maritbet girişmaritbet
Yunan'a Türkiye'de ev yok!

Yunan'a Türkiye'de ev yok!

Sadece Rus ve Araplar değil Yunanlılar da "karşılıklılık" ilkesinin olmasına rağmen Türk sahillerinden ev alamıyor. Bu uygulama Yunanistan'ın Türklere sahillerinde ev satmamasından kaynaklanıyor

Yabancıya mülk satışında Yunanistan ile Türkiye arasında mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesinin geçerli olmasına rağmen, Yunanistan'ın Türklere uyguladığı istisnai durumdan dolayı iki ülke vatandaşları sahil şeritlerinde evsahibi olamıyor. Bu durum Yunanistan'ın Türkiye'ye uyguladığı istisnai durumdan kaynaklanıyor. Yunan hükümeti ülkenin sahil ve sınır çizgisi içinde bulunan alanlarda yabancıların mülk edinimlerinde özel bir komisyondan izin alınması şartı getiriyor. Avrupa ülkeleri ve diğer ülke vatandaşlarına bu izinler çıkarken Türk vatandaşlar komisyon izninden geçemeyerek evsahibi olamıyor. Bu nedenle de Türkiye de mütekabiliyet ilkesine rağmen Yunanistan'ın uyguladığı bu tavrı dikkate alarak Yunan vatandaşlarına sahil ve sınır kesimlerinden mülk satışı yapmıyor.

89 ÜLKEYE SATIŞ YOK
Milletlerarası
Özel Hukuk Profesörü Nuray Ekşi, "Türkiye'nin mütekabiliyet uygulamadığı listede 89 ülke yer alıyor. Bu listenin en sonunda Yunanistan yer alıyor. Yunanistan'ın sahil ve sınır bölgeleri ile ilgili Türkiye'ye özel bir uygulaması bulunuyor. Bu kesimde Türk vatandaşlara ev satışına izin çıkmıyor. Türkiye de çok haklı olarak aynı uygulamayı Yunan vatandaşlar için uyguluyor" diyor. Ancak Nuray, neresi sınır neresi sahili, bu konu ile ilgili kesin bir belirleme bulunuyor. Örneğin Yunanistan'ın yüzde 55'i sınır ve sahillerden oluşuyor" diyor.

Yunan Adaları'nda fiyatlar
düştü ama Türkler de alamıyor
YunanAdaları'ndaki
villafiyatları ülkenin içinde bulunduğu borç krizi ve talepte görülen azalma nedeniyle yarı fiyatına indi. Ancak Yunanistan'ın Türklere uyguladığı istisnai durumdan dolayı Türk vatandaşları da Yunan adalarında evsahibi olamıyor. Atina merkezli emlakşirketi Ploumis Sotiropoulos Mikanos'ta kriz öncesinde 2.5 milyon euro değer biçilen bir villanınfiyatının 500 bin euroya düştüğünü bildirdi. Zorda olan ülkenin emlak sektörüne ilgi gösterilmemesinin en önemli nedeninin ise 5 milyon euroyu geçen gayrimenkul varlıklarına yüksek vergi uygulaması oluşturuyor. Türkiye'de ise 150 m
2'nin üzerindeki konutlara yüzde 18 vergi uygulanıyor.

'Şimdi harekete geçme zamanı'
Emlakuzmanları Yunanistan ve
İspanya'nın ekonomide ve gayrimenkul sektöründe zor günler yaşadığı bu dönemde "karşılıklılık" ilkesinin kaldırılarak büyük bir potansiyelin Türkiye'ye çekilebileceğini söylüyor. Aşçıoğlu İnşaat'ın patronu Yaşar Aşçıoğlu, "Şimdi bizim mütekabiliyetle uğraşmak yerine yurtdışında pazarlama çalışmalarına geçmemizin tam zamanı. Çünkü bu ülkeler zor durumda. 2011 ortasında piyasalar açılıncaya kadar bizim bu tanıtım çalışmalarını yapıp harekete geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.
 

 

 

KAYNAK: SABAH

  • Etiketler:

Yorum Yaz