maritbet girişmaritbet
Yabancıların talebi azaldı, evini satanlar var!

Yabancıların talebi azaldı, evini satanlar var!

Emlaktasondakika.com, yabancıların en fazla konut edindiği Antalya ve Muğla'daki son durumu araştırdı.

Yabancıların gayrimenkul sektörüne olan ilgisi azalıyor mu? Kritik sorunun cevabı aslında sektör açısından büyük önem taşıyor. Özellikle Ruslarla yaşanan uçak krizinden sonraki süreç, tatil bölgelerinde konut ve turizm sektörünü etkilemiş gibi gözüküyor.

Rusların geçmiş yıllardaki konut alma istatiskleri incelendiğinde Ruslar, Türkiye'den 2 bin 36 konut satın almış. Aynı yılın ilk 3 ayında toplam rakam 438 olarak kayıtlara geçti. 2016 yılının ilk 3 ayına bakıldığında ise Rusların aldığı toplam ev sayısı 290 oldu.

Antalya'da satışlar azaldı

Rusların en fazla ilgi gösterdiği şehir Antalya'da sezon daha açılmadı. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, bu dönemde satışların yavaşladığını söyledi. İşte Sağlam'ın açıklamaları…

“Geçen yıllardaki talep yok. Yani Rusların, piyasadaki gayrimenkullerini satıp hemen döndüğü söyleniyor. Kimse mülklerini yarı fiyatına satıp gitmiyor. Antalya'da Ruslar çok gayrimenkul alırdı ancak bugünlerde biraz yavaşlama var. Okulların kapanma dönemi bizim piyasamız için çok önemli. Antalya'dan mülk edilen yabancılar sadece Rus değil. Yüzde 20'lik pay Rusların ancak ülkeler arasındaki krizler nedeniyle bu sıkıntılar yaşandı. Bugün 100 bin euroya mülk edindiyseniz 50 bin euroya satarım diyemezsiniz. 90 bin euroda tuttuğunuz zaman bir problem yok demektir. Birileri burada olumsuz bir hava oluşturmaya çalışıyor”

Muğla, özellikle Bodrum...

Muğla Emlakçılar Odası Başkanı Ziya Ercan ise Muğla için kritik açıklamalarda bulundu. Özellikle Bodrum'da Rusların gayrimenkullerini satıp şehirden gittiklerini söyledi. İşte Ercan'ın ekibimize yaptığını o açıklamalar…

“Genel olarak bir düşüş olduğu doğru. Alımdan fazla Ruslar gayrimenkullerini satıp gidiyor. Burada evlerini boşaltıp gidenler var. Aslında yurtdışından da pek talep yok. Ancak bu aydan sonra biraz daha hareketlenme bekliyoruz. Rusların aksine Araplardan talep var. Yerli yatırımcılarda da alım düşüşü yaşanıyor. Vatandaş herhangi bir konut alırken mutlaka kredi kullanıyor. Bankalarda kredi faizlerinin düşmesi gerekiyor. Bu hareketlenme piyasayı da canlandıracaktır. Daha önce İngiliz ve Finlandiyalılar da böyle bir satış modeline girmişti. Özellikle Bodrum'da satıp ülkesine dönen Rusların fazla olduğu söyleniyor”

Yalova hızla yükseliyor

Yalova Emlakçılar Odası Başkanı Hayrettin Yılmaz ise başta Araplar olmak üzere kente yabancı ilgisinin hızla arttığını söyledi. Yılmaz, Çınarcık'ta satılık daire kalmadığını belirtti. İşte Hayrettin Yılmaz'ın açıklamaları...

"Yalova'da gayrimenkul alanlar hep kazançlı çıkıyor. Şu anda Arap müşterilerimiz fazla. Katalı, İranlı, Iraklı, Suriyeli müşterilerimiz daha ağırlıklı. Eski daire hiç kalmadı diyebilirim. Bugün Çınarcık'ta satılık ev ilanı hiç yok. Genel olarak bu alımlardan sonra Yalova'da fiyatlar yükseldi. Özellikle Körfez Geçiş Köprüsü'nün inanılmaz bir katkısı olacak. İstanbul'dan Yalova'ya ulaşım 15 dakikaya inecek. Yalova'ya yatırım yapanlar çok kazançlı çıkacak"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz