maritbet girişmaritbet
ÖİB’nin satışa çıkardığı Başkentgaz ihalesi için 10 şirket şartname aldı!

ÖİB’nin satışa çıkardığı Başkentgaz ihalesi için 10 şirket şartname aldı!

Teklif verme süresi Cuma günü sona erecek olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) yürüttüğü Başkent Gaz'ın yüzde 100 hissesinin blok satışı ihalesinde şartname alarak ilgisini gösteren firma sayısı 10'ugeçti; ihalede en yüksek teklifi verecek firmayla ortak olmak üzere bekleyen firma ve fonlar da buluyor

 

Teklif verme süresi Cuma günü sona erecek olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) yürüttüğü Başkent Gaz'ın yüzde 100 hissesinin blok satışı ihalesinde şartname alarak ilgisini gösteren firma sayısı 10'ugeçti; ihalede en yüksek teklifi verecek firmayla ortak olmak üzere bekleyen firma ve fonlar da buluyor.

Şartname alan veya ilgisini gösteren firmalar arasında, Eksim Yatırım Holding, Nurol Holding, Türkerler-Gama OGG, Genpa, Akfen-STFA OGG, Fernas, Sabancı Holding, İspanyol GasNatural, Zorlu Holding, Limak, Taşyapı, İran devlet şirketi NIGC adına Türk yatırımcılar, Birleşik Arap Emirlikleri devlet fonu Mubadala da bulunuyor.

Katılımın artmasını sağlamak amacıyla ayrı bir önyeterlilik süreci olmadan düzenlenen ihalede, son teklif tarihi 17 Aralık'tan 18 Ocak'a uzatılmıştı.

Reuters'a bilgi veren konuya yakın kaynaklar, ertelemenin hem yeni eklenen firmalar sebebiyle hem de şirketlerin son ana kadar devam edecek olan ortaklık görüşmelerinden kaynaklandığını; bazı firma ve fonların da ihalede en iyi teklifi verecek yatırımcıyla irtibata geçmek üzere beklediğini belirtiyor.

Şartname sahibi bir firma yetkilisi Reuters'a, "Biz de dahil adı geçen firmaların birbirimizle görüşmelerimiz halen devam ediyor. Ortaklıklar neredeyse Cuma günü netleşecek. Buna rağmen her ne kadar bu yönde talepler olsa da bu saatten sonra bir erteleme beklemiyorum; erteleme ancak ÖİB'nin bir gerekçesi olursa olabilir" dedi.

Önceki ihalelerde yer alan ancak son ihaleye katılmayacak bir şirket yetkilisi ise, "Başkent Gaz artık çok hakim olduğumuz bir konu. Oluşacak fiyat ve alacak gruba bağlı olarak ihalenin ardından ortaklık düşünebiliriz" dedi.

Aynı yetkili, "Konuya bizim gibi yaklaşan firmaların ve bazı Körfez fonlarının da olduğunu biliyoruz. Mubadala Fonu da bunlardan biri" diye konuştu.

İhalede oluşacak bedel en az 1 milyar dolar olmalı

Üst düzey bir yatırım bankacısı ise Körfez kökenli varlık fonlarının yapıları itibariyle, "düşük risk oranlı ve düşük getiri potansiyelli" Başkent Gaz'a ilgilerinin "sönük" olmasını beklediğini, ancak yine aynı sebeplerle, borçlanma tarafında bir sıkıntı beklemediğini söyledi.

Bankacı, "Finansmanda en önemli çekincelerden biri Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Başkent Gaz'a olan yaklaşık 300 milyon dolarlık borcu. Bu borcun özelleştirme gelirinden ödenmesine yönelik protokol var ama; protokol, 'Borç, yaklaşık 700 milyon dolarlık BOTAŞ ve Hazine borcu ödendikten sonra kalan kısımdan ödenir' diyor. Yani ihalede oluşacak bedel en az 1 milyar dolar olmalı ki bu borç ödensin" dedi.

