maritbet girişmaritbet
Böyle inşaat malzemesi görülmedi!

Böyle inşaat malzemesi görülmedi!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Binici tarafından hazırlanan proje ile öğrenciler muhteşem bir buluşa imza attı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Binici tarafından hazırlanan proje ile kömür külü ve pamuk atığından yüksek kalitede yapı malzemesi üretildi.


Doç. Dr. Hanifi Binici, amaçlarının atıl durumdaki kül ve pamuk atıklarının ekonomiye kazandırmak olduğunu söyledi. Çalışmaya lisans öğrencisi Buğra Çömez ile başladıklarını hatırlatan Binici, "Çalışmada Kahramanmaraş'ta bulunan tekstil fabrikalarından elde edilen pamuk atığı ve küllerin yalıtım elemanı üretiminde katkı maddesi olarak kullanılması araştırdık. Farklı oranlarda dört karışım yaptık. Üretilen panellerin ve blokların ısı yalıtımı gibi birçok mühendislik özellikleri araştırdık. Bütün araştırmalarımızı standartlarına göre yaptık. Atık kömür külü ve pamuk atıkları ile desteklenmiş blok ve panellerin üstün mühendislik özellikleri olduğu gördük. Sonuçta söz konusu kül ve pamuk atıklarının yalıtım malzemesi üretiminde kullanılabileceğini ortaya koyduk" dedi.


Kahramanmaraş'ın tekstil merkezi olduğunu ve her yıl tonlarca atığın çöpe gittiğini kaydeden Binici, elde edilen yapı malzemesinin yüksek kalitede olduğunu ifade etti. Türkiye'de milyonlarca ton uçucu külün termik santrallerde yan ürün olarak ortaya çıktığını anlatan Binici, "Bu miktarın çok az kısmı çimento üretiminde, baraj enjeksiyonlarında ve tuğla üretiminde kullanılmaktadır. Oysa endüstriyel atık olan uçucu küllerin birçok ülkede değişik ve yaygın kullanım alanları vardır. Dolayısıyla çöpe giden bu küllerin değerlendirilmesi gerekiyor. Bizim çalışmamızda da kül ve pamuk atığını bir araya getirdik ve yapı malzemesi ortaya çıkarttık" diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz