maritbet girişmaritbet
Çimentoda gelecek yıl için beklenti parlak değil!

Çimentoda gelecek yıl için beklenti parlak değil!

Fortune Türkiye 500 sıralamasında satış kârlılığı en yüksek 50 şirketten altısı çimento şirketi. Mardin, Ünye, Adana, Denizli, ÇimSa ve Konya Çimento, geçen yıl yüzde 19,4- 41 arası satış kârlılığı yakalayarak bu rasyoda Fortune 500 performans listesine girmeyi başardı

 

Bu performans, küresel ekonomik krizle daralan Avrupa pazarı, Arap Baharı'nın yarattığı kaosla düsen ihracat ve enerji fiyatlarındaki artışla yükselen girdi maliyetleri düşünüldüğünde dikkat çekici. Mardin, Ünye ve Adana Çimento'nun da içinde olduğu OYAK Çimento ve Otomotiv Grubu Yönetim Kurulları Başkanı Celal Çağlar, satış kârlılığındaki bu yüksek oranı, 2011'deki iç talep canlılığıyla birlikte daha az nakliye giderinin doğmasına, tüm makine ekipmanının verimli şekilde çalışması için sürekli çalışmaya, alternatif yakıtlar, katkılı çimentonun tutundurulması ve atık ısıdan enerji elde edilmesi gibi nedenlerle açıklıyor. 
 
"Kârlılıklarda, iç pazar ile birlikte şirketlerin tasarruf önlemleri de etkili olabilir" diyen TÇMA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü; "5u anda ana maliyet kalemlerinde bir iyileşme değil, aksine sıkıntı yaşıyoruz; sınai maliyetlerimizin yüzde 70'i enerjiye harcanıyor" diye ekliyor. Enerji fiyatlarında geçen yıl ekimden başlayarak yüzde 20'nin üzerinde bir artış söz konusu. Ve o artış bu sene ilk çeyrekte de devam etti. 2011 yılı boyunca sektörün ana yakıtı olan petrokok fiyatları yüksek kalırken, 2010'da 125 dolar olan ton fiyatlar 2011 yılını 150 doların üzerinde tamamladı. 
 
Elektrik fiyatlarındaki artışın etkisinin de bu yıl daha net görülmesi bekleniyor. Çünkü hem geçen yıl yapılan hem de bu yıl birinci çeyrekteki zammın etkisi tam olarak yaşanacak. "Kömür ve petrokok fiyatlarında da tablo çok olumlu değil" diyen Güçlü şunu ekliyor; "Maliyetler açısından kârlılığımızla ilgili bazı risklerle karşı karşıya kalıyoruz ve 2012'de kalacağımız da açık." 
 
SEKTÖRÜ İÇ PAZAR KURTARDI 
Avrupa Çimento Birliği 2011 yılı Faaliyet Raporu'na göre yüzde 90 kapasite kullanımı ile 63 milyon tonun üzerine üretim yapan sektör bunun ancak yüzde 17,5'ini ihraç edebildi. 
 
Son dönemde Ortadoğu'nun içinde bulunduğu karışıklık çimentoya olan talebi de etkiledi ve ihracata olumsuz yansıdı. 2010 yılında en çok ihracat yapılan ülkelerden, 2011'de Irak'ta yüzde 18, Suriye'de yüzde 22, Mısır'da yüzde 59, Libya'da yüzde 87 oranında gerileme yaşandı. İntegral Menkul Değerler Çimento Analisti Yeliz Karabulut, "Neyse ki iç yatırımda, talepte ciddi bir patlama oldu" diyor. 
 
Aşkale Çimento Genel Müdürü Nihat Kılıç; "Türkiye'nin önündeki fırsat, hâlâ açılmadığımız Kuzey ülkeleri... 
Buralardan faydalanacağız" diyerek gelecek planlarını özetliyor. Karabulut ise kentsel dönüşüm. Mütekabiliyet Yasası ve 2B Yasası'nın sektörü ciddi anlamda etkileyeceğini ve yüzde 9 civarında büyüme beklediğini söylüyor. 
 
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Eski Başkanı ve Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, yüksek kapasite kullanımının yarattığı katma değerle daha uygun bir fiyat politikası izleyebilen şirketlerin dış pazarlarda rekabet avantajı elde edeceklerini söylüyor. 
 
Batı Afrika'ya ve 2014 Soçi Olimpiyat yatırımlarını tamamlamaya çalışan Rusya pazarına gözünü diken sektörü 2013'te yine iç piyasanın dinamize etmesi olası, fakat Ortadoğu ülkelerinde istikrar sağlanamazsa geçen yılki kârlılıkları tekrar yakalamak hayal olabilir. 
 
Tuğba İskefli/Fortune

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OYAK Çimento çevreci ürün portföyünü Novocem ile genişletiyor
  • 14.12.2022 15:01

OYAK Çimento çevreci ürün portföyünü Novocem ile genişletiyor

Türkiye çimento sektöründe G uygunluk belgesi alan ilk ‘CEM VI’ sınıfı ürün olan ...

OYAK Çimento'dan yeni çevreci beyaz çimento "KarBeyaz"
  • 25.11.2022 16:55

OYAK Çimento'dan yeni çevreci beyaz çimento "KarBeyaz"

OYAK Çimento, sürdürülebilir dünyaya katkı için ürettiği çevreci ürünlere bir ye ...

OYAK Çimento net karını yaklaşık yüzde 255 artırdı
  • 10.11.2022 15:43

OYAK Çimento net karını yaklaşık yüzde 255 artırdı

OYAK Çimento'nun 2022'nin ilk 9 ayında öz kaynakları 4,5 milyar TL'yi aşarken ne ...

OYAK Çimento’dan karbondioksit emisyonu düşük gri çimento
  • 03.11.2022 11:14

OYAK Çimento’dan karbondioksit emisyonu düşük gri çimento

OYAK Grubu Şirketleri arasında yer alan, Türkiye’nin Net-Zero taahhüdü veren ilk ...

Çimento sektöründeki gerileme durmuyor!
  • 27.07.2022 11:39

Çimento sektöründeki gerileme durmuyor!

TÜRKÇİMENTO üyelerinin toplam çimento üretimi 2022 yılının ilk dört ayında geçen ...

Çimento sektöründe 2022 ilk çeyrekte gerileme azaldı!
  • 14.06.2022 11:27

Çimento sektöründe 2022 ilk çeyrekte gerileme azaldı!

TÜRKÇİMENTO üyelerinin toplam çimento üretimi 2022 yılının ilk üç ayında geçen y ...