maritbet girişmaritbet
Kış sert geçti, onarım için ‘çatı’ya çıkardı

Kış sert geçti, onarım için ‘çatı’ya çıkardı

Konutların en önemli örtüsü ve yalıtım kaynağı olan çatılarda yaz hareketliliği yaşanıyor. Peki çatı onarımının nasıl yapılacağını biliyor muyuz?

Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet Emlak


Konutların en önemli örtüsü ve yalıtım kaynağı olan çatılarda yaz hareketliliği yaşanıyor. Sert geçen kış nedeniyle bu yıl onarım ve tadilata daha fazla ilgi gösteriliyor. Özellikle eski binaların çatılarının yenilenmesi pek çok açıdan gerekli görülüyor. Türkiye'de yılda 150 milyon doları çatı onarımına harcıyoruz. Yeşil çatı, çatılardan güneş enerjisiyle elektrik elde edilmesi, güneş ışığı sistemleri, çatı bahçeleri ise yeni trendler arasında.

Uzmanlara, eğitimli ekiplere yaptırın
ÇATI Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Çatıder) Genel Sekreteri Mehmet Öztürk dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
? Çatı sistemleri doğru kurulmalı, doğru malzeme cinsi ve kalınlıklarına dikkat edilmeli.
? Çatılardaki ısı yalıtımı beraberinde kaplama malzemesi ve yalıtım katmanlarının arasının havalandırılması gerekliliğini de getiriyor.
? Onarım ve yenileme işlerinde yapılacak işin projesi veya en azından bir krokisi çizilmeli.
? Akıllarda soru işareti olan durumlarda bu konu ile ilgili kişi veya kurumlardan bilgi alınmalı.
? Uygulamayı yapacak kişi veya firma iş güvenliği kurallarına mutlaka uymalı ve uymayı taahhüt etmeli.
? Yapılacak iş öncesinde sözleşme mutlaka yapılmalı. İşin sonunda mutlaka tutanak düzenlenmeli.
? İşin yapımı sırasında güvenlik, yangın, kaza tedbirlerinin alındığı görülmeli aksi halde çalışmalar için izin verilmemeli.

Yeşil çatıların  sayısı artıyor
YEŞİL çatılar sektörde en önemli trendlerden biri. Türkiye'de 2005 yılından beri uygulanıyor. Burhan Karahan, ilk yıllardaki yavaş gidişata karşın 2007 yılından itibaren yeşil çatılara olan talebin önemli oranda arttığını söylüyor. Karahan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Son yılarda yenilenebilir enerji kaynaklarından güneşin çatılara entegrasyonu trendini de takip ederek fotovoltaik çatı alanında da çalışmalara başladık. İlk olarak varolan çatı sistemlerimize istendiğinde bu tür panellerin montajını sağlayan ek sistemlerin geliştirilmesiyle başladık.”

KONUTLARIN en önemli unsurlarından biri çatılar. Konutları, sıcak ve soğuktan korurken, yalıtımın da en önemli detayını oluştururlar. Konutlardaki önemi günlük deyişlere bile yerleşmiştir. Bahar ve yaz aylarıyla beraber evin bu önemli örtüsünü yenileme ve renove etme zamanı da gelmiş demektir. Sert geçen kış, bu yaz tadilata ilginin daha fazla olması sonucunu getirdi. Krizden etkilenen diğer sektörler gibi çatıda da bir küçülme yaşansa bile, 2010'la ilgili iyimserlik hakim. 99 milyon metrekarelik çatının bulunduğu Türkiye'de yılda 150 milyon doları (225 milyon TL) çatı bakımına harcıyoruz. Yeşil çatı, çatılardan güneş enerjisi yoluyla elektrik elde edilmesi de yeni trendler arasında bulunuyor.

ESKİ ÇATILAR YENİLENMELİ
Çatı Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Çatıder) Genel Sekreteri Mehmet Öztürk, Türkiye'de projelendirilmiş yeni konut ve sanayi yapılarının büyük bir bölümünün çatılarının birkaç yıldan bu yana yeni teknolojiye ve standartlara uygun yapılmaya başlandığını söylüyor. Öztürk'e göre, konut sınıfındaki mevcut yapılara ait çatılar ise eskimiş durumda ve yenilenmesi gereken çok büyük bir çatı stoğu bulunuyor. Ciddi yalıtım eksiklikleri var. Yeni enerji verimliliği standart ve koşullarını karşılayamıyor.
 
Çatılardaki yeni trendler ise eski klasik çatıları farklı bir döneme sokuyor. Mehmet Öztürk, çatılardaki yeni trendler arasında güneş enerjisiyle elektrik, sıcak su, ısıtma, soğutma elde etmenin bulunduğunu belirtiyor ve diğer trendleri şöyle sıralıyor: “Mimari tasarımlarda çatı ve cephede metalin bol miktarda kullanılması. Yeşil çatılar, pasif evler ve buna bağlı olarak yüksek verimli çatı ve cephe yalıtım sistemleri. Çatı katları, çatı bahçeleri. Çatılardan güneş ışığını bina içine alan çatı pencereleri, güneş ışığı sistemleri...”
 
Geçen yılı yüzde 14-20 arasında düşük performansla kapatan sektörün krizin etkilerini halen yaşadığını da dile getiriyor, Öztürk. Sektörün Türkiye'deki toplam büyüklüğünün 99 milyon metrekare olduğu bilgisini veriyor.

ONARILMA VE YENİLENME ZAMANI
Diğer yandan Türkiye'de çatıların onarılma ve yenilenme sezonuna girildi. Öztürk, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Çatı kaplama ürünleri yapıların tipine, kullanıma amacına, yerleşim bölgesine göre seçilip kullanılıyor. Eskiyen çatı taşıyıcı sistemlerinin, kaplama malzemelerinin yenilenmesine olan ihtiyacın yanında ısı yaltımı, nem kontrolü, çatı katmanlarının havalandırılması, güneş enerjisinden faydalanma gibi enerji ve yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik ihtiyaçların karşılanması gerekiyor.”
 
Onduline Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan da, bu yıl sert geçen kış şartlarının çatılarda geçen yıllara göre daha çok hasar bıraktığına dikkat çekiyor. Bu nedenle tadilat ürünlerine talep artmış. Çatı ve cephe tadilatları yoğun bir şekilde bu mevsimde sürdürülüyor. Karahan'a göre çatı onarımında en önemli unsur, doğru detaylarda doğru malzemenin kullanılması.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz