maritbet girişmaritbet
İzmirli yapı denetimcileri sigorta istiyor!

İzmirli yapı denetimcileri sigorta istiyor!

İnşaat sektörü temsilcileri yaptıkları değerlendirmelerde yapı denetiminin inşa sırasında yapılması gerektiği ve denetim firmalarının sigorta şirketleriyle çalışmasının sistemi disipline edeceği görüşü ağır bastı.

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'ndeki değişiklik 3 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Uygulama projelerinin imar planından, yönetmelik ve standartlara uygunluğuna kadar tüm süreci yapı denetim kuruluşlarının sorumluluğuna veren düzenlemenin, inşaat sektöründe imza bürokrasisini azaltacağı açıklandı. İnşaat sektörü temsilcileri yaptıkları değerlendirmelerde yapı denetiminin inşa sırasında yapılması gerektiği ve denetim firmalarının sigorta şirketleriyle çalışmasının sistemi disipline edeceği görüşü ağır bastı.
 

"YAPI DENETİMİ SİGORTA ŞİRKETLERİYLE YAPILMALI"

Gelişmiş ülkelerde sigorta şirketleriyle yapı denetim kuruluşlarının birlikte çalıştığını belirten İnşaat Mühendisleri Federasyonu Başkanı Necip Nasır, var olan sistemde her hangi bir problemden müteahhitin zararlı çıktığına dikkat çekti


Buca'da 2011 yılında denetçi olmadan beton döktüren denetim firmasının kapatılmasıyla yarım kalan 477 inşaatı hatırlatan Nasır, "Denetim firması binanın kaba inşaatından ve alt yapısından sorumlu olmalı. İnce işi ise sigorta firmaları üstlenmeli. Böylece sigorta firmaları işin son şeklinden sorumlu olduğu için yapı denetim firmalarını da kontrol etmiş olacak ve sistem daha sağlıklı yürüyecektir" dedi.


Müteahhitlerin artık dayanıklı ve sağlam binaların prestijlerini arttığının farkında olduğunu söyleyen Nasır, "Avrupa'daki gibi denetim firmaları inşaatın tamamından aldıkları yüzde 1.5'lik denetim harcını sigorta firmalarıyla paylaşarak denetleme görevini de birlikte yürütürse profesyonel bir denetim sürecinden bahsedebiliriz" diye konuştu.

YETKİ VE SORUMLULUK TEK BİR YERDE

Değişiklikle tüm imza süreçleri yapı denetim firmalarına aktarılmasının doğru bir karar olduğunu dile getiren Nasır, bu firmalara yetki veriliyorsa tüm süreçleri takip edip sorumluluğu da üstlenmesi gerektiğini ekledi. Ayrıca bu uygulamanın kişi beyanları konusunda bir sıkıntı oluşturmayacağını söyleyen Nasır, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) sayesinde Türkiye'deki 200 bin müteahhitin bilgilerinin görülebileceğini, bu durumda da İzmir'de yanlış bir uygulama yapan kişinin doğuda da inşaat yapamayacağını anlattı.


KAZANÇOĞLU: YAPI İNŞA AŞAMASINDA DENETLENMELİ

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisi Akın Kazançoğlu, ciddi denetim firmalarında yapı ve mühendis, müteahhit denetiminde zorun yaşanmayacağını, ancak tüm firmaların kurumsal olmadığını belirtti. Sektörde şu anda bir yetki karmaşası olduğunu Akın Kazançoğlu ifade eden Kazançoğlu, "Yapının proje aşamasında birkaç kurum tarafından denetlenmesini yanlış buluyorum. Bu uygulama zaman kaybı. Ayrıca aynı işlem başka kurumlarca tekrarlanmış oluyor. Yapı denetimi proje safhasında değil, yapı inşa edilirken yapılmalı" dedi.

Kazançoğlu, sigorta sistemini yapı denetimine dahil etmek neden gerekli olduğunu şu şekilde açıkladı: "Sigorta sistemi gelmeden yapı denetim şirketine verilen yetkiler tartışmalı. Çünkü yetki ve sorumluluk aynı anda verilmeli. Bir bina yıkılsa bunu yapı denetim firması ödeyebilecek mi? Mimarlardan, mühendislerden, elektrikçilerden, yapı denetçilerinden, herkesten farklı bir ses çıkıyor. Bu konuda ortak bir fikir olmadan sistemin yürümesi de çok mümkün gözükmüyor."

"YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ, KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM DEĞİL"

Bugüne kadar bürokrasiyi Ayhan Emekli azaltacağı söylenerek yapılan değişikliklerin bürokrasinin daha da artmasına neden olduğunu vurgulayan Kazançoğlu, "Bu değişiklik köklü çözüm değildir. Bilimsel bir yaklaşımdan çok, günü kurtarmak adına atılan adımlardır. 
Zaten inşaat sektöründe yıllardır deneme yanılma yoluyla ilerliyoruz. 35 sene önce binaların inşasında otopark olması gerektiğinin altını çizmiştik. 
Ama herkes kafasına göre hareket etti. Şimdi çoğu yerde park sorunu yaşanıyor" diye ekledi. 
 

EMEKLİ: MESLEK ODALARI İŞLEVSİZLEŞTİRİLİYOR

Bürokrasiyi azaltacağı iddiasıyla çıkarılan değişikliğin denetimsizliği arttıracağını ifade eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli ise, "Projeyi uygulayacak kişilerin meslek odalarından aldıkları belgeler, bürokrasinin azaltılması olarak yansıtıldı. Ancak bu işlemler mesleği yapan kişileri denetliyordu" dedi.


Emekli, bu düzenlemeyle meslek odalarının işlevsiz hale getirildiğini, bunun da demokratik bir ülkeye yakışmayacağına dikkat çekti. 
 

"ART NİYETLİ KİŞİLERİN ÖNÜ AÇILACAK"

Sektörde faaliyet gösteren bazı şahısların sahte belgelerle iş yaptıklarını söyleyen Emekli, meslek odalarından belge alınmadığı takdirde bu kişilerin kontrol altında tutulamayacağına dikkat çekti. 
 

Emekli, "Değişiklikler nedeniyle bu aşama kişilerin beyanına kalıyor ki bu durumda art niyetli kişilerin önü açılıyor" diye konuştu. 
 

Etik davranmayan, mesleki kurallara uymayan kişilerin 3-6 ay meslekten men cezası aldığını hatırlatan Ayhan Emekli, bunun kontrolünün de yapılamayacağını, işini düzgün yapanlarla bu kişiler arasında haksız rekabetin ortaya çıkacağını söyledi.


"YAPI DENETİM ŞİRKETLERİNE TAM YETKİ VERİLMEMELİ"

Düzenlemeyle yapı denetim kuruluşlarının tepeden tırnağa yetkilendirildiğini belirten Emekli, bu yetkileri şöyle değerlendirdi: "Yeni düzenlemede denetimler, yapı denetim şirketlerine verilecek. Ancak bu kurumlar sektörde şirket yönüyle öne çıkan kuruluşlardır. Bir yandan mesleki faaliyet yapmakla birlikte bir taraftan da ticari kuruluşlardır. Meslek odasının kamu yararına yaptığı denetimi ticari bir kuruluşa vermeyi doğru bulmuyor. Bu şirketler ticari yapıları gereği bir çok mühendis, müteahhit ve işçi çalıştırıyorlar. Bu durumda denetimin tarafsızlığı da tehlikeye girmiş olacaktır. Meslek odalarıyla bu şirketleri karşı karşıya getirmemek lazım."

"BİNANIN DEPREME DAYANIKLILIĞI DENETLENEMEYECEK"

Yönetmelikteki düzenlemenin binaların depreme dayanıklılığının da denetlenmesini güçleştirdiğini söyleyen Emekli, "İnşaat Mühendisleri Odası aynı zamanda projenin standartlara uygunluğunu da denetliyor. Bu durumda depreme dayanıklı binalar elde etme konusunda da ciddi bir zafiyet ortaya çıkacak. Yapının depreme karşı dayanıklılığının, herhangi bir güvenlik sıkıntı olup olmadığının da denetlenmesi lazım. Bunun için başka bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi.

 

ÖZDE KILINÇ/Ticaret Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

DAP İzmir projesinin tanıtım filmi yayında!
  • 08.02.2018 16:15

DAP İzmir projesinin tanıtım filmi yayında!

DAP Yapı'nın İzmir'de hayata geçireceği konut projesinin tanıtım filmi emlaktaso ...

İzmir'e deprem sonrasında 3 bin yeni konut geliyor!
  • 26.11.2020 09:52

İzmir'e deprem sonrasında 3 bin yeni konut geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de deprem sonrası rezerv alan üzer ...

İMKON ''İzmir kentsel dönüşümünde gecikme olmamalı''
  • 16.11.2020 17:38

İMKON ''İzmir kentsel dönüşümünde gecikme olmamalı''

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümde herhangi bir gecikme olma ...

İzmir’e göç artıyor, konut fiyatları yükseliyor
  • 29.07.2020 11:41

İzmir’e göç artıyor, konut fiyatları yükseliyor

Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi ve 3. büyük şehri olan İzmir, gelişmiş, ayn ...

Folkart Vega’da peşin ödemelerde yüzde 20 indirim!
  • 13.10.2018 12:09

Folkart Vega’da peşin ödemelerde yüzde 20 indirim!

Folkart Yapı, İzmir’deki yeni projesi Folkart Vega’yı düzenlenen basın toplantıs ...

İzmir, gayrimenkulde liderliğe oynuyor!
  • 15.04.2018 09:50

İzmir, gayrimenkulde liderliğe oynuyor!

Son dönemde İzmir'deki gayrimenkul projelerinin hızla artması, yatırımcıların di ...