maritbet girişmaritbet
Ziya Yılmaz: Mütekabiliyet herkese teşvik olmalı!

Ziya Yılmaz: Mütekabiliyet herkese teşvik olmalı!

Yabancıların Türkiye'de mülk edinmenin kârlı bir yatırım olduğunu keşfettiğini belirten Ziya Yılmaz, mütekabiliyette ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi

Yabancıların Türkiye'de mülk edinmenin kârlı bir yatırım olduğunu keşfettiğini belirten Yılmaz, mütekabiliyette ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi

Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Türkiye'de gayrimenkul satışını kolaylaştıracak Mütekabiliyet Yasası'nda yapılacak değişiklikler Türkiye'deki proje geliştiren firmaların önünü açacak.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Körfez ve Arap ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri'nin merakla beklediği yabancıya konut satışının önündeki en büyük engel olan Mütekabiliyet Yasası'nın yeniden düzenlenmesiyle ekonomiye önemli bir katkının sağlanacağını söyledi.

20 milyar dolar gelir 
Mütekabiliyetin kaldırılmasıyla en çok İstanbul piyasasının hareketleneceğini tahmin ettiğini belirten Ziya Yılmaz "Mütekabiliyet engeline takılan Azeriler, Kazaklar, Körfez ve Arap ülkelerinin vatandaşları İstanbul'un merkezi lokasyonlarında deniz gören manzaralı lüks projelere ilgi gösteriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi mevcut projelerimizdeki konut satışlarımıza önemli katkı sağlayacak. Satışlarda yüzde 10-15 arasında artış yaşanacağını öngörüyoruz. Yarısı İstanbul'da olmak üzere yabancıya 10 bin civarında konut satılabilir. Türkiye orta vadede yabancıya konut satışından 10-20 milyar dolar para kazanır. DAP Yapı olarak elbette hazırlık yapıyoruz; yasanın çıkmasını takiben buna ilişkin hazırlıklarımızı hayata geçireceğiz" dedi.

DAP Yapı'nın da söz konusu Mütekabiliyeti takılan ülkelerdeki gayrimenkul alıcılarıyla sürekli görüş alış verişinde bulunduklarını vurgurlayan "Minik kum tanelerinden sanat eserleri üretiyoruz.  Projelerimiz başta Arap ülkeleri başta olmak üzere pek çok Ortadoğu ve Avrupa ülkesinin takibinde. İran'dan teklifler aldık. Bazıları ortak proje geliştirmek yönündeydi. Şartlar oluşursa bu türden bir işbirliğine sıcak bakabiliriz" diye konuştu.

Dünyanın dikkatinde

Türkiye'nin globalleşen dünyada özellikle inşaat sektöründe itibarının giderek yükseldiğini ve projelerin sürekli ödüller aldığına değinen Yılmaz, "Şantiyelerimizdeki hareketlilik sadece halkımızın değil herkesin dikkatini çekiyor. Yabancılar ülkemizde mülk edinmenin kârlı bir yatırım olduğunu keşfetti. Onlara mülk edinmenin önünü açacak somut kararlar almak gerekiyor. Alıcıyı ve yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeler olmalı. Yabana yatırımcının tekrar Türkiye'ye yönelmesi için yabancıya alım kolaylığı sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ürettikleri projelerin özellikle yaşamayı seçenlere ayrıcalıklı hissettirmeyi hedeflediğini belirterek, "Hayatını güvenli huzurlu ve modern bir ortamda sürdürmek isteyenlerin yolunun DAP projeleriyle kesişmesi bundandır. Projelerimizde hayat başladığında gelip yerleşen seçkin aileler başta olmak üzere görünümü ve kalitesiyle öne çıkan tüm üretimlerimiz çevreye katma değer sağlamıştır. Projelerimize yönelik yoğun talep artık DAP Yapı'nın kemikleşmiş bir alıcısı olduğunu gösteriyor. Biz de bu sorumluluk' duygusuyla hep en mükemmeli yapmayı planlıyoruz" dedi.

Sadece yurt içinde değil, yabancının da ilgisini çekti 
Konut üretmeye 1990'lı yıllarda başladıklarını Kağıthane'nin ilk markalı konutları olan Şelale Evleri'ni hayata geçirdiklerini ve 2000'li yıllarda Şelale konseptini Space Village Premium ve Crown ile devam ettirdiklerini hatırlatan Yılmaz "Çekmeköy'de inşa ettiğimiz Centro Futura'nın ardından olgunluk dönemimizin eseri dediğimiz Dragos Royal Towers sektörün en prestijli projeleri arasında yerini aldı. Söz konusu proje sadece Dragos'la anılmakla kalmadı şehrin siluetini değiştiren eserlerden biri kabul edilerek DAP Yapı'nın ününü yurt dışına taşıdı. Dragos Royal Towers, DAP Royal Center Burgu, DAP Dalga, Dap Tango, Kartal Maltepe sahilini Anadolu yakasının Maslak'ı haline getirdi” diye konuştu.

Mütekabiliyet Yasası nedir? 
TAPU Kanunu'nun 35. maddesinde, "Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları edinebilirler. Sınırlı ayni hak tesis edilmesinde de aynı koşullar aranır. Yabana uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü iki buçuk hektarı geçemez" hükmü yer alıyor, Yabancılara konut satışının önünü açacak mütekabiliyet (karşılıklılık) şartının kaldırılmasını öngören tasarının Meclis'te aynen kabul edilmesi durumunda, uluslararası şirketler doğrudan taşınmaz sahibi olabilecek, imarsız yerlere satış izni verilecek. Projesi iki yılda gerçekleştirilmeyen taşınmazlar tasfiye edilecek. Özel güvenlik bölgelerindeki taşınmazların devri için komisyonlar kurulacak.

60 hektar yetkisi 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıya göre "mütekabiliyet" konusunda kabineye yetki verildi. Mevcut uygulamaya göre konut ve işyeri satın alabilen yabancılar ve uluslararası şirketler artık arazi de satın alabilecek. Yeni Piyasa ile yabancılara getirilen 2.5 hektarlık sınırlama; 30 hektara yükseltilirken, Bakanlar Kurulu'na bunu 60 hektara kadar çıkarma yetkisi veriliyor Edinilecek taşınmazın askeri bölgelerde olması durumunda Genelkurmay Başkanlığı'nın izni gerekecek. Askeri alan dışındaki güvenlik bölgelerinde kalması durumunda da valiliklere bağlı kurulan komisyonlar nihai kararı verecek. Türkiye ile mütekabiliyet anlaşması olan ülke sayısı 62, olmayanların sayısı da yaklaşık olarak 50. Türkiye'de yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz sayısı 113 bin 77, arsa-arazi sayısı 36 bin 699, bağımsız bölüm-bina 76 bin 378, bu gayrimenkullerin toplamı ise 84 milyon 183 bin 361 metrekare.

Sedat Yılmaz/Sözcü

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!
  • 14.02.2022 17:07

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!

Pandemi döneminde geliştirdiği ‘Sağlıklı Ev’ konseptini gayrimenkul sektörüne ka ...

DAP Nişantaşı Koru projesi Emlak Konut hasılat şampiyonu oldu!
  • 20.10.2021 11:25

DAP Nişantaşı Koru projesi Emlak Konut hasılat şampiyonu oldu!

DAP Yapı’nın Nişantaşı Koru projesi, Emlak Konut’un “Yıl Bazlı Satış Raporu”na g ...

DAP Yapı "yılın tüketici markası" seçildi
  • 08.10.2021 16:22

DAP Yapı "yılın tüketici markası" seçildi

DAP Yapı, 12 ilde bin 200 kişinin katılımıyla yapılan araştırma verilerine göre, ...

Ormanköy Çekmeköy projesinden havadan şantiye görüntüleri!
  • 19.06.2021 15:14

Ormanköy Çekmeköy projesinden havadan şantiye görüntüleri!

Emlak Konut GYO ve DAP Yapı tarafından Çekmeköy'de hayata geçirilen Ormanköy Çek ...

Nişantaşı Koru projesinde temel çalışmaları devam ediyor!
  • 19.06.2021 15:08

Nişantaşı Koru projesinde temel çalışmaları devam ediyor!

Emlak Konut GYO ve DAP Yapı tarafından hayata geçirilen Nişantaşı Koru projesi ş ...