maritbet girişmaritbet
Münir Karaloğlu ‘Sivrihisar-Bursa Otoyolu projesi tamamlanma aşamasında’

Münir Karaloğlu ‘Sivrihisar-Bursa Otoyolu projesi tamamlanma aşamasında’

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Sivrihisar-Bursa Otoyolu Projesi ile ilgili Yenişehir çıkışına kadar olan kısmın projelendirme çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu açıkladı

Karaloğlu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şubesince düzenlenen "Bursa Ulaşım Sistemleri ve Lojistik Köy Projesi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 40-45 yıldır yoğun göç alan kentte, plansız büyümenin getirdiği önemli sorunlardan birinin ulaşım olduğunu söyledi. Kent içi ve şehirler arası yollar olmak üzere Bursa'nın ulaşımda iki sorunu bulunduğunu vurgulayan Karaloğlu, bunlar için devam eden projeler tamamlandığında daha iyi koşullara sahip olunacağını anlattı. Dünyanın tüm metropol şehirlerinde trafik sorunu yaşandığını ancak bunların pek çoğunda bu meselenin toplu taşımayla çözüldüğünü dile getiren Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Büyükşehirlerde toplu taşıma sorununu çözdükten sonra insanlara iki tercih sunabilirsiniz. 'Toplu taşımayı kullanarak hızlı ulaşımı elde edebilirsin ama özel aracımı kullanmak istiyorum diyorsan o zaman trafiğe katlanırsın' deme şansınız var. İşte bugün Bursa'daki en büyük sorunumuz hala toplu ulaşım sorununu tam olarak çözemememizdir. Bunu çözme noktasında Büyükşehir Belediyemiz bir taraftan hafif raylı sistem hatlarını uzatmaya çalışırken diğer taraftan tramvay hatlarını geliştiriyor, yeni arterler açmaya çalışıyor. Bence şehir içindeki trafik sorununun çözümü, kentsel dönüşüme bağlı. Bu kent maalesef son 45 yıldır plansız büyüdü. Şehirlerimiz oluştu. Bu şehirlerin üzerine plan giydirmeye çalıştık. Şimdi bu plansız büyüyen şehrin çarpık bölgelerini hızlı bir şekilde dönüştürmemiz, dönüştürürken de o bölgelerin ulaşım problemlerini çözmemiz gerekir."

"Her seferinde uyarıyorum ama bir türlü düzeltilmiyor"
Karaloğlu, Bursa'nın diğer merkezlerle ulaşımının daha iyi sağlanmasıyla ilgili projelerin de hızla sürdürüldüğünü dile getirdi. Kentin daha önce bir otoyolu bile bulunmadığını anlatan Karaloğlu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolunun yapımına devam edildiğini hatırlattı. Bu projenin adının "İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu" olması gerektiğini söyleyen Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Bu yolun merkezinde, kalbinde Bursa vardır ve en çok istifade edecek olan şehir de Bursa'dır. İsmail Bey (Kamu-Özel İşbirliği Otoyol Bölge Müdürü İsmail Kartal) diyor ki 'İhale şartnamemizde bu yolun ismi bu, onu değiştiremeyiz.' İsmail Bey, bunu paranteze alırsın, önüne 'İstanbul-Bursa-İzmir' dersin, olay çözülür. Bunda inatlaşmayın. Bak her seferinde uyarıyorum ama bir türlü düzeltilmiyor. 'Son 45 yıldır şehirde bir nüfus ve sanayi baskısı var' dedik ya bu otoyol bugüne kadar gördüğünüz baskının çok daha fazlasını getirecek. İşte buna hazırlıklı olmamız lazım. Buna benzer toplantılarla işin uzmanlarından, bu yol bittikten sonra nasıl bir yol izlenebilecek, onların görüşlerini almamız lazım. Yapmazsak ne olur? Yine şehir çarpık olarak büyümeye, ulaşım ve çevre problemleri artmaya devam eder."

Bursa için şehirler arası bağlantıda ikinci önemli projenin, hızlı tren hattı olduğunu vurgulayan Karaloğlu, Bursa-Osmaneli hattı inşaatının sürdüğünü belirtti. Sivrihisar-Bursa Otoyolu Projesine de değinen Karaloğlu, "Bu da Bursa-Ankara Otoyoludur. Sivrihisar ile Bursa'daki Çevre Yolunun doğu yakasındaki Yenişehir çıkışına kadar olan kısmın projelendirme çalışmaları tamamlanma aşamasında. İnşallah en kısa zamanda ona da başlayıp bitirmek istiyoruz" ifadesini kullandı. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ise özellikle son 10 yılda karayolları ağının tüm ülke ölçeğinde büyüklük ve kalite olarak Batı ülkeleri standartlarına yaklaştırıldığını bildirdi. Hava yolu ve demir yolu taşımacılığında da milleti gururlandıracak hamleler yapıldığını dile getiren Sürmen, "Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 88,3'ünün, yolcu taşımacılığının ise yüzde 91,8'inin karayollarıyla yapılıyor olması, bu konuda Türkiye'nin katedeceği daha çok yolu olduğunu göstermektedir" diye konuştu. Konferans, Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şube Başkanı Ali Yılmaz'ın sunumunun ardından "Bölgesel Ölçekli Ulaşım Projeleri", "Farklı Ülkelerden Örneklerle Çeşitli Ulaşım Uygulamaları" ve "Kentsel Ölçekli Ulaşım Projeleri" konulu oturumlarla sona erdi.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vali Karaloğlu: "Diyarbakır'ın kaybedecek zamanı yok"
  • 03.02.2021 12:02

Vali Karaloğlu: "Diyarbakır'ın kaybedecek zamanı yok"

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, yıkım çalışmalarının sürdüğü bölgede gerçekle ...

Diyarbakır'da ilk kentsel dönüşüm hareketi başlıyor
  • 07.10.2020 10:22

Diyarbakır'da ilk kentsel dönüşüm hareketi başlıyor

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Bağlar ilçesinde yapılması planlanan kentsel ...

Van'daki barınma problemi ne durumda
  • 29.12.2011 16:36

Van'daki barınma problemi ne durumda

Van'daki deprem bölgesindeki son durum aktarılıyor. Münir Karaloğlu bölgedeki du ...

Emlak Yönetim'in sitelerinde kış hazırlığı!
  • 23.10.2020 20:55

Emlak Yönetim'in sitelerinde kış hazırlığı!

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Emlak Yönetim projelerinde temizlik ve bakı ...

Silestone Bianco Calacatta, modern ve klasiği buluşturuyor
  • 24.09.2020 17:15

Silestone Bianco Calacatta, modern ve klasiği buluşturuyor

Cosentino’nun yüzey endüstrisinde yenilik yapan Silestone markasının yenilikçi r ...

Erzurum'a 73 bin metrekarelik miting alanı müjdesi!
  • 21.08.2020 11:06

Erzurum'a 73 bin metrekarelik miting alanı müjdesi!

Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’un yeni miting ve etkinlik alanı için kolları sıv ...