maritbet girişmaritbet
Akkuyu Nükleer Santrali'nden Türk firmalarına 2 milyar dolarlık iş çıkacak!

Akkuyu Nükleer Santrali'nden Türk firmalarına 2 milyar dolarlık iş çıkacak!

Akkuyu nükleer santralini kuracak Rus şirket, santral inşaatı ve makine teçhizatlarını yaptırmak için Türk firmalarıyla görüşmelere başladı.

 

Türk firmaların 2 milyar dolarlık iş üstlenmesi bekleniyor. Türkiye'nin ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu'da kurmak için çalışmalara başlayan Rus şirketi Atomstroyexport, santralin inşasından makine teçhizatların tedarikine kadar iş yaptıracağı Türk firmaların portföyünü oluşturuyor.
 
Rus şirketin ön araştırmanın ardından görüşmelere başladığı yerli firmalar nükleer santralde yaklaşık 2 milyar dolarlık iş yapabileceklerini hesapladılar. İki bakan çağrı yapmıştı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ruslar'ın kuracağı nükleer santralin bazı bölümlerinin yerli firmalar tarafından ve yerli malzemelerle yapılması konusunda girişimler yapmıştı.
 
Aynı zamanda maliyet hesapları da yapan Rus şirket, hizmet alacağı işleri en uygun fiyatlarla yaptırabileceği üst standartlarda yerli firmalarla temasa geçti.
 
Görüşmeler ve nükleer santraller üzerine aldıkları brifingleri değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türk firmaların önündeki en önemli engelin akreditasyonolduğunu, buna rağmen yaklaşık 6,8 milyar dolara mal olacak Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2 milyar dolarlık kısmının yerli firmalar tarafından gerçekleştirilebileceğinin hesaplandığını bildirdi.
 
Yüzde 50'si yerli olabilir 
 
Özdebir, Akkuyu'ya her biri 1,7 milyar dolar maliyetli 4 ayrı santral yapılacağını, santral maliyetlerinin yaklaşık yüzde 40'ının akreditasyon giderlerinden oluştuğunu söyledi.Yerli firmaların tribün hariç santralin hemen heryerini yapabilecek düzeyde olduğuna işaret eden Özdebir, “Nükleerde en önemli konu akreditasyon. Santrallerde kullanılacak her bi rmalzemenin ve firmanın uluslar arası düzeyde akredite olması gerekiyor.
 
Dünyada akreditasyon veren birkaç firma var. Akreditasyon hariç her bir santral 1 milyara mal oluyor. Onun da yüzde 50'sini yapabiliriz. Dolayısıyla 2 milyar dolarlık bir pasta söz konusu” dedi.
 
300 milyon dolar cepte
 
Akkuyu için Akkuyu NGS AŞ tarafından bugüne kadar 7 Türk şirketine 50 milyon dolarlık iş verildiği öğrenildi. Ayrıca nükleer santral inşaatında kullanılacak çimento için de yerli firmalarla anlaşma sağlandığı, sadece çimentodan doğacak iş hacminin 250 milyon doları bulacağı belirtildi. Anlaşma sağlanan çimento fabrikalarının akreditasyon için girişimlere başladığı öğrenildi. Akkuyu'da proje inşaatlarında 4 bini Rus, 8 bini Türk olmak üzere yaklaşık 12 bin kişinin çalışması bekleniyor.
 
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi
  • 28.03.2023 13:30

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Tancan, Türkiye'nin elektrik kurulu g ...

Hatay merkezli depremde Akkuyu NGS'de hasar meydana gelmedi!
  • 21.02.2023 15:31

Hatay merkezli depremde Akkuyu NGS'de hasar meydana gelmedi!

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) p ...

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinde iç koruma kabuğunun inşaatı devam ediyor
  • 04.11.2022 16:03

Akkuyu NGS'nin 3. ünitesinde iç koruma kabuğunun inşaatı devam ediyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3. güç ünitesinin reaktör binasına, nüklee ...

Akkuyu NGS'nin 1. ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor
  • 17.10.2022 15:57

Akkuyu NGS'nin 1. ünitesinde iç koruma kabuğu tamamlanıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1. güç ünitesinin reaktör binasına, nüklee ...