maritbet girişmaritbet
Ucuz konut hayal mi olacak?

Ucuz konut hayal mi olacak?

Çimento fiyatları ile başlayan inşaat sektörü girdilerinin fiyat artışı hazır beton ve inşaat demiriyle devam ediyor

Anadolu İnşaatçılar Birliği Başkanı ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Vekili Recep Kütük, orantısız bir biçimde çimento fiyatları ile başlayan inşaat sektörü girdilerinin, hazır beton ve inşaat demiriyle devam ettiğini belirterek, "Ekonomik izahı olmayan ve spekülatif bir şekilde artan inşaat sektörü girdilerinin maliyetleri yüzde 25 oranlarına kadar yükseltti. İnşaat sektörüne getirilen ısı yalıtım zorunluluğu, enerji kimlik kartı uygulaması, ustalık belgesi olmayanların çalıştırılmayacak olması gibi yenilikler zaten inşaatın maliyetini yüzde 10 civarında artırmıştır. Artışlar bu şekilde giderse vatandaşın alım gücü zorlanır ve ucuz konut hayal olur" dedi.


İNŞAAT DEMİRİ 950 LİRADAN 1.500 LİRAYA YÜKSELDİ

İnşaat demirinin 950 liradan 1500 lira seviyesine geldiğini söyleyen Anadolu İnşaatçılar Birliği Başkanı ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Vekili Recep Kütük, cevherden üretilen demir fiyatlarının yükselmesinin aslında inşaat sektörü açısından ciddi bir risk olduğunu ifade etti. Çimento fiyatlarının bu yıl içerisinde yüzde 25 civarında arttığını bunun sonucunda da hazır beton fiyatlarının bölgelere göre en az yüzde 20 yükseldiğini, bazı bölgelerde bu artışın yüzde 30'lara yaklaştığını sözlerine ekleyen Recep Kütük, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"İnşaat sektöründeki son yıllarda yaşanan canlanma bazı spekülatif hareketleri de beraberinde getirdi. Demir çelik üretimindeki azalmaya demir ihracatı da eklenince iç piyasada demir fiyatları artışa geçti. Demir fiyatları geçen yılın sonu itibariyle tonu 950 lira iken bu yıl bin 500 lira sınırına dayandı. İnşaat demiri fiyatlarındaki artış yüzde 50'yi buldu. Hurda demir fiyatlarının da Çin'in talebi sebebiyle artmasıyla ciddi sıkıntılar baş gösterdi.
 

"DEMİR ÇELİK FİRMALARINI BOYKOT EDEBİLİRİZ"

Demir, çimento ve hazır beton fiyatlarındaki artışların böyle gitmesi durumunda inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların ve yap sat müteahhitlerinin boykot dâhil bir dizi eylem planını gündeme getirdiklerini ifade eden Anadolu İnşaatçılar Birliği Başkanı Recep Kütük, "Bu eylem planı içerisinde inşaat müteahhitlerinin kooperatifleşerek bazı girdilerin üretimini kendilerinin yapması şeklinde çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor.


Üretici firmalarla yaptığımız görüşmeler olumlu sonuçlanmazsa ve gereken desteği göremezsek eylem planımızı harekete geçireceğiz. Biz vatandaşlarımıza ucuz konut sunmak, alım gücüne göre hareket etmek istiyoruz. Mevcut şartlarda vatandaşa ucuz konut sunma şansımız kalmadı" diyerek açıklamasını tamamladı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz