maritbet girişmaritbet
Türkiye’de her yıl yalıtımsız binalar yüzünden 13,5 milyar lira israf ediliyor!

Türkiye’de her yıl yalıtımsız binalar yüzünden 13,5 milyar lira israf ediliyor!

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, binalarda yalıtım olmamasından dolayı her yıl yaklaşık 13,5 milyar liranın israf edildiğini belirterek, ''Bu, her yıl 4 Keban Barajı'nın ürettiği elektriğe eş değer

 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, binalarda yalıtım olmamasından dolayı her yıl yaklaşık 13,5 milyar liranın israf edildiğini belirterek, ''Bu, her yıl 4 Keban Barajı'nın ürettiği elektriğe eş değer. Halbuki mevcut binalarda yalıtım masrafı 100 metre kare başına 3 bin lira. Yeni binalarda ise toplam maliyetin en fazla yüzde 5'ine tekabül ediyor'' dedi.

Enerji Verimliliği Haftası kapsamında gerçekleştirilen UEVF 2013 - 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında konuşan Fındıklı, enerjinin yüzde 35'inin binalarda, yüzde 32'sinin sanayide, yüzde 20'sinin ise ulaşımda kullanıldığını söyledi.

Bu alanların her birinde ciddi tasarruf potansiyeli olduğunu aktaran Fındıklı, Türkiye'deki enerji tüketiminin AB ile OECD ortalamalarının üzerinde olduğunu ifade etti.

Almanya'da metrekare başına en fazla 60 kilovatsaat elektrik tüketilirken, Türkiye'de bu rakamın 350 kilovatsaat olduğunu vurgulayan Fındıklı, bu rakamın 120 kilovata düşürülmeye çalışıldığını dile getirdi.

Binalarda yalıtım olmamasından dolayı her yıl yaklaşık 13,5 milyar liranın israf edildiğine dikkati çeken Fındıklı, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu, her yıl 4 Keban Barajı'nın ürettiği elektriğe eş değer. Halbuki mevcut binalarda yalıtım masrafı 100 metrekare başına 3 bin lira. Yeni binalarda ise toplam maliyetin en fazla yüzde 5'ine tekabül ediyor. Dünyada aydınlatmada yüzde 40 verimlilik sağlansa, elektrik maliyeti yılda 120 milyar avro, karbon salınımı yılda 630 milyon ton azalıyor. Bir adet verimli lambanın yılda azalttığı karbon salınımı bir ağacın absorbe edeceğinden daha fazla. Türkiye'nin aydınlatma sistemlerinde yapacağı yüzde 20'lik bir değişiklikle yılda sağlanacak 5,6 milyar kilovatsaat tasarruf Afşin Elbistan Termik Santrali ya da Keban Hidroelektrik Santrali'nin bir yıllık üretimine eşdeğer.''

''Kamu bu konuda sadece yol gösterici olabilir''

Fındıklı, verimlilik yolunda hızlı ilerlemeyi engelleyen ciddi bir ideoloji sorunu olduğunu söyledi. Enerji kaynakları sorumsuzca tüketilirken, 2 milyara yakın nüfusun bu kaynaklardan faydalanamadığını belirten Fındıklı, tüm kadim dinlerin yere düşen ekmeği yerden alıp yüksek bir yere koyacağını, bu felsefenin enerji sarfiyatında da aynı şekilde olması gerektiğini dile getirdi.

Bu konunun sadece kamuya yüklenemeyeceğini aktaran Fındıklı, kamunun sadece yol gösterici olabileceğinin altını çizdi.

''Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye'de 6,5 milyon konut yenilenecek''

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise dünyada doğal afetler dışında çevre tahribatlarının temelinde kalkınma olduğunu, kalkınmanın temelinin ise enerji verimliliği olduğunu söyledi.

Eskiden kişi başına tüketilen enerji ve su ne kadar fazla ise o ülkenin ya da o insanların müreffeh ve zengin olarak görüldüğünü belirten Kaya, bunların artık geride kaldığını ifade etti.

Asıl olanın kişi başına enerji tüketimini artırmanın değil, bir birim enerji ile çevreye zarar vermeden en fazla üretimi gerçekleştirmek olduğunu aktaran Kaya, Türkiye'nin sigara ile mücadelede çok önemli bir kampanya yaptığını, bir benzerinin de enerjide yapılması gerektiğini dile getirdi.

En pahalı enerjinin ne kömür, ne de nükleer olmadığını vurgulayan Kaya, ''En pahalı enerji aslında israf edilen enerjidir. En ucuz enerji yerli kaynaklar ya da yenilenebilir enerji olarak değil, tasarruf edilen enerji olarak tanımlamak bence çok doğru olacaktır'' dedi.

Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye'de 6,5 milyon konutun yenileneceğini anımsatan Kaya, bunun müthiş bir fırsat olduğunu, her mahallenin, sokağın çevreye duyarlı bir şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi.

Sümeyye Dalkılınç/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...