maritbet girişmaritbet
SPK'nın Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği yayınlandı

SPK'nın Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği yayınlandı

Tebliğ ile banka ve ipotek finans kuruluşlarının yanında, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin de İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler ihraççısı olabilmelerine imkan sağlandı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. SPK'nın konuya ilişkin açıklamasına göre, Varlık Teminatlı Menkul Kıymetler (VTMK) ile İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlere (İTMK) ilişkin düzenlemeler, tek bir tebliğde birleştirildi ve mevzuatın sadeleştirilmesi amacı ile "Teminatlı Menkul Kıymetler Tebliği" hazırlandı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu Tebliğ'de teminatlı menkul kıymetler tanımlanırken, ihraç edilmiş teminatlı menkul kıymetlerin herhangi bir anda tedavülde bulunan kısmına ilişkin limit belirlendi. Buna göre, sahip olunan derecelendirme notuna bağlı olarak ihraç limiti iki katına yükseltilebilecek. Tebliğ'de, banka ve ipotek finans kuruluşlarının yanında, finansal kiralama ve finansman şirketlerinin de İTMK ihraççısı olabilmelerine imkan sağlanırken, "Konut finansmanından kaynaklanmakla birlikte ipotek tesis edilmek suretiyle teminat altına alınmamış olan kredilerden kaynaklanan alacakların da, Kurulca uygun görülen nitelikte başka bir teminata bağlanmış olması şartıyla, İTMK ihracına konu olabileceği düzenlenmiştir" denildi. VTMK ihraçlarında maruz kalınabilecek risklerin kontrol edilebilmesini teminen, türev araçların teminat varlıklar arasına dahil edilmesine imkan tanınan Tebliğ'de açıklama yapıldı. 

Tebliğ'de şu ifadelere yer verildi: "VTMK ihraçlarında sağlanması gereken teminat fazlası oranları, teminat varlıklar bazında, tüketici kredileri için yüzde 15, ticari krediler için yüzde 15, finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar için yüzde 20, faktoring alacakları için yüzde 25, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının taşınmaz satışından kaynaklanan taksitli ve sözleşmeye bağlanmış alacakları ile gayrimenkul yatırım ortaklıklarının portföylerindeki gayrimenkullerin satış ve satış vaadi sözleşmelerinden kaynaklanan senetli alacakları ilekira alacakları için yüzde 25 ve Hazine Müsteşarlığının borçlusu olduğu ticari bankalar tarafından proje bazlı finansman ihtiyacı dikkate alınarak değerlendirilip tahsis edilen uzun vadeli yabancı para cinsinden krediler için yüzde 10 olacak şekilde yeniden düzenlendi. İTMK ihraçlarında ise stres senaryolarının tümünde sağlanması gereken teminat fazlası oranı yurt dışı uygulamaları göz önünde bulundurularak yüzde 2 olarak belirlendi."

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

SPK, gayrimenkul değerleme hizmetleri 2022 tarifesini belirledi
  • 29.12.2021 10:04

SPK, gayrimenkul değerleme hizmetleri 2022 tarifesini belirledi

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) belirlenen gayrimenkul değerleme hizmetlerine i ...

Gayrimenkul değerleme ücretlerine zam geldi!
  • 07.09.2021 09:48

Gayrimenkul değerleme ücretlerine zam geldi!

Brüt metrekaresi 250'yi aşmayan konut veya işyeri için değerleme ücreti 738 lira ...

Boğaziçi Beton halka arz oluyor
  • 24.05.2021 10:55

Boğaziçi Beton halka arz oluyor

Türkiye’nin ve İstanbul’un önde gelen hazır beton ve agrega üreticilerinden Boğa ...

Girişim Elektrik halka arz oluyor
  • 20.04.2021 09:55

Girişim Elektrik halka arz oluyor

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. halka arz için SPK’ya ve Borsa İ ...

Boğaziçi Beton halka arz için başvuruda bulundu
  • 29.03.2021 16:24

Boğaziçi Beton halka arz için başvuruda bulundu

Boğaziçi Beton, halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurul ...

Gayrimenkulde fon büyüklüğü 8,5 milyar liraya ulaştı
  • 27.02.2021 10:30

Gayrimenkulde fon büyüklüğü 8,5 milyar liraya ulaştı

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 2020'nin son çeyreğinde yüzde 20 artara ...