maritbet girişmaritbet
Yaz gribi, astım ve alerjiye karşı ısı yalıtımıyla önlem alın!

Yaz gribi, astım ve alerjiye karşı ısı yalıtımıyla önlem alın!

yalıtımsız binaların da hastalıkların habercisi olduğunu biliyor muydunuz? Isı yalıtımı olmayan binalarda yazın serinlemek için çok fazla klima çalıştırmak zorunda kalıyoruz


 


Hastalıkların deyim yerindeyse etrafımızda “cirit attığı” çağımızda bazen hiç farkında olmadığımız sebeplerle de hasta olabiliyoruz. Örneğin, yalıtımsız binaların da hastalıkların habercisi olduğunu biliyor muydunuz? Isı yalıtımı olmayan binalarda yazın serinlemek için çok fazla klima çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Bu da yaz griplerini tetikliyor. Klima çalışmadığı zaman da sıcaktan bunalıyoruz ve özellikle iş yerlerinde verim düşüyor.
 
Kışın ise yalıtımsız evlerde duvarların yüzey sıcaklığı vücut sıcaklığımızın çok altında kalıyor. Vücudumuzda ısı kaybı gerçekleşiyor, üşüyor ve hastalanıyoruz. Ayrıca ısı yalıtımı, evlerde nemden kaynaklanan küf, rutubet ve mantarı önleyerek bu oluşumların astım, alerji gibi hastalıkları tetiklemesine de engel oluyor.
 
Çok fazla bilinmese de ısı yalıtımının sağlıkla yakından ilgili bir uygulama olduğunu hatırlatan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, ısı yalıtımın sağlık açısından iki boyutu olduğunu belirtti. Bunlardan biri ısıl konfor, diğeri ise çevre kirliliğinin yol açtığı sağlık problemleri… Değişken hava koşulları, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklar, soğuklar ve yağmurların binaların iç sıcaklıklarını da etkilediğini ifade eden Ulu, bu sıcaklık değişimlerinin insan fizyolojisi ve yaşam kalitesini etkilediğini söyledi. İnsanların sıcaklık açısından sağlıklı bir ortamda yaşaması için gerekli olan ısıl konforun, insanın bedensel ve zihinsel sağlığını etkilediğini bildiren Ulu, yaşanılan sorunların yaşam kalitesinin yanı sıra iş verimini de düşürdüğünü vurguladı.
 
Oda içerisinde sıcaklık açısından sağlıklı bir ortamın sağlanması için ortam sıcaklığı ile iç duvar yüzey sıcaklığı arasında en fazla 2-3 °C'lik bir fark olması gerekiyor. Yani ortam sıcaklığı 20 °C ise iç yüzey sıcaklığının 17 °C'nin altına düşmemesi gerekiyor. Ancak yalıtımsız binalarda bu fark çok daha büyük olunca içeride bir hava hareketi gerçekleşiyor. Böylece hem içeride dolaşan soğuk hava hem de hareket eden gözle görülmeyen toz parçacıkları insan sağlığını olumsuz etkiliyor.
 
Yalıtımın sağlık açısından bir başka boyutu da çevre kirliğinin yol açtığı sağlık problemleri… Isı yalıtımı olmayan binalar, ısınma ve soğutma için ortalama yüzde 50 daha fazla fosil yakıt tükettiği için sera gazı salımı hızla artıyor. Bu durum asit yağmurları, ozon tabakasının incelmesi ve hava kirliliği gibi pek çok soruna neden olarak küresel ısınmayı tetikliyor. İçme sularının da bozulmasıyla hayvan ve bitkiler zarar görüyor. Hava kirliliği ise astım, kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve alerjilere yol açıyor. Oysa yüzde 50 daha az çevre kirliliği anlamına gelen ısı yalıtımı, insanların daha sağlıklı bir hava teneffüs etmelerini sağlıyor, küresel ısınma ile mücadeleye katkıda bulunuyor. 
XPS Derneği Başkanı Kubilay Ulu, ısı yalıtımının sağlığa ve çevreye olumlu katkılar sağlaması için doğru ürünlerle yalıtım yapılması gerektiğini de vurguluyor. AB standartlarında üretilen XPS Isı Yalıtım Levhalarının bina ömrü boyunca yalıtım sağladığını belirten Ulu, bu ürünün insan sağlığına ve çevreye zararsız olduğunun da altını çizdi.
 
 

İletişim bilgileri
Web: www.xpsturkiye.org
Tel: 0216 415 68 94


 

  • Etiketler:

Yorum Yaz