maritbet girişmaritbet
İhracatın yeni gözdesi PVC

İhracatın yeni gözdesi PVC

700’e yakın firmayla faaliyet gösteren plastik inşaat malzemesi sektörü başta komşulara olmak üzere gerçekleştirdiği ihracatla hazır giyim ve otomotivden sonra üçüncü sırada bulunan kimya sektörünün içerisinde %30’luk bir paya sahip


700'e yakın firmayla faaliyet gösteren plastik inşaat malzemesi sektörü başta komşulara olmak üzere gerçekleştirdiği ihracatla hazır giyim ve otomotivden sonra üçüncü sırada bulunan kimya sektörünün içerisinde %30'luk bir paya sahip.
 
Türkiye'de inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte hareketlenen plastik sektörü de yeni yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Özellikle 2005-2009 yılları arasında yaklaşık 2.5 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştiği plastik inşaat malzemeleri sektörü hem iç pazarda hem de ihracatta öne çıktı. Yıllık 3.5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektör bu konuda otomotiv ve hazır giyimin arkasından üçüncü sıraya yerleşen kimya sektörünün %30'unu oluşturuyor. Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Kompen Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, Türkiye'de 700'e yakın firmanın plastik inşaat malzemesi alanında faaliyet gösterdiğini, Konya'nın %6'ya yakın üretim oranıyla ülkemizde 4. büyük üretim üssü haline geldiğini söyledi. Küçükşehir ihracat rakamının 5 milyar dolara çıkarılabileceğini belirtti. Bütün bunlara rağmen hammaddede dışa bağımlılığın sürdüğünü hatırlatan Küçükşehir, Türkiye'nin Petrokimya tesis yatırımına hız vermesi gerektiğini ifade etti.
 
46 MİLYON OTOMOBİLLİK TASARRUF
Plastik kullanımı konusunda ‘sağlığa zararlı olduğu ‘ yönünde bir önyargının tüketiciler arasında bulunduğunu hatırlatan Küçükşehir, “Yıllardır yapılan çalışmalarda bu durumun gerçek olmadığı ortaya çıktı. Özellikle PVC kapı pencereleri enerji tasarrufu konusunda büyük katkı sağlamaktadır. Avrupa Birliği için hazırlanan bir araştırmada plastikleri kullanarak yılda 46 milyon otomobilin harcadığı enerji kadar tasarruf etmenin mümkün olduğu ortaya çıkmıştır. Plastiklerin tercih edilmesi halinde karbondioksit emisyonu Belçika'nın toplamı oranında azaltılabilir ve yılda 639 milyar 400 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağlanabilir” dedi.
 
NAKLİYE BELİMİZİ BÜKMESİN
Kompen Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, Anadolu'da yatırım yapmış tüm sanayicilerin bir başka probleminin de navlun fiyatlarının yüksekliği olduğunu belirterek bu konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kompen olarak Libya'ya ihracat yaparken, Konya'dan, Mersin Limanı'na kadar ton başına yaptığımız nakliye masrafı, Mersin'den, Tripoli Limanı'na kadar yaptığımız nakliye masrafının neredeyse 4 katıdır. Yıllık sadece 2 milyon dolara yakın ilave bir navlun giderimiz var ki toplam maliyetler içerisinde küçümsenecek bir rakam değildir.”

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz