maritbet girişmaritbet
Projeler havuz yerine aidat rekabetiyle satılıyor!

Projeler havuz yerine aidat rekabetiyle satılıyor!

İnşaat firmaları projelerini daha rahat satmak için aidat miktarlarını düşürme yoluna gitti. İnşaatçıların uyguladıkları teknolojilerle aidatları yüzde 25 ile 60 arasında düşürmesi dikkat çekiyor

Birbirinden lüks projelerin inşa edildiği Türkiye gayrimenkul sektöründe artık havuzdan çok aidatlar önemsenir oldu. Bir dönem projeyi satmak için havuz önemli bir unsurken, şimdilerde ise aylık ödenen aidat miktarları dikkate alınmaya başlandı. Kira fiyatlarına yaklaşan aidat miktarları konut üreticilerini harekete geçirdi. Artık satışı artırmanın en etkili unsurlarında biri haline gelen aidatları düşürmek için gayrimenkul firmaları yeni teknolojileri projelerinde daha fazla uygulamaya başlarken, özellikle kapalı havuz ve göletlerin yerine az maliyet gerektiren uygulamalara yer vermeye başladı. Firmalar yeni uygulamalarla kullanılan yeni teknolojiler ile atık sular tekrar arındırılıp çevre sulamada kullanılırken, ısıtma-soğutma ve enerji alanında kullanılan yeni ürünlerle hem faturalar düşürülüyor, hem de projeler daha az güvenlik elemanı istihdam edilecek şekilde tasarlanarak buradaki maliyetler de düşürülüyor. 

216 Yapı aidatları yüzde 60 düşürdü 

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Dündar, günümüzde konut alıcısının ev bakarken inşaat kalitesi ve mimarisi kadar aidatlara da dikkat ettiğini söyledi. "Kimse kira öder gibi aidat ödemek istemiyor" diyen Dündar, "Bu nedenle konforlu ancak düşük aidatlı projeler tercih ediliyor. 216 Yapı olarak bir proje oluştururken gerçek ihtiyaçları göz önünde tutuyoruz. Projede suni gölet yerine servis bekleme odasına yer veriyoruz. Hayvanat bahçesi yerine engelliler için asansör sistemi kuruyoruz. Tüm bunlar da maliyetleri düşürüyor" dedi. 

Bu özellikleri 216 Sancaktepe Konutları'nda uyguladıklarını söyleyen Dündar şu bilgiyi verdi: "Bu sayede aidatlar Sancaktepe'deki diğer projelerle kıyaslandığında yüzde 60 düştü. 216 Sancaktepe Konutları'nda şuanda aidatlar 150 lira ile 175 lira arasında değişiyor." Düşük aidatlar sayesinde sitede doluluk arttığını vurgulayan Dündar, böylelikle hem ikinci el satış hem de kiralama kolaylaştığını söyledi. Dündar, neredeyse şu anda sitede boş evin kalmadığını belirtti. 

Yalçınlar Group elektriğini kendi üretiyor 

Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece'de inşası devam eden GölMahal Villaları'nda akıllı ev sistemleri ile dikkati topluyor. Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, "Sitede kurulan rüzgar türbini ile GölMahal kendi elektriğini kendisi üretiyor. Bu elektrik sosyal tesislerde ve ortak alanlarda kullanılarak aidatları önemli oranda minimize edecek. Sıcak su her villada bulunan güneş enerjisi panelleri ile elde ediliyor. Atık su arıtma tesisi ile özel tasarımlı çatılardan gelen yağmur suları biyolojik arıtmaya tabi tutuluyor. Arıtılarak geri dönüşümü sağlanan sular yeniden kullanıma veriliyor. Her villanın çatısında bulunan güneş kolektörleri ile herhangi bir maliyet olmaksızın sıcak su sağlanıyor. Doğalgaz kullanılmayan Gölmahal'de ısınma, ısı pompası ile sağlanıyor. Dolayısıyla çevreye karbon salınımı yapılmıyor ve çevre kirliliği yapmıyor. Isı pompası yazın da villalarda serinletmeyi sağlıyor. GölMahal'de ayrıca merkezi klima ve fan coil sistemi de yer alıyor” dedi.

