maritbet girişmaritbet
Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı yeniden ihaleye çıkıyor!

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı yeniden ihaleye çıkıyor!

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın, 40 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi için yeniden ihale yapılacak. İhale için geçici teminat bedeli 120 milyon lira, ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli 150 bin lira ve son teklif verme tarihi de 29 Mayıs olarak belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı 40 yıllığına "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilecek. Bu kapsamda düzenlenecek ihale için geçici teminat bedeli 120 milyon lira, ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli 150 bin lira ve son teklif verme tarihi 29 Mayıs olarak belirlendi.

İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle "pazarlık usulü" ile yapılacak, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla gerçekleştirilecek açık artırmayla sonuçlandırılacak.

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesi kapsamında 2021'de yapılan ihale, Cumhurbaşkanı Kararı ile iptal edilmişti. Limanın özelleştirilmesi için 2022'de çıkılan ihale ise yeterli teklif alınamadığından iptal edilmişti.

İhalenin detayları için tıklayın

Doğal ve tarihi güzellikleri, hizmet kalitesi ve dünya standartlarında ulaşım ve konaklama olanakları ile turizm potansiyelini iyi derecede kullanan Türkiye’nin üç tarafının denizler ile çevrili olması liman ve yat turizminin de odak noktalarından biri olmasını sağlamaktadır. Ekonomik istikrarını turizm sektöründe de gösteren Türkiye, 57 milyon turist sayısı ile 2023 yılında dünyada en çok yabancı turist çeken 6. ülke olmuştur.

Türkiye’nin güçlü yat turizmi potansiyeli

8.333 km’lik kıyı şeridi, berrak denizleri ve denizciliğe uygun iklimi ile Türkiye’nin marinacılık faaliyetleri Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında bir cazibe merkezi haline gelmesinde büyük rol oynamaktadır. Yat turizmine elverişli koy ve kıyıları ile, ülkemizde yat sahipliği ve kiralamaya yönelik talep artmıştır. Türkiye’de bulunan 5 bin 555 teknelik bir ticari tekne filosu mavi turda 600 milyon dolarlık bir işlem hacmi yaratırken, saatlik kiralamalarla bu rakam 1 milyar doları, tekne kiralama pazarının büyüklüğünün ise 2 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir.

Türkiye sahip olduğu potansiyel ile deniz turizmi ve yat bağlama kapasitesi bakımından Akdeniz Çanağında yer alan İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerin seviyesine ulaşması için yeni yatırımlar için büyük fırsatlar barındırmaktadır.

Türkiye Akdeniz bölgesindeki ülkeler arasında en uzun kıyı şeritlerinden birine sahip olmasına karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylı faal 80 yat limanı ve 25 bin civarında yat bağlama kapasitesi ile de gelişime yüksek oranda açıktır ve önemli bir büyüme potansiyeli barındırmaktadır. Mevcut yat limanı kapasitenin yoğunlaştığı bölge toplam bağlama kapasitesinin %50’sini karşılamakta olan Ege bölgesidir. Marmara Bölgesi ise Ege Bölgesi’nin ardından %24’lük paya sahiptir.

İstanbul’da yat limancılığı

İstanbul Türkiye’nin en çok turist çeken şehri konumundadır. Yatçılık faaliyetleri için elverişli iklim koşullarına ve uygun coğrafyaya da sahip olan İstanbul’da Fenerbahçe - Kalamış Yat Limanı ile birlikte birçok yat limanı bulunmaktadır

İstanbul’daki aktif olan yat limanları incelendiğinde, bölgede dünya standartlarında hizmetler sunan, denizde 4.928, karada 1.110 olmak üzere toplam 6.038 yat bağlama kapasitesine sahip 10 yat limanının faaliyetlerini sürdürdüğü görülmektedir.

İstanbul’da bulunan yat limanları Türkiye’deki toplam yat bağlama kapasitesi bazında %24’lük bir paya sahiptir. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı 1.288’i denizde ve 220’si karada olmak üzere toplamda 1.508 yat bağlama kapasitesi ile İstanbul’da en büyük kapasiteye sahiptir.

  • Etiketler:

Yorum Yaz