maritbet girişmaritbet
Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nde süre uzayacak mı?

Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nde süre uzayacak mı?

Yeni Tip İmar Yönetmeliği 1 Temmuz'da devreye girecek, 30 Haziran'a kadar ruhsat başvurusunda bulunan firmalara ise bir aylık ek süre söz konusu.

Gayrimenkul sektörünün bir erteleme daha yaşayıp yaşamayacağını merakla beklediği Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde süre dolmak üzere. Bakanlığın son olarak Aralık 2016'da açıkladığı kararla yönetmeliğin devreye girme süresi 6 aylık ertelemeyle 30 Haziran 2017 olarak açıklanmıştı.

Süreç içerisinde 30 Haziran 2017 tarihinde yeni bir erteleme yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyordu. Emlaktasondakika.com olarak yaptığımız araştırma sonucunda Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin devreye gireceği 1 Temmuz 2017 tarihinde bir değişiklik yok.

Bu süreç içerisinde gündemde olan gelişme ise şu; şayet 30 Haziran 2017 tarihine kadar projesi onaylanmış, ruhsat aşamasında olan projeler için ek bir aylık süre tanınması gündemde. Ancak bu da kesin değil çünkü bu genelgenin yayınlanması için Başbakanlık onayı gerekiyor.

500 civarında firma var

Invest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle birlikte gayrimenkul sektöründe işleyişi önemli ölçüde hızlandıracağını belirtti. Uzun zamandır belirsizliklerle ilerleyen konuların bu düzenlemeyle çözüme kavuşacağını ifade eden Uçar, 30 Haziran tarihine kadar işlemlerini başlatmış ancak ruhsatlarını yetiştirememiş olan 500 civarında firma olduğunu, bu firmalara özel ek süre tanınabileceğini ifade etti.

Geçmiş dönemdeki ertelemelerle süre 2,5 yılı buldu

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz AGH Hukuk Kurucusu Ali Güvenç Kiraz ise, yeni yönetmelikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ndeki son uzatmayla birlikte toplamda 2,5 yıllık bir ek süre tanındığını ifade eden Kiraz “Bu işin her defasında uzatılması yeni yönetmeliğin devreye girmesini engelliyor. 2017 başından geçerlik olmak üzere 6 aylık süreç için son kez bir uzatma yapılmıştı. Yeni yönetmelik herkese avantaj sağlayacak. GYODER, İNDER, KONUTDER gibi kurumlar yönetmelik hakkında ek önerilerde bulundu, bunlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dikkate alınacak” diye konuştu.

Yönetmelik 1 Temmuz'da devreye girer

Ruhsat başvurusu yapıldıktan sonra belediyeleri bunu 30 günlük süreçte sonuçlandırması gerektiğini belirten Kiraz “Gündemde olan son 30 günlük uzatma da bundan kaynaklı. Bu süreçte belediyeler, tüm işlemleri sonuçlandırmaya çalışacak. Burada yaşanacak bir mağduriyet işin mahkemeye gelmesine neden olur. Normalde 30 Haziran'a kadar ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekiyordu ancak GYODER, KONUTDER ve İNDER'in talepleriyle 30 Haziran'a kadar yapılan başvurular da değerlendirilecek. İmar hukukunda kazanılmış hak yoktur, 1 Temmuz itibariyle yeni yönetmelik devreye girer. Bu tarihten sonra yapılan başvuruların tamamı bu yönetmelik kapsamında değerlendirilecektir” ifadesini kullandı.

İNDER Başkanı Durbakayım o dönemde ne demişti?

30 Haziran tarihine kadar erteleme kararının alındığı dönemde İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise “Mevcut riskli binaların imar haklarının tamamı kullanılmış olmasından dolayı Büyükşehir/Belediye İmar Yönetmeliği'ne göre yapılan söz konusu yönetmelik devreye girmiş ve özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde uygulanmaya başlamıştı. Yapı müteahhitleri bu yönetmelik doğrultusunda sözleşme imzalayarak maddi ve manevi taahhütte bulundu. Ancak yönetmelik kapsamında imzalanan sözleşmelerin ruhsat alma süresi 1 Ocak 2017 tarihinde sona eriyordu. Bakanlık, halen neticelenmemiş projelerde riskli bina sahipleri ile yapımcı firmaların uğrayacakları ciddi mağduriyetlerin önüne geçmiştir” demişti.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin tamamı yayımlandı!
  • 03.07.2017 09:25

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin tamamı yayımlandı!

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, tüm detaylarıyla birlikte Resmi Gazete'de yayım ...

Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nde süre uzayacak mı?
  • 22.06.2017 15:47

Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nde süre uzayacak mı?

Yeni Tip İmar Yönetmeliği 1 Temmuz'da devreye girecek, 30 Haziran'a kadar ruhsat ...