maritbet girişmaritbet
Güçlü binalar hayal değil!

Güçlü binalar hayal değil!

İstanbul’daki hasarsız binalar kısa sürede depreme hazırlıklı hale getirilebilir…

İstanbul'daki binaların birçoğunun olası bir depremde yıkılabileceğinden bahseden Entegre Harç Genel Müdürü Cem Çelik, “Güçlendirme yapılabilir raporu verilen birçok bina, tamir harçları sayesinde sağlıklı bir hale getirilip depreme dayanıklılığı arttırılabilir. Tamir harçları yara bandı olarak düşünülebilir. Yaranın kangrene dönmesini engeller ve iyileşmesine katkı sağlar.” dedi.

Birçok kişinin tamir harçları kullanmak yerine binalarda oluşan çatlakları dekorasyon ürünleriyle gidermeye çalışmasından bahseden Çelik, “Bu şekilde oluşan çatlaklar ve yarıklar, alçı sıva ya da kaplama malzemeleriyle kapatıldıysa sonuç çok üzücü olabilir” diye konuştu.

İstanbul'daki hasarsız binaların kısa sürede depreme hazırlıklı hale getirilmesi imkansız değil… Entegre Harç Genel Müdürü Cem Çelik, bir bina yıkılacak vaziyete gelmişse o binanın tamirinin mümkün olmadığını ama sadece desteğe ihtiyacı varsa tamir edilmesinin gerektiğini söyledi. Tamir harçlarının binayı sağlıklı hale getirebildiğini belirten Çelik, “Tamir harçları binanın taşıyıcı sistemini destekleyerek, binaları güçlendirir. İstanbul maalesef depreme hazır değil. Binaların güçlendirilmesi şart. Birçok kişi binaların güçlendirilebildiğinden haberdar bile değil” dedi.

KALICI BİR ÇÖZÜM YÖNTEMİ

Binalarda çatlakların açığa çıkması, içerisindeki demirin ortaya çıkması anlamına gelir. Böylece demir hava ve neme maruz kalır. Demir zamanla korozyona uğrayıp paslanınca da gücü azalır. Bu da en ufak bir yatay yükler (yani deprem) ile en hassas noktasından kırılır. Dikey yükler yani binanın diğer katları, çatlakları etkilemez gibi gözükse de yatay yükler binayı çökertir. Tamir harçları bu çatlakların bulunduğu yerleri doldurur. Öncelikli olarak demir tamir edilir. Çeşitli kimyasallarla demirin paslanan kısımları temizlenir. Betonun eksiklikleri giderilir. Kolonlar güçlendirilir. Bu binanın hasarlı kısmını bantlamak ve iyileşme sürecini başlatmak anlamına gelir. Bu geçici bir çözüm değildir.

İNSANLAR MECBUR BIRAKILMALI

Tamir edilemeyecek ya da oturulamayacak olanların yenilenmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Tamiri imkânsız binaların yenilenmesi gerekiyor. Bunun için yetkili kurumların detaylı bir inceleme yapıp, rapor vermesi gerekiyor. İnsanlar çoğu binaya karşı güvensiz. Özellikle 1999 depremi öncesi yapılan binalara karşı bir önyargı var. Günümüzde binalar depreme dayanıklı şekilde yapılıyor ve müteahhitlerin bina yapmadan önce birçok prosedüre uyması gerekiyor. 1999 depremi öncesi yapılan tüm binalar resmi kurumlarca (veya teknik üniversiteler tarafından) incelenmeli. Bu kurumlar güçlendirme yapılabilir raporu verdiği takdirde tamir harçları devreye girmeli. Gerekirse birkaç firma birleşerek binalarda güçlendirme çalışmaları yapılmalı. Böylece olası depremlerde büyük yıkımlar önlenmiş olur” diye konuştu. Denetimlerin artırılmasından yana olduklarını dile getiren Cem Çelik, şu açıklamayı yaptı: “Bir denetim kurulunun kurulmasından çok uygulamaya geçmesi çok önemli. Denetim adına çok konuşuldu fakat uygulama konusunda sıkıntı var. Yapılan denetimler sayesinde insanların binalarına yapılacak müdahaleye mecbur bırakılması lazım.

ÇATLAKLAR DEKORASYON ÜRÜNLERİYLE KAPATILIYOR!

Entegre Harç Genel Müdürü Cem Çelik, birçok kişinin tamir harçları kullanmak yerine binalarda oluşan çatlakları dekorasyon ürünleriyle gidermeye çalıştığını söyledi. Van'da meydana gelen ikinci depremde yıkılan Bayram Otel'de de bu tarz bir çalışma yapılmış olabileceğinden bahseden Çelik, “Binalarda oluşan çatlakları, kaplama malzemesi ya da alçı sıvayla kapatmak büyük bir hatadır. Çatlaklar alçı sıva ile kapatılmadan önce mutlaka gerekli bir araştırma yapılıp, incelenmesi gerekir. Eğer yenilenmesi gerekiyorsa binanın yıkılıp baştan yapılması, yenilenmeye ihtiyaç duyulmuyorsa o zaman binanın taşıyıcı sistemlerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması şarttır” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'DEKİ BİNALARIN ÇOĞU DEPREME DAYANIKLI DEĞİL

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerini hatırlatan Cem Çelik, Türkiye'de 15 milyon civarında konut stoku bulunmakta olduğunu, % 55'inin ruhsatsız ve kaçak olduğunu, % 60'ının 20 yaş üzeri konutlardan oluştuğu, % 40‘ının depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğinin belirtilmekte olduğunu da hatırlattı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'deki binaların yarısı yıkılıp yeniden yapılacak
  • 10.11.2011 19:13

Türkiye'deki binaların yarısı yıkılıp yeniden yapılacak

Türkiye'deki binaların yarısı 10 yıl içerisinde yıkılacak, yerine dayanıklı bina ...

Depreme Dayanıklı Bina Yarışması'nın kazananları belli oldu!
  • 09.05.2017 14:26

Depreme Dayanıklı Bina Yarışması'nın kazananları belli oldu!

DASK tarafından düzenelenen Depreme Dayanıklı Bina Yarışması'nın kazananları ödü ...

Depreme dayanıklı bina tasarlayacaklar!
  • 22.02.2017 08:42

Depreme dayanıklı bina tasarlayacaklar!

DASK tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın 3.’sü i ...

Konutta faiz oranları ne zaman düşer?
  • 23.01.2015 11:27

Konutta faiz oranları ne zaman düşer?

Elit Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Çelik, konut faiz oranlarının, İlkbahar ile ...

Sonbahar, Ankara'da  doğru projelerin altın dönemi olacak
  • 28.08.2014 12:27

Sonbahar, Ankara'da doğru projelerin altın dönemi olacak

Ankara'da konut sektörünün önde gelen firmaları, önümüzdeki sonbahar-kış dönemin ...

Cem Çelik "Marmara Depremi ezber bozdu"
  • 18.08.2014 10:05

Cem Çelik "Marmara Depremi ezber bozdu"

Cem Çelik, tüketicilerin konut özelliği konusunda yüzde 31 ile en fazla dikkat e ...