Projede sosyal tesislerin daha az maliyet üretmesi içinde profesyonel işletmeci tarafından dışa açık bir şekilde işletilecek. Yalçın, "Bu alan profesyonel bir işletmeciye kiralanacak ve elde edilecek gelir ortak alan giderlerinin düşürülmesinde katkı sağlayacak” dedi. Yalçın bu çalışmaların projede uygulanarak büyük oranda aidatların minimumum seviyeye düşürülmesinin sağlandığını anlattı.

Özyurtlar düşük aidat lar ikinci elde değeri artırıyor

Özyurtlar olarak bu güne kadar GardenCity 1, GardenCity 2 ve GardenCity 3'ün yanı sıra Ntepe ve Ntowers projelerini teslim ettiklerini anlatan Özyurtlar Şirketler Grubu  Başkanı Tamer Özyurt, "Yapımı tamamlanan bu projelerde binlerce insan yaşıyor. Özyurtlar olarak tüm sitelerimizde "iyi yönetim ve düşük aidat" ilkesini prensip ediniyoruz. Bizim projelerimizde aidatların düşük olmasının en önemli nedeni yönetim anlayışımız. Ev sahiplerinin beklentilerine uygun olarak minimum masrafla abartıdan uzak bir yönetim hizmeti veriyoruz. Aktivite alanları ve sosyal kompleksleri belli standartlarda inşa ediyoruz. Son dönemde masrafları kısarak aidatları yüzde 25 düşürdük. Bunu tüm projelerimizde uyguladık" dedi. Şu an projelerinde aidatların bulundukları lokasyonlardaki diğer projelere göre yüzde 50 daha düşük olduğunu aktaran Özyurt, Garden City I'de 75 1ira, Garden City II'de 75 lira ve Garden City III'de ise 75 lira aidat alındığını söyledi. Özyurt, Ntepe projelerinde ise aidatların 105 lira, Ntowers'ta ise 70 lira olduğunu kaydetti. Tüm projelerinin satışa çıktıktan sonra birkaç ay içinde tükendiğini kaydeden Özyurtlar, "Dolayısıyla aidatların düşürülmesi ilk etapta satışlarımızı etkilemiyor. Ancak düşük aidat ikinci elde konutların değerinin artmasını sağlıyor. Bu sayede konutlar çok kolay kiralanıyor ve satılıyorlar" dedi. 

Teknik Yapı iki yöntemle maliyetleri düşürüyor 

Teknik Yapı, gerçekleştirdikleri projelerde, daire sahiplerinin daha düşük aidat vermesi için iki yöntem uyguluyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, "Önce Teknik Yapı Holding çatısı altında faaliyet gösteren Teknik Güvenlik ve Aktif Yaşam unvanlı markalarımızla site yönetimi konusunda destek veriyoruz. Her iki şirketimiz de çok düşük kar marjlarıyla hizmet verdiği ve Holding sinerjisinden faydalandığı için sitelerin giderlerinin minimum seviyede oluşmasına katkı sağlıyor. Diğer taraftan projeler tasarlanırken mümkün olduğu kadar siteye ait kiralanabilir ticari üniteler yapıyoruz. Böylece, proje tamamlandığında ve yaşam başladığında bu ticari üniteler kiraya verilerek site yönetimine gelir sağlıyor. Sağlanan gelir de genel giderlerde kullanıldığı için aidatlar düşük oluyor" dedi. Bu iki uygulamayı Uplife Park, Upcity Flats, Deluxia Palace/Suites projelerinde başarıyla uyguladıklarını aktaran Durbakayım, "Söz konusu projelerdeki aidatlar bölgedeki diğer projelerin aidat rakamlarına göre yüzde 30-40 seviyelerinde daha düşük gerçekleşti" diye konuştu. Durbakayım şöyle konuştu: "Hem yaşamak hem de yatırım amaçlı daire almak isteyenler, kullanım maliyetinin düşük olduğu projelere daha sıcak baktığı için satışlarda bir adım önde oluyoruz." 

Öğer İnşaat, yüksek aidat kiracıyı uzaklaştırıyor 

Öğer İnşaat'ın Şişli Bomonti'de hayat geçirdiği Palms Studios&Shopping projesi de aidatları düşüren uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Teslimlerin başladığı projeyle ilgili konuşan projenin iç mimarlığını üstlenen Mehmet Karademir, Palms Studios&Shopping projesinde aidatların düşük olacağını kaydederek "Bir projede aidatın düşüklüğü son derece önemli. Bir projede eğer aidatlar yükselirse, kiracılar çıkar, yatırım için alanlar dairelerini kiraya veremezler bu seferde satma eğilimine girerler" dedi. 

Sosyal, tesis, güvenlik, açık kapalı havuz, temizlik devreye girdiği zaman ister istemez aidatların yükseldiğini ifade eden Karademir, "Çünkü bu projeler insan gücüne ihtiyaç duyuyor. Biz ise projemizde insan gücüne duyulan ihtiyacı en aza indirerek bilgisayarlar kontrol edilen otomasyonlu bina yapıyoruz" diye konuştu. 196 tane kamera bağlayarak, yeşil alan ve garajlarda dijital şekilde güvenlik hizmeti verildiğini sadece girişte 2 güvenlik elemanıyla güvenlik hizmeti verileceğini aktaran Karademir, "Kat kazanları ve sıcak kazanları olsun bunlara bakacak elemana ihtiyacı varken biz kullandığımız kaskad sistemi eleman ihtiyacını ortadan kaldırdık" dedi. Kaskadla suyu anında ısıtabildiğim dile getiren Karademir, "Sistem sadece ihtiyaç duyulduğu zaman bunlar devreye girecek. Güneşli havalarda ise bu sistem sıcak suyu almaya çalışmayacak, güneş kolektörleri ile karşılanacağı için güneş çıktığında doğalgaz harcaması sıfırlanıyor" dedi. 174 daireli bir sitede aylık sıcak su ve doğalgaz masrafının 15 bin TL'yi bulduğunu aktaran Karademir, kendi sistemlerinde ise bu oranın aylık 3-4 bin TL'ler seviyesine indiğini söyledi. 

Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tamer Özyurt, Ntowers projesi hakkında bilgi veriyor!
  • 31.07.2012 12:56

Tamer Özyurt, Ntowers projesi hakkında bilgi veriyor!

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Ntowers projesinin tüm det ...

Esenyurt Ncity proje görselleri
  • 04.02.2014 16:28

Esenyurt Ncity proje görselleri

Özyurtlar İnşaat tarafından Esenyurt'da inşa edilen Ncity projesinden kareler ...

Nşehir Esenyurt hava görseli
  • 21.12.2013 13:36

Nşehir Esenyurt hava görseli

Özyurtlar İnşaat'ın inşa ettiği Nşehir projesinin havadan görseli ...

Özyurtlar İnşaat'ın Ntowers projesinde son durum!
  • 26.04.2012 18:49

Özyurtlar İnşaat'ın Ntowers projesinde son durum!

Özyurtlar İnşaat imzasıyla Beylikdüzü'nde konumlandırılan Ntowers'ın yapımı tüm ...

nalburdayim.com'dan Babalar Günü'ne özel hediyeler!
  • 12.06.2021 17:02

nalburdayim.com'dan Babalar Günü'ne özel hediyeler!

nalburdayim.com, Babalar Günü’nde usta babalara yakışır süper hediye seçenekleri ...

Meydan Ardıçlı Evleri'nde sona geliniyor!
  • 22.10.2020 10:53

Meydan Ardıçlı Evleri'nde sona geliniyor!

Özyurtlar imzasıyla inşa edilen Meydan Ardıçlı projesinde çalışmalar devam ediyo ...