maritbet girişmaritbet
"Doğu Karadeniz gen haritası gibi"

"Doğu Karadeniz gen haritası gibi"

Kalkınma Bakanlığı, Doğu Karadeniz’in ekosistemini ve endemik florasını korumak için Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı hazırladı.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından biyolojik çeşitlilik bakımından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri olarak belirlenen, 122 Önemli Bitki Alanı (ÖBA) arasında bulunan, 184 Önemli Kuş Alanı (ÖKA) arasında olan, 537 odunsu bitki, 126 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz Havzası'nın ekosisteminin korunması için Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı hazırlandı.

“BÖLGE GEN HARİTASI GİBİ”

DOKAP Bölge İdaresi tarafından ‘Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik' başlığı altında hazırlanan Eylem Planı için hazırlanan raporda, bölgenin ‘gen haritası, biyolojik zenginliği ve ekosisteminin' oldukça güçlü ve zengin olduğuna dikkat çekildi. Raporda, şu plana yer verildi: “Bölgenin sahip olduğu gen kaynakları korunacaktır. Bölge ciddi anlamda bir gen merkezi konumundadır. Bu itibarla genetik kaynakların korunması, yerinde muhafazası ve tahrip edilmeden ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Bakanlıkların uygulamalarının yanı sıra Bölge Valiliklerinin, STK'ların, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, biyolojik çeşitliliğin belgelenmesi ve ekonomiye kazandırılması ile ilgili araştırma ve uygulama projeleri geliştirmeleri desteklenecektir. Bölge endemik türler açısından zengin bir floraya sahiptir. Bu floranın tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından envanterinin yapılarak belirlenecek başat türler üzerinde ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılmak üzere çalışmalar yapılacaktır.”

RAPORDA İLGİNÇ DETAY: “BÖLGE HALKI..”

Eylem Planı'nda tüm bunlar yapılırken ‘bölge halkının hassasiyetinin' gözetilmesi gerektiğine de dikkat çekildi. Hazırlanan raporda ‘bölge halkının çevre konusunda oldukça hassas olduğuna' dikkat çekilerek, ‘eko sistem zenginliğinin tahrip edilmeden ekonomiye kazandırılması' gerektiği vurgulandı.

Raporda, ”Yöre halkı biyolojik çeşitliliğe ve ekosisteme sıkı sıkıya bağlıdır. Özensiz kullanım sonucu kaybından ve tahribatından ekonomik ve sosyolojik açıdan etkilenmektedir. Bu itibarla genetik kaynakların korunması, yerinde muhafazası ve tahrip edilmeden ekonomiye kazandırılması gerekmektedir” denildi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeşil Yol Projesi ile Gümüşhane'nin turist sayısı artacak
  • 17.11.2017 10:23

Yeşil Yol Projesi ile Gümüşhane'nin turist sayısı artacak

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, DOKAP tarafından Gümüşhane'de düzenlenen "Yeşil Yol ...

"Doğu Karadeniz gen haritası gibi"
  • 11.04.2015 14:38

"Doğu Karadeniz gen haritası gibi"

Kalkınma Bakanlığı, Doğu Karadeniz’in ekosistemini ve endemik florasını korumak ...

Karadeniz'e müthiş proje geliyor!
  • 14.02.2015 14:49

Karadeniz'e müthiş proje geliyor!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ile 2018’e kadar birçok ...

Ayder Yaylası'nda kış turizmi için pansiyon ve devremülkler açılacak!
  • 10.07.2012 15:08

Ayder Yaylası'nda kış turizmi için pansiyon ve devremülkler açılacak!

Karadeniz'in en büyük güzelliklerinden biri olan Ayder Yaylası, yapılacak kayak ...