maritbet girişmaritbet
Konutder konutun röntgenini çekti Ali Babacan’a rapor verdi!

Konutder konutun röntgenini çekti Ali Babacan’a rapor verdi!

Konut üreticilerinin sanıldığı gibi yüksek kârlarla çalışmadıklarını ifade eden Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün gerçeklerini gösteren bir rapor hazırladıklarını ve Başbakan yardımcısı Ali babacan’a sunduklarını açıkladı

 

Gayrimenkul sektörünün önde gelen 17 firmasının temsil edildiği Konutder, sektörün röntgenini çekti. Bu kapsamda hazırladıkları raporu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a sunduklarını belirten Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün gerçek durumunu göstermeye çalıştıklarını vurguladı.
 
Babacan'a kapsamlı bir raporla gittiklerini belirten Çelik, Bakan Ali Babacan'ın rapordaki rakamlara inanamadığını söyledi. Rakamların TÜİK'ten alındığını Babacan'a ilettiklerini aktaran Çelik, “Babacan ‘Bu konuyu etraflıca bir daha görüşelim' dedi. Net ve somut örnekler ve rakamlarla gidince neden sıkıntı yaşadığımız anlaşıldı” dedi.
 
Çelik, inşaat ruhsatı alan daire sayısı ile satılan daire miktarı arasında büyük farklar ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:
“2009 yılı 2. çeyreğinde tapu harçlarında yarı yarıya indirim yapılmış, 150 m2'den büyük konutlarda yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e indirilmişti. Ülkemizde her yıl yaklaşık 400 bin adet konut tapuda el değiştirirken, 2009 yılı ikinci çeyreğindeki vergi indirimleri sayesinde bu rakam 532 bin adete ulaştı. 2009 yılı ikinci çeyreğinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 25 artmış, vergi avantajlarının kaldırılması ile birlikte 2009 yılı üçüncü çeyreğinde ise bir önceki döneme göre yüzde 33 azalmıştır.”
 
Kamu ile özel sektör arasındaki dengesizliğin sektörün en büyük çıkmazı haline geldiğinin altını çizen Çelik, Türkiye'de üretilen konutlarının yaklaşık yüzde 9'unu TOKİ ve yüzde 1,5'inin de Emlak Konut GYO tarafından üretildiğini kaydetti. Konutder üyesi 17 firmanın ise, TOKİ ve Emlak GYO ile yaptıkları projeler hariç, yüzde 1,6 oranında pazar payına sahip olduğunu ifade eden Çelik, pazarın geri kalan yüzde 87,7'lik kısmını ise, çoğunluğu 5-10 dairelik aparmanlar inşa eden küçük ölçekli firmaların oluşturduğunu söyledi.
 
İnşaattan İstihdama katkı
 
İnşaat sektörünün tek başına gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 5,7 olduğuna işaret eden Çelik, “İnşaat sektörü kendisine mal ve hizmet üreten 250'ye yakın alt sektörü beslemekte ve gayri safi yurt içi hasılaya bu sektörler üzerinden katkı yapmaktadır” dedi.
 
Sektörün istihdamın yaklaşık yüzde 7'sini sağladığını da vurgulayan Çelik, “İnşaat sektöründe istihdam edilen kişi sayısı, yaz aylarında daha da yükselmekle birlikte yıllık ortalama 1,6 milyon seviyesine ulaşmaktadır” dedi.
 
Son bir yıldır konut kredisi faizlerinin tekrar iniş trendine girdiğini ve tarihi dip seviyelerini yakaladığını söyleyen Çelik, “Buna paralel olarak konut kredisi kullanımı da tekrar hızlandı. Konut ve inşaat sektörü, büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkiler yapmaya devam edecek potansiyeli bünyesinde barındırıyor” değerlendirmesini yaptı.
 
Sektördeki kâr marjı yüzde 7
 
Konut sektörü ile ilgili gazete ve TV reklamları baz alınarak kamuoyunda yanlış bir şekilde yüksek kârlıllık algısının oluşturulduğuna dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti:
“Aslında bu durum tam tersi bir seyir göstermektedir. İnşaat boyunca ortaya çıkan ve firma tarafından karşılanan vergiler satış hasılatının yüzde 13'ünü buluyor. Buna göre hasılat üzerinden brüt yüzde 20 kâr marjı elde eden firmanın net kâr marjı yüzde 7 oluyor. Alıcı tarafından karşılanan vergiler ise satış bedeli üzerinden yüzde 2 tapu harcı ve yüzde 1 KDV olmak üzere yüzde 3 oranına ulaşıyor.”
 
Ek vergilerle sektör yoruluyor
 
Konutder Başkanı Çelik, kurumsallaşmak isteyen sektör oyuncularının, arazi edinirken gerçek bedelden tapu harcını ve emlak vergisini ödediğin belirterek, kayıtdışı kalmak isteyenlerin ise bu bedellerden kaçındığını ifade etti. Tapu harcının sözleşmelerdeki damga vergileri, noter harçları ve KDV gibi vergilerin küçük firmaları, kayıt dışına ittiğini söyleyen Çelik, “Bu durum büyük firmaları ise aşağıya doğru çekiyor. Böylece devlet, kurumsallaşmayı ve büyümeyi değil,  küçük kalmayı ve kayıt dışı çalışmayı teşvik eder duruma düşüyor” diye konuştu.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!
  • 02.02.2017 15:54

Evdeki Fırsat, daire bedelinin yüzde 4'ünü veriyor!

Evdekifirsat.com İcra Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çelik, yeni kampanyayla birlikte s ...

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'
  • 27.04.2016 17:08

'Adım İstanbul, Kayaşehir'in merkezi olacak'

EYG İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Adım İstanbul'daki dükkanlar için 400 ...

Körfez Yatırımcıları Buluşması ne kazandıracak?
  • 12.10.2015 23:29

Körfez Yatırımcıları Buluşması ne kazandıracak?

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, Körfez Yatırımcıları Buluşması'nın Türk gayri ...

Ömer Faruk Çelik, Gelişen Kentler Zirvesi'ni değerlendiriyor!
  • 11.05.2015 23:11

Ömer Faruk Çelik, Gelişen Kentler Zirvesi'ni değerlendiriyor!

EYG Grup'un patronu, GYODER'in yönetim kurulu üyesi olan Ömer Faruk ÇElik, Balık ...

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!
  • 09.05.2015 16:41

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GYODER'in Balıkesir'de gerçekleştirdiği 7. Geli ...

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı
  • 09.12.2014 10:56

Yavuz Karaman, Ömer Faruk Çelik'i ağırladı

Gayrimenkul Uzmanı Yavuz Karaman, Cnbc-e'deki Emlak Hakkında Herşey programında ...