maritbet girişmaritbet
5 yılda 200 milyon dolar yatıracak

5 yılda 200 milyon dolar yatıracak

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, Akçansa ve Çimsa'dan oluşan grup şirketlerinin ciro toplamlarının 2010'da 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi

 


Sabancı Holding çimento grubu şirketleri Akçansa ve Çimsa'nın genel müdürlerinin de katıldığı basın toplantısında 2009 performansları ve gelecek beklentileriyle ilgili konuşan Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, iç ve dış pazarda kötü sürpriz beklemediklerini ve 2010'da olumlu bir pazar yaşamayı beklediklerini söyledi.
Göçmen, grubun geçen seneki cirosunun 1.3 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek, 'Bu sene sonunda toplamda ciroda 1 milyar doların üzerine çıkarız. İç pazar çimento satışı 45 milyon tona yakın olacaksa, bunun yüzde 20'sini biz satarız. İki şirketin toplamı olarak 14 milyon tonun üzerinde çimento ve klinker satarız. Bunun 8-9 milyon tonunu iç pazarda geri kalanını da dış pazarda satacağımızı düşünüyoruz' dedi.


DIŞARDA DA ÜSTÜN OLMALIYIZ
Dünyada üç ana trend gördüklerini, bunları insanların birbirleri ile olan bağlantıları, siyasi ve iktisadi belirsizlik ve çevrenin korunması olarak sıralayan Göçmen, şunları söyledi:
'Dünya, bugün, hiç olmadığı kadar çevreye duyarlı. Bu çerçevede Kyoto'ya ilişkin Meksika'da son toplantılar yapılacak ve yeni karbon kotalarında bütün ülkeler anlaşacaklar. Bu iş yapış biçimimizi belirleyecek. Bizim de rekabet gücümüzü korumak için iş performansımız sadece yurtiçi değil, yurtdışındaki rakiplerimizden de daha üstün olmalı. Çevreye ve sürdürülebilirliğe yatırım yapmamız ve müşteriye yakın olmamız lazım. Sabancı Çimento Grubu olarak yeni karbon ekonomisine uyum ve rekabet gücümüzü sürdürmek için önümüzdeki 5 yılda 200 milyon dolarlık yatırım yapmak istiyoruz.'


Büyümek için coğrafyayı değiştirmemiz gerek
YENİ yatırım ve satın almalara ilişkin bir soru üzerine Göçmen, 'Rekabet Kurumu yeni bir şirket almamızı engelliyor. Böyle olduğu için de büyüyeceksek coğrafya değiştirmemiz lazım' yanıtını verdi. Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu ise aynı soruya 'Gözümüzü yurtdışına diktik. Alternatifler var. Ancak paylaşacak durumda değiliz' dedi. Göçmen ise büyüme hedeflerine ilişkin olarak Akdeniz havzası, Batı Afrika ve Avrupa'yı gösterdi.


KAPASİTE 30 MİLYON TONA DAYANDI
Göçmen toplantıda şu noktalara değindi:
- GRUP olarak 7 entegre tesis, 2 öğütme tesisi, 1 paketleme tesisi, 2 liman, 6 agrega tesisi, 5 yurtiçi, 8 yurtdışı terminal ve 75 hazır beton tesisi ile faaliyet gösteriyoruz.
- AKÇANSA ve Çimsa şirketleri ile toplam klinker üretim kapasitemiz 11.5-12 milyon ton, çimento kapasitemiz ise 15.4 milyon ton oldu.
- BU yıl ihracat fiyatlarımız, iç pazar fiyatlarını geçti. İç pazar fiyatları 65 ile 130 TL arası. İhracat da 100-105 TL arası. İç pazar fiyatlarımız da ihracat fiyatlarımıza yaklaşacaktır. Biz hem iç pazarda, hem ihracatta kapasitemizin toplamını kullanmayı öngörüyoruz
- DÜNYADA toplam çimento tüketimi 2.9 milyon ton. Bunun 1.6 milyon tonu Çin'de, 1.3 milyon tonu ise diğer ülkelerde kullanılıyor. Türkiye ise 1.3 milyon ton içinde 65-66 milyon tonluk tüketimi ile ilk 10 büyük çimento ülkesi arasında yer alıyor.


1 kişilik istihdam için 1 milyon dolar yatırım
TÜRKİYE'deki istihdam sorununa da değinen Göçmen, ekonomilerinin toparlanması ile bunun yerli yerine tekrar gelmediğini, istihdam yoğun sektörlerin başında ise inşaatın geldiğine dikkat çeken Göçmen, 'İnşaat birkaç açıdan önemli. Birincisi depremsellik üst düzeyde. İkincisi genç ve hızlı büyüyen bir nüfus var. Bir sektör teşvik edilecekse o inşaat olmalı. Bir çimento fabrikasında 100 kişilik istihdam için 100 milyon dolarlık istihdam, yani 1 kişilik istihdam için 1 milyon dolar yatırım yapmanız lazım. Bu da işsizlik sorunu ile baş etmekle doğru bir tercih değil. Bizim istihdama yönelik işleri ülke, devlet olarak desteklememiz gerekir ki kamunun regülatör rolü muhakkak olması gereken bir roldür' dedi.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz