maritbet girişmaritbet
İMSAD: İnşaat malzemelerinin ihracat performansı iyi!

İMSAD: İnşaat malzemelerinin ihracat performansı iyi!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda, ağustos ayına ait inşaat malzemesi sektörüne ilişkin maliyet verileri ve ihracat datayları ele alındı.

İMSAD: İNŞAAT MALZEMESİ İHRACAT PERFORMANSI İYİ ANCAK BÖLGESEL GERİLİM İHRACATI SINIRLAYABİLİR

İnşaat malzemesi fiyatları 2010'un ikinci çeyreğinden beri ilk kez bir önceki çeyreğe göre düşüş yaşamıştır. Buna göre inşaat malzemesi fiyatlarında 2012'nin ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,02 düşüş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %6,58 oranında artış kaydedilmiştir. Yine yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise %0,57 düzeyinde oluşmuştur. 2012'nin birinci çeyreğinde %1,87 artan işçilik maliyetleri ise ikinci çeyrekte %2,64'lük çıkış göstermiştir.
 
İnşaat malzemesi sektörünün ihracat verileri en yüksek düzeyine 2,53 milyar dolar ile 2008 yılının Eylül ayında ulaşmıştır. Yani sektör global krizin başladığı Ekim 2008'den hemen önce zirve yapmıştır. Bu noktadan sonra düşüşe geçen sektör ihracatı 2011 yılında ortalama 1,5 milyar dolarlık bir düzeyde gerçekleşmiştir. 2012 yılının ilk altı ayında ise sırasıyla 1,36, 1,64, 1,79, 1,57, 1,71 ve 1,73 milyar dolarlık sektör ihracatı sağlanmıştır. Haziran ayında sektör ithalatı ise 700 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Bunun sonucunda sektörün cari dengeye doğrudan olumlu katkısı 1,03 milyar dolar düzeyinde oluşmuştur. 
Sektörün ihracat içinde ağırlığı ise mayıs ayına göre artmıştır. Buna göre ihracat rakamları içindeki payına bakıldığında Türkiye'nin haziranda gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık %13,01'ini sektör tek başına yapmaktadır.
 
Haziran verilerine göre inşaat malzemeleri ihracatının lideri %28,21'lik pay ve 486,6 milyon dolarlık ciro ile demir/çelik çubuklardır. Alt sektör bazında farklılaşmalar olsa da haziranda ihracata yönelik sinyaller genel olarak olumludur. Bununla birlikte inşaat sektörü özelinde son yıllarda daha da önem kazanan bölge ülkelerine olan ihracatı riske atabilecek tansiyon yüksekliği önümüzdeki dönemin kritik maddesi olacaktır. Özellikle inşaat malzemesi ihracatında 1. sırada yer alan Irak'a yapılan ihracatta sorun yaşanması sektörü ciddi oranda etkileyebilecektir. Bu noktada son dönemdeki gelişmeler uzun vadeli etkileri dikkate alınarak soğukkanlı değerlendirilmelidir.
 
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:
Kurulduğu 1984 yılından bu yana faaliyetini sürdüren İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, 2006 yılında yeniden yapılandı. Bu yapılanma sonucunda, sektörü hem yurtiçinde hem de yurtdışında temsil eden İMSAD, sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör derneklerini de üyeliğe kabul etti ve Türkiye'de örneği olmayan şekilde çatı kuruluş olarak örgütlendi.
Sektör lideri sanayici kuruluşlar ve derneklerle birlikte İMSAD'ın 20.000 üreticiye ulaşan bir iletişim ağı oluştu. 
 
İMSAD'ın amaç ve hedefleri:
İnşaat Sektörüne Büyüyen, Karlı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Sağlamak
Toplum Bilincini Geliştirmek
Etik Kurallara Uygun İş Yapmayı Özendirmek
Bütünün Çıkarlarını Gözetmek
Sektörü Yurtiçi ve Yurtdışında Temsil Etmek
 
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:
CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
E2B, Avrupa Enerji Verimli Binalar Derneği üyesidir.
SEDEFED, Sektörel Dernekler Federasyonu üyesidir.
DEİK, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucu üyesidir.
YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.
TOBB İnşaat Sektör Meclisi üyesidir.
ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu üyesidir.
TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı'dır.
 
Aralık 2007'de Avrupa Komisyonu'ndan ortakları Bulgaristan, Romanya, İngiltere ve Belçika örgütlerine liderlik ederek bir hibe fon projesi alan İMSAD, uluslararası EUbuild Projesinde AB'ye uyum konusunda lider örgüt olarak çalışmalar yaptı ve  Projeyi 2009 yılında tamamladı. İMSAD, ikinci projesi “EUbuild Enerji Verimliliği” ile ikinci kez hibe fonu almaya hak kazanmıştır. Bu projede de yine İMSAD'ın liderliğinde 6 Avrupa ülkesi Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan kuruluşlarıyla Binalarda Enerji Verimliliğinin Finansmanı konusunda uluslararası çalışmalar yapılacaktır. Proje 2012 yılı sonunda tamamlanacaktır.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı
  • 13.03.2026 11:54

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı

Türkiye'de Şubat ayı içerisinde ilk el konut satışları 37 bin 785, ikinci el kon ...

SKDM varsayılan değerleri çimento ihracatı için risk oluşturuyor
  • 25.02.2026 12:39

SKDM varsayılan değerleri çimento ihracatı için risk oluşturuyor

TÜRKÇİMENTO, Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) mevc ...

Ocak ayında toplam 111 bin 480 konut satıldı
  • 19.02.2026 14:18

Ocak ayında toplam 111 bin 480 konut satıldı

Türkiye genelinde 2026'nın ilk ayında ilk el konut satışları 34 bin 69, ikinci e ...

Türkiye nüfusu 86 milyon 92 bin 168 kişi oldu
  • 09.02.2026 13:31

Türkiye nüfusu 86 milyon 92 bin 168 kişi oldu

2025 yılında Türkiye nüfusu, 2024 yılına göre 427 bin 224 kişi arttı. ...

Türkiye enerji depolama haritası geliyor
  • 05.02.2026 15:25

Türkiye enerji depolama haritası geliyor

EDSİS, 2026 yılının ilk yarısına yönelik projelerini açıkladı. Ocak ayı itibarıy ...

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor
  • 02.02.2026 13:40

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor

Türk mobilya sektörü, 4,7 milyar dolarlık ihracat hacmini katma değer, tasarım v ...