maritbet girişmaritbet
Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR’ı yola çıktı

Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR’ı yola çıktı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 10. kuruluş yıldönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirliğiyle Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR’ına Taksim’den start verdi

 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), kuruluşunun 10. yıldönümünde deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırmaya yönelik yeni projesi Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ını başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında 50 gün boyunca Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki 20 il ziyaret edilecek. İllerde düzenlenecek toplam 115 eğitim semineri ve TIR etkinlikleriyle yaklaşık 40 bin kişiye doğrudan ulaşılması hedefleniyor.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı projesinin nasıl doğduğunu şu sözlerle anlattı:

“Türkiye'de deprem bilincinin gelişmesi için kat edilmesi gereken uzun bir yol var. Biz tüm cesaretimizle bu yola çıktık. Elazığ'dan Çanakkale'ye Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki her durağa uğrayacağız. Proje kapsamında 4 bin km'den fazla yol yapacağız. Amacımız, genelde depremi, özelde zorunlu deprem sigortasını anlatarak halkımızı bilinçlendirmek. Yakın zamanda deprem acısını yaşayan Elazığ'ın bizim için sembolik bir anlamı var. O yüzden ilk etkinliklerimizi burada gerçekleştireceğiz.”

Kandilli akademisyenlerinden deprem eğitimi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyelerinden oluşan 10 kişilik ekip ziyaret edilen illerde kamu görevlileri, öğrenciler ve halka depremi, depremden korunma yollarını ve zorunlu deprem sigortasını anlatacak. Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ındaki simülasyon sistemi sayesinde katılımcılar, deprem anını yaşayarak doğru davranış biçimlerini öğrenme fırsatı yakalayacak.

Eğitim içeriklerini kalıcı bir bilgi materyaline dönüştürmeye önem verdiklerini de vurgulayan Serdar, illerde TIR'ı ziyaret eden herkese “Deprem Geçecek, Hayat Devam Edecek” temalı Depreme Hazırlık Eğitim Seti'nin dağıtılacağını bildirdi. Eğitim setinde ünlü karikatürist Musa Kart da zorunlu deprem sigortasını çizgileriyle anlatıyor.

Üstün Dökmen de fay hattını dolaşacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyelerinin vereceği deprem eğitimlerinin yanı sıra Tokat, Amasya, Çorum, Karabük, Bolu, Sakarya olmak üzere 6 ilde uzman psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen de seminer verecek. Dökmen, proje kapsamındaki seminerlerinde halka erteleme psikolojisinin deprem tehdidi altındaki bir ülkede yaratacağı kaotik sonuçları ve bunun önüne geçme yöntemlerini anlatacak.

Bir sonraki durak Batı Anadolu fay kırık sistemi

Konuşmasında proje ortağı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne katkılarından dolayı teşekkür eden Serdar, “Depremler her zaman siyah beyaz sonuçlar doğurmaz. Doğru davranış biçimlerini edinerek ve gerekli önlemleri alarak depremlerden sağ çıkabiliriz. Konutlarımızdaki hasarların maddi yükü altında ezilmemek ve hayata yeniden başlayabilmek için de zorunlu deprem sigortası şart” dedi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı projesinin bir sefere mahsus olmadığını da sözlerine ekleyen Serdar, “Deprem bilinçlendirme çalışmalarında esas olan sürekliliktir. Bu nedenle bir sonraki güzergahımız Batı Anadolu fay kırık sistemi olacak” dedi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel de DASK'la ortak bir projeye imza atmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları ifade etti.

“Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi gözlem, eğitim ve bilimi kendisine şiar edinmiş 141 yıllık kurum olarak, akademik uzmanlığını, afete hazırlık eğitimleri ile birleştirerek son derece kapsamlı ve önemli bu projeye DASK ile birlikte imza atıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı hem eğitmenlerinin donanımı, hem güzergahındaki il sayısı hem de ulaşmayı hedeflediği kişi sayısıyla ülkemizde deprem bilincinin geliştirilmesine yönelik çok büyük bir adım olacaktır.”

Zorunlu deprem sigortası 5 yılda yüzde 56 arttı

DASK İdarecisi Eureko Sigorta'nın Genel Müdürü Okan Utkueri ise konuşmasında Kurumun 2009 sonuçlarına ve 2010 yılı hedeflerine değindi. 2005 yılsonunda kapsam dahilindeki konutların yüzde 17'sinin zorunlu deprem sigortasının bulunduğunun altını çizen Utkueri sözlerine şöyle devam etti:

“DASK olarak tanıtım ve bilinçlendirme çalışmalarına verdiğimiz ağırlık sayesinde bu oranı 2009 yılsonu itibariyle yüzde 27'ye yükselttik. Beş yıldan daha kısa bir sürede zorunlu deprem sigortası poliçe adedini yüzde 56 artırdık. 2009'da sigorta sektörünün hayatdışı segmentinde en çok büyüme kaydeden branş olduk. Hedefimiz, 2010 yılsonunda zorunlu deprem sigortalı konutların sayısını 5 milyona çıkarmak. Yılın ilk dört ayındaki performansımız bu hedefe ulaşmakta güçlük çekmeyeceğimizi gösteriyor.”

Elazığ'da hasar tazminatı ödemeleri tamamlandı

Türkiye'de depreme karşı önlem alma bilincinin henüz arzu edilen seviyede olmadığını da sözlerine ekleyen Utkueri şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz ay yaşanan Elazığ depreminden sonra DASK olarak zorunlu deprem sigortası poliçesi bulunan konut sahiplerinin hasar ödemelerini kısa sürede tamamladık. Depremi yaşayan ve sigortalılığın faydasını anlayan ilde poliçe satışlarımız 6 kat arttı. Ancak biz, deprem yaşanmadan bu önlemin alınmasını arzu ediyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı projesini de bu yüzden başlattık. Halkımıza deprem tehlikesi ve riski arasındaki farkı anlatacağız. Topraklarımızın yüzde 98'i deprem tehlikesi altında olsa da biz alacağımız önlemlerle yaşamsal ve maddi risklerimizi en aza indirebilir, depremden sonra hayatımıza kaldığımız yerden devam edebiliriz.”

Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR'ı projesiyle ziyaret edilecek iller arasında Elazığ, Bingöl, Erzurum, Tunceli, Erzincan, Gümüşhane, Tokat, Amasya, Çorum, Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Ankara, Karabük, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ ve Çanakkale yer alıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı turu 16 Haziran'da sona erecek.

 

 

KUZEY ANADOLU FAY HATTI TIRI GÜZERGAHI

Merkezler

Tarih

Üstün Dökmen Seminerleri

Elazığ

2–3 Mayıs

 

Bingöl

4 Mayıs

 

Erzurum

5–6 Mayıs

 

Tunceli

7 Mayıs

 

Erzincan

9–10 Mayıs

 

Gümüşhane

11–12 Mayıs

 

Tokat

13–14 Mayıs

14 Mayıs

Amasya

16–17 Mayıs

16 Mayıs

Çorum

20–21 Mayıs

21 Mayıs

Kastamonu

23–24 Mayıs

 

Çankırı

25–26 Mayıs

 

Kırıkkale

27–28 Mayıs

 

Ankara

30–31 Mayıs

 

Karabük

1–2 Haziran

1 Haziran

Bolu

3–4 Haziran

4 Haziran

Düzce

6–7 Haziran

 

Sakarya

8–9 Haziran

8 Haziran

Kocaeli

10–11 Haziran

 

Tekirdağ

13 -14 Haziran

 

Çanakkale

15 -16 Haziran

 

 

DASK ve Zorunlu Deprem Sigortası nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu Deprem Sigortası, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmüyor.

 

Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye'deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15.700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz