maritbet girişmaritbet
İnşaat patronları konut satış istatistiklerini değerlendirdi

İnşaat patronları konut satış istatistiklerini değerlendirdi

İnşaat patronları 2019 Mayıs TÜİK Konut Satış İstatistikleri'ni değerlendirdi.

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,3 oranında  azalarak 82 bin 252 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,8 oranında azalış göstererek 5 bin 231 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,5 artarak 3 bin 925 oldu.

Şenol Üçüncü / Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi:
“Gurbetçi ilgisi yazın artarak devam eder”

"Sektörümüzