili sanayinin kurulup geliştirilmesi gereklidir" dedi.

Türkiye'de Eti Bor'un elinde 26 adet bor sahası olduğunu hatırlatan Sofuoğlu, bunlardan dördünün halihazırda işletildiğini, bir tanesinin de Eskişehir'de bulunduğunu açıkladı.  Yugoslavya ve İran'da yeni bor yataklarının bulunduğunu hatırlatan Sofuoğlu bu yüzden elimizdeki bor madeninin zaman kaybetmeden en verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Sofuoğlu şunları söyledi:

 Görev mahalli idarecilerde

 "Eskişehir yer altı ve yer üstü kaynakları itibariyle de çok zengindir. Bu anlamda yine aynı zenginlikte Afyon, Kütahya, Bilecik ve Bursa gibi komşu illerle büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Başta bor yatakları olmak üzere kaplıcaları, mermer, krom, magnezit ve lületaşı olmak üzere pek çok yer altı kaynaklarımız bulunmaktadır. Geniş ormanlık alanları hiç değerlendirilemeyen arazileri ve bozkırlarıyla büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin en etkin ve verimli şekilde kullanılıp değerlendirilmesi noktasında en büyük görev mahalli idarecilerimize düşmektedir"

Kemal Sofuoğlu, yerel yöneticilerle halk ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin biraraya geleceği Anadolu Buluşmaları'nda sanayiciler olarak kentin gelişimine ilişkin görüşlerini  paylaşacaklarını ve yönetimden beklentilerini aktaracaklarını belirterek "El ele verilerek aşılamayacak yol, çözülemeyek sorun yoktur" dedi.

 

Kentin avantajlı rakamları

* Okur-yazarlık oranı yüzde 95.

* 13 hastanesi, 3 bin yatak kapasitesi bulunuyor.

* Hizmet sektörü yüzde 40 payla birinci sırada yer alırken, tarımın payı yüzde 35, sanayinin ise yaklaşık yüzde 20 seviyesinde.

* Alan itibariyle Türkiye'nin yaklaşık 40'ta biri. Yüzölçümü 13 bin 653 metrekare.

* 32 milyon metrekare organize sanayi bölgesi var. 228 kuruluş faaliyette, 117 tanesinin ise inşaatı sürüyor.

* Türkiye'de işletilen dört bor yatağından bir tanesi bu kentte.

* 2 özel üniversiteye ev sahipliği yapıyor.

 

Eskişehir'in 'havalı' iddiası Türkiye'nin Seattle'ı oluruz

 Eskişehir, İpek Medya Grubu'nun organize ettiği Anadolu Buluşmaları'na ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor. 3 Aralık'ta Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yerel yöneticileri ve iş-ekonomi dünyasından önde gelen isimleri ağırlayacak olan Eskişehir'de hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, etkinliğe destek veren Uluslararası Eskişehirli Sanayici İşadamları ve Girişimciler Derneği'nin (ESİDER) Genel Koordinatörü Oral Büyüksarı, Anadolu Buluşmaları sayesinde Türkiye'nin Eskişehir'in bilinmeyen, arka planda kalan gücüyle ve potansiyeliyle de tanışacağını söyledi.

Çalışmaları hızlandırdık

Büyüksarı, kentin önemi iddiaları arasında havacılığın da bulunduğuna işaret ederek "Nasıl Fransa'nın Airbus'un üretildiği Toulouse kenti, ABD'nin Boeng'in üretildiği Seattle kenti havacılık ile anılıyorsa inanıyoruz ki Eskişehir'de Türkiye'nin orta-uzun vadede Seattle'ı olacaktır. Dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri haline gelmek için çabaları hızlandırdık" dedi. Büyüksarı bu iddiasını kanıtlayan göstergeleri de şöyle özetledi:

Havacılık Endüstri Bölgesi yolda

- Eskişehir'de 2000 yılında havacılık alanında üretim yapan firmalarımızın toplam ihracatı 55 milyon dolarken, 2008 yılı sonunda bu rakam 200 milyon dolara ulaştı. Sektördeki çalışan sayısı ise 2 bin.

- Eskişehir Sanayi Odası (ESO),  Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 milyon metrekarelik alanı Eskişehir Havacılık ve Savunma Sanayii Endüstri Bölgesi olarak tahsis etti. Sözkonusu projenin hayata geçmesi ve özel bir takım teşviklerin sağlanabilmesi adına ilgili Bakanlık ve müsteşarlık ile görüşmeler halen sürüyor.

- Bazı havacılık firmalarımız Avrupa Birliği'nin en büyük finansal destek programı olan 7. Çerçeve Programı dahilinde projelere ortak oldu.

Sivil Havacılık Yüksekokulu burada

- Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan meslek yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu'na dönüştürüldü.

- Havaalanı içinde bulunan Yüksekokul, Emniyet Genel Müdürlüğü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Hava Yolları A.O. ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı olan hava trafik kontrolörü, pilot ve hava aracı bakım teknisyenlerini yetiştiriyor, ayrıca taksi işletmeciliği yapıyor. 5700 kiloluk havaaraçlarının büyük bakımlarını gerçekleştiriyor.

- Alp Havacılık 12.5 milyon dolar tutarındaki yeni parça üretim fabrikasını hizmete açtı. Tusaş'ın motor yenileme fabrikasının bulunduğu kentte ayrıca bir havacılık müzesi mevcut.

 

 

Eğitim ihracatı kapasitesine sahibiz

 Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, yüksekokulun kurulduğundan bu  yana bin 600 mezun verdiğini, bu mezunların yüzde 99'unun sektörde çeşitli kademelerde çalıştığını söyledi. Prof. Dr. Cavcar, "Başka hava yollarından ya da yurtdışından da pilot yetişmemiz için talepler geliyor. Bu noktada bugün, İngiltere'nin havacılık eğitimlerinden yıllık 1.5 milyon poundluk eğitim ihracatı gerçekleştiriyor. Fakat biz 20 yıllık süreç içinde edindiğimiz eğitimi mevzuat yüzünden ihraç edemiyoruz  Burada kazanılanların nasıl harcanacağı gibi engeller ve yine burada yer alan öğretim elemanlara aktarılacak ücretlerin nasıl olması gereken mevzuatlarla boğuşuyor. Gelen taleplere cevap vermek mümkün olmuyor" dedi. THY ile protokol imzaladıklarını anlatan Prof. Cavcar, öğretim elemanlarının tezleri vasıtası ile THY sorunlarına çözümler üretmeye çalıştıklarını vurguladı.

 

Uçak fabrikası istiyoruz

Kendisi de pilot olan ve bir zamanlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı da yapan Oral Büyüksarı, ülkemizin belki de en köklü havacılık geçmişine sahip ili olan Eskişehir'in, Cumhuriyet tarihinin ilk tayyare alaylarından birine ev sahipliği yaptığını da söyledi. Büyüksarı, "Askeri ve sivil havacılığın bu kadar kuvvetli olarak birbirini tamamladığı başka şehir olmadığı için hiç şüphesiz ki eğer bir gün ülkemizde bir uçak fabrikası tekrar açılırsa Eskişehir tabiatı itibarıyla bir numaralı adaydır" diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz