maritbet girişmaritbet
İNTES'in vereceği belgeler Rusya'da geçerli olacak

İNTES'in vereceği belgeler Rusya'da geçerli olacak

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri faaliyetlerinin yürütüldüğü en büyük pazarlardan biri olan Rusya'da Türk işçisinin istihdamının giderek zorlaştığını belirtti

 

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri faaliyetlerinin yürütüldüğü en büyük pazarlardan biri olan Rusya'da Türk işçisinin istihdamının giderek zorlaştığını belirtti.

Yabancı işçi istihdamı konusunda sürekli kota uygulandığı ve kotaların da yıllar içinde düşürüldüğünü ifade eden Koçoğlu, Türk işçisinin Rusya'da çalışabilmesi için mesleki niteliğinin belgelendirilmesi zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.
Bu sorunun uzun yıllardır tam olarak çözülemediğine, firmaların da günlük çözümler üretmek zorunda kaldığına dikkati çeken Koçoğlu, İNTES'in bu çerçevede, Rusya'da yaptığı görüşmelerde, meslek standartları ve yeterlilikler konusundaki çalışmaları hakkında Rus ilgili makamlarına bilgi verdiği, çalışmalarının büyük ilgiyle karşılandığını ifade etti.
 
Koçoğlu, bu kapsamda Rusya Federasyonu Bölgesel Gelişme Bakanlığı ile buna bağlı İnşaat ve Konut Kompleksi İçin Kadro Hazırlama Devlet Akademisi, Avrasya İnşaatçılar Birliği ve İNTES arasında "İş gücünün Mesleki Eğitiminde İşbirliği Protokolü" imzalanmasının uygun bulunduğunu bildirdi ve "Protokol,Rusya Federasyonu Bölgesel Gelişme Bakanlığı tarafından da onaylandı. İNTES'in vereceği belgeler Rusya'da geçerli olacak" dedi.

Koçoğlu, protokolde işbirliğine esas konu başlıklarını da, "İNTES Ölçme Değerlendirme Belgesi ile Çalışma İzni alınması, İş gücünün Belgelendirilmesi, Meslek Standartları Ve Yeterlilik Çalışmaları, Eğiticilerin Eğitimi, Eğitim Programlarının Hazırlanması" şeklinde sıraladı.

Koçoğlu, protokol kapsamında Rusya'da inşaat sektöründe çalışan ya da çalışacak Türk işçilerin mesleki yeterliliklerinin, oluşturulacak ortak teknik heyetlerle şantiyelerde yapılacak ölçme-değerlendirme uygulamalarıyla belirleneceği ve başarılı görülen işçilere verilecek belgelerin çalışma izni için kabul edileceğini ifade etti.

Mesleki olarak yeterli bulunmayanların ise bir program çerçevesinde eğitime alınarak belge sahibi olmalarının sağlanacağını kaydeden Koçoğlu, "İnşaat sektöründe yer alan mesleklerde standart ve yeterliliklerin İNTES ile İnşaat ve Konut Kompleksi İçin Kadro Hazırlama Devlet Akademisi'nin birlikte belirlemesine yönelik çalışmalar yapılacak, Rus eğiticilere Türkiye'de bu konularla ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışması yapılacak ve bu çalışmalara dayalı olarak ortak eğitim programları geliştirilecektir" dedi.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi
 
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz