maritbet girişmaritbet
Türkiye Hazır beton üretiminde Avrupa birincisi

Türkiye Hazır beton üretiminde Avrupa birincisi

İnşaat sektöründeki hızlı büyümenin yanı sıra toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleri, Marmaray, Üçüncü Köprü ve Yüksek Hızlı Tren gibi büyük çaplı altyapı ve üstyapı yatırımlarının da desteğiyle Türkiye’de hazır beton sanayii Avrupa’da üretim hacmi olarak birinci sıraya yükseldi

Türkiye'nin hazır betonda dünyada en kaliteli üretim yapan ülkelerin başında geldiğini kaydeden Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Dünyada üçüncü, Avrupa'da birinci sıradayız. Türkiye'de 2013 verileriyle yılda yaklaşık 100 milyon metreküp üretilirken, Türkiye'nin ardından Almanya'da 51 ve İtalya'da ise 49 milyon metreküp üretim yapıyor. İki ülkenin toplamı neredeyse bize ancak ulaşıyor” dedi. Kişi başına düşen miktar olarak Türkiye'nin Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğunu ifade eden Işık” Almanya'da kişi başı hazır beton tüketimi 0.50 metreküp, İtalya'da ise 0.65 metreküp. Türkiye'de bu oran 1.25 metreküp düzeyinde. Türkiye'de yılda üretilen hazır beton miktarı 100 milyon metreküpe yaklaştı. İnşaat başta olmak üzere birçok alanda yeni yatırımlar gündeme gelse bile biz rahatlıkla yılda 150 milyon metreküplük ihtiyaca yanıt verebiliriz” dedi. TOKİ kaliteyi yükseltmeli THBB'nin sektörün üçte ikisini temsil ettiğini belirten Işık, “Normalde betonun ömrü 50 yıl olarak hesaplanıyor. Bizdeki kalite teknoloji ve sıkı denetim sayesinde öylesine arttı ki dayanıklılık ömrünün 100 yıla kadar çıktığını söyleyebiliriz” dedi.

TOKİ'nin konut projelerinde tünel kalıp olarak hazır beton kullanıldığını belirten Işık, “TOKİ'den talebimiz konut projelerinde de C-20 beton yerine C-30-35 betonun kullanılması.  Arada çok fazla bir fiyat farkı da yok” dedi.

Yollar beton olmalı

Asfalt yol yapımının Türkiye'de bir alışkanlık haline geldiğine işaret eden Işık, “Artık beton yol yapımı için Türkiye'de her türlü altyapı, teknoloji, makine parkı ve know-how var.  Yakın bir gelecekte beton yollarda önemli bir artış bekliyoruz ”diye konuştu.

“Türkiye'de hazır beton sudan ucuz”

THBB Başkanı Yavuz Işık, Türkiye'de hazır betonun dünyada en ucuz ülke olduğunu hatırlatarak” Bir anlamda hazır betonun fiyatı bir şişe sudan bile daha ucuz. Avrupa'da 1 metreküp hazır betonun fiyatı 80 euro iken, bizde 35 euro düzeyinde. Çin'den bile daha ucuza hazır beton satılıyor. Bu nedenle sektörde büyük rekabet var. Maliyetin bile altında satılıyor” diye konuştu.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı
  • 28.10.2022 13:30

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 yılda 784 milyona ulaştı

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesind ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...