İhale süreci

Nisan 2012'de Başkent Gaz'ın yüzde 80'i için gerçekleşen üçüncü ihalede katılımcılar en yüksek 585 milyon dolar teklif vermiş; ÖİB'nin belirlediği 626 milyon dolarlık muhammen bedelin üzerine çıkılmadığı için ihale iptal olmuştu.

Başkent Gaz'ın yüzde 80'i için 2008'de düzenlenen ilk ihalede, en yüksek teklifi 1.6 milyar dolar ile Global Yatırım-Energaz ortaklığı, 2010'da düzenlenen ikinci ihalede ise 1.2 milyar dolar ile MMEKA vermişti.

İlk üç ihale, global ekonomik kriz kaynaklı finansman problemleri ve şirket değerlemeleri gibi sebeplerin yanı sıra, şirket yapısında yatırımcıların olumsuz olarak değerlendirdikleri birtakım koşullar sebebiyle de tamamlanamadı.

İlk ihaleden bugüne kadar geçen süreçte, bu olumsuzlukları gidermek için; şirketin yüzde 20'sine sahip olan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) payı da ÖİB'e devredildi, ABB'nin Başkent Gaz, BOTAŞ ve Hazine'ye 670 milyon dolar olan borcu sabitlendi, ABB ve EGO'nun şirkete olan yaklaşık 300 milyon dolar borcunun özelleştirme gelirinden ödenmesi kanunla karar bağlandı, şirket hinterlandında yer alan Baymina Elektrik Santrali kapsam dahiline alınarak yeni serbest tüketici katılımıyla yaklaşık 1 milyar metreküplük ilave kapasite elde edildi.

Birim hizmet ve amortisman bedeli ile taşıma bedeli hisse satış sözleşmesinden itibaren geçerli olacak şekilde dolar bazında sekiz yıl sabitlendi.

Ayrıca, diğer doğalgaz dağıtım bölgelerinde yıllık 300,000metreküp olan serbest tüketici limitinin Başkent Gaz'da yıllık800,000 metreküp olması da avantajlar arasında değerlendiriliyor.

Bunun dışında ihalede en yüksek teklifi veren yatırımcıya, bedelin yüzde 50'sini peşin, yüzde 50'sini iki yıl vadede ödeme imkanı da tanınacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentgaz, bu yıla ilişkin dağıtım alt yapısı çalışmalarını tamamladı
  • 09.12.2021 16:24

Başkentgaz, bu yıla ilişkin dağıtım alt yapısı çalışmalarını tamamladı

Başkentgaz, bu yıl lisans kapsamında yer alan tüm ilçelerde doğal gaz dağıtım al ...

Ankara'da doğalgaz kullanımı arttı, hava kalitesi yükseldi!
  • 23.01.2021 12:51

Ankara'da doğalgaz kullanımı arttı, hava kalitesi yükseldi!

Başkentgaz Genel Müdürü Asım Yüksel, Ankara'da doğalgaz kullanımıyla birlikte ha ...

Başkentgaz, baca gazı zehirlenmelerine karşı uyardı
  • 05.01.2017 13:17

Başkentgaz, baca gazı zehirlenmelerine karşı uyardı

Başkentgaz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ Genel Müdürü Ahmet Yetik, rüzgarın e ...

Mehmet Şimşek: BAŞKENTGAZ'ın özelleştirme ihalesi ÖYK tarafından onaylandı!
  • 14.03.2013 17:09

Mehmet Şimşek: BAŞKENTGAZ'ın özelleştirme ihalesi ÖYK tarafından onaylandı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) Başkent Doğalg ...

ÖYK Başkentgaz özelleştirme ihalesini onayladı!
  • 14.03.2013 14:08

ÖYK Başkentgaz özelleştirme ihalesini onayladı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) Başkent Doğalg ...

EPDK Başkentgaz özelleştirme işlemi sonrası hisse devrini onayladı!
  • 28.02.2013 13:12

EPDK Başkentgaz özelleştirme işlemi sonrası hisse devrini onayladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin özelleştirme i ...