maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kuşadası Limanı'ndaki 56 işyerini yıkacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kuşadası Limanı'ndaki 56 işyerini yıkacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, devir işlemleri tamamlanmış olan özelleştirme işlemlerinde mahkeme kararlarının uygulanmamasına karar veren Bakanlar Kurulu'nun aksine, Kuşadası Limanı'ndaki imar planları mahkeme kararı ile iptal edilen 56 işyerinin yıkılmasını istedi

Özelleştirildiği 2003 yılından bu yana sık sık gündeme gelen Kuşadası limanındaki 56 işyeriyle ilgili mahkeme kararlarının uygulanması istendi. Özelleştirme işlemi ve imar planları iptal edilen limandaki işyerlerinin yasadışı konumda olduğu, yıkılması gerektiği yönündeki çeşitli başvuruları değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuşadası Belediyesi ve çeşitli daire müdürlüklerine gönderdiği yazıda, mahkeme kararlarının uygulanmasını istedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman'ın geçen ay imzaladığı yazıda, Kuşadası limanıyla ilgili çeşitli mahkemelerin verdiği kararların uygulanmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Yazıda, "Yargı kararlarının uygulanması anayasamızın 2'nci maddesi ile belirlenen hukuk devleti ve yine anayasanın idari yargılama usülü kanunun 28'inci maddesi uyarınca zorunludur. Danıştay 6'ncı Daire'nin kararları uyarınca yargı kararının yerine getirilmesi gerekmektedir" denildi.
 
Bakanlar Kurulu'nun geçen haziran ayında Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "Devir ve teslim işlemleri tamamlanmış olan bazı özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarının uygulanmayacağı" yönündeki kararına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın böyle bir talepte bulunması ilçede olumlu olarak yorumlandı.
 
'YIKIMIN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI'
 
CHP'li Kuşadası Belediye Meclisi Üyesi Avukat Ömer Günel, yıllardır hukuk mücadelesi verilen Kuşadası Kurvaziyer Limanı ile ilgili tüm hukuk sürecinin bittiğini ve yıkımın önünde hiçbir engel kalmadığını belirterek, CHP'li Belediye Başkanı Esat Altungün'ün mahkeme kararlarını uygulanmayacağı yönündeki kararının ise partisiyle hiçbir ilgisi olmadığını ileri sürdü.
 
Altungün'ün bu kararını tek başına alınmış bir karar olarak niteleyen Günel şöyle dedi: "Hukuka saygılı olma misyonunu taşıyan partimin mahkeme kararlarının uygulanmayacağını savunması mümkün değil. Diğer yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 23 Temmuz 2012 tarihli emri ile hükümetin de yargı kararlarının uygulanmasının aksine bir kararı olmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda, mahkeme kararlarının uygulanması ve kurvaziyer limanındaki hukuka aykırı yapıların yıkılmasının önünde hiçbir engel kalmamıştır. Birileri birilerine bir takım sözler vermiş ve anlaşmalar yapmış olabilir. Ancak mızrak çuvala girmez. Hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilçesi Kuşadası'nda mahkeme kararlarının uygulanmaması mümkün değildir. Yetkililer görevlerini ifa etsinler yoksa ne tarih ne de Kuşadası halkı onları affetmeyecektir."
 
'GARİP AMA OLUMLU' BULUNDU
 
Kuşadası Liman Platformu Sözcüsü Nilgün Öğünçlü de, limandaki işyerlerini mahkeme kararlarına rağmen yıkmayacağını duyuran Belediye Başkanı Esat Altungün'ün, Bakanlığın talimatına direnmemesini istedi. Öğünçlü şunları söyledi: "Özelleştirmenin iptali kararları için, 'mahkeme kararları uygulanmayacak' diyen Bakanlar Kurulu kararından sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduklarını hatırlayıp, Belediyeye de hatırlatarak 'uygulayın' talimatı vermesi garip ama olumlu.
 
Belediye Başkanı'nın bu talimata rağmen hala "Cezama razıyım. Yargı kararlarını uygulamıyorum. Binaları yıkmıyorum' diyebileceğini düşünmüyorum" dedi.
 
EGE PORTS: BAKANLIĞIN YAZISINDA YIKIM TALİMATI YOK
 
Limanı İşleten Ege Ports firması tarafından yapılan açıklamada ;ise, Bakanlık yazısında yıkımla ilgili bir ibare olmadığı ;savunularak "Bakanlıkça İmar planı hakkında görüş alınan kurumlara gönderilen yazıda, iddia edildiği gibi herhangi bir şekilde yıkım yapılması yönünde bir talimat bulunmamakta. Aksini yorumlayarak bilgi kirliliği oluşturmaya çalışmak geçmişte Kuşadası'na fayda sağlamadığı gibi, bugün de sadece zarar vermekten öteye geçmeyecektir" görüşüne yer verildi. Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kararından sonra limandaki işyerlerinin yıkılmasının önünde hiçbir engel kalmadığını savunan Kuşadası Liman Platformu'nun, 'Yık' çağrısına Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, "Yargı kararını uygulamayacağım. Binaları yıkmayacağım. ;Sonuçlarını göze alıyorum" yanıtı vermişti.
 
Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...