maritbet girişmaritbet
Tuğla sanayicisi Ar-Ge laboratuvarı kuruyor

Tuğla sanayicisi Ar-Ge laboratuvarı kuruyor

TUKDER'in sektörün yenilikçi ürünlerle yukarı çekilmesi gerektiğini fark ettikten sonra ciddi yapılaşma içerisine girdiğini belirten Kiremit Sanayicileri Derneği Başkanı Kadir Başoğlu, İTBAK bünyesinde Yapı Ar-Ge Yapı Endüstrisi Araştırma ve Geliştirme İktisadi İşletmesi'ni kurduğunu söyledi

Tuğla ve kiremit sanayicilerinin, yeni ürünlerin piyasaya çıkma sürecini kısaltıp, alternatif ürünlerin girmesiyle düşen pazar paylarını artırmak amacıyla İnşaat Teknik ve Bilimsel Araştırma Kurulu (İTBAK) bünyesinde Ar-Ge laboratuvarı kurduğu bildirildi. Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Başkanı Kadir Başoğlu, sektörde yüzde 90-95'ler seviyesinde olan pazar paylarının, son dönemde yüzde 70'ler seviyesine düştüğünü, bu düşüşte çatı ve duvarda tuğla ve kiremit dışında alternatif ürünlerin pazara girmesinin büyük rolü bulunduğunu söyledi. Teknik açıdan alternatif ürünlerin, kendi ürünlerinden çok farkı olmadığını anlatan Başoğlu, şöyle konuştu: "Mukavemet noktasında tuğla ve kiremidin üstünlüğü, hiçbir şekilde tartışılmaz. Isı performansı noktasında da kendi içimizde alternatif ürünlerle, o ürünleri yakaladığımızı çok iyi biliyoruz. Burada çok ciddi pazar politikası uyguladılar, ciddi pazarlama taktikleri gündeme getirdiler. Birtakım yönetmelikleri, boşluktaki kanun ve standartları, standardın açık olduğu noktalan çok iyi kullandılar.
Tuğla sektöründe sayının fazla olması, toparlanma ve buna cevap verme noktasında sıkıntı yarattı. Yepyeni ürünlerle piyasaya çıkmayı, alternatif ürünlerin kullandığı argümanları çok kısa sürede çürütmeyi ve reklamı ön plana çıkarmayı, sektörümüz yapamadı." Başoğlu, sektörün dünyadaki yeniliklere çok kısa sürede ulaşması gerektiğini, yeni ürünleri yapabilecek teknolojiye sahip olduğunu, yüzde 90 oramnda eski Hoffmann fırın teknolojisini kullanan sektörün bunu çok süratle yenilemesi ve emek yoğun yapıdan kurtulup, maliyetleri düşürmesi gerektiğini ifade etti.
Sektörün şu anki gücünün teknolojik yenilemeye müsait olmadığını dile getiren Başoğlu, "Ama bu yapısıyla önümüzdeki süreçte çok ciddi sorunlar yaşayabilir. Tüm Türkiye de uygulanan sektörü yenilemek, modernize etmek adına daha ciddi teşvikler bekliyoruz" dedi.  Kadir Başoğlu, TUKDER'in sektörün yenilikçi ürünlerle yukarı çekilmesi gerektiğini fark ettikten sonra ciddi yapılaşma içerisine girdiğini ve İTBAK bünyesinde Yapı Ar-Ge Yapı Endüstrisi Araştırma ve Geliştirme İktisadi İşletmesi'ni kurduğunu kaydederek, şunları ifade etti:
"Ankara'da yapılan bu laboratuvar, tamamlanmak üzere. Şu anda bazı deneyler yapabilir durumda. Yeni ve inovatif ürünler, yani daha çok ısı performansı yüksek ürünler noktasındaki sanayicilerimize destek olması adına laboratuvann geri kalan kısmını da bitirmek üzereyiz. Bu çalışma bittiğinde, laboratuvardaki cihazlarla yenilikçi ürünlerin bakanlık onanıyla ısı iletkenlik katsayıları ve performanslarını ölçecek, sanayicilerimize ve ilgili mercilere vereceğiz. Laboratuvarın hizmete girmesi, tuğla sanayisi açısından bir devrim olacak. Sayısını zaman zaman bizim de şaşıracağımız miktarda, özellikle ısı performansı üst düzeyde yeni ürün piyasaya çıkacak."
Mevcut süreçte standart dışı üstün nitelikli özel bir ürünün piyasaya çıkmasının yıllar aldığına işaret eden Başoğlu, "Firma, özel bir ürün çıkardıysa bu ürün için bir merciden onay almak durumunda. Bu merci, Türkiye'de yoktu. Avrupa'nın birçok ülkesinde var ama bu kurum daha Türkiye'de yeni kuruldu. Yapı malzemelerinde teknik onay veren iTBAK'ın kurulması, yenilikçi ürünlerin önünü açtı. İTBAK'ın laboratuvarlanndan birini de biz kurduk. Sektöre hizmet vereceğiz" diye konuştu.
Başoğlu, inşaat sektöründe seçim öncesi hareketlilik yaşandığını ancak bu yıl sonuna kadar ve 2012'de sektörün yeniden normal büyüme hızına dönmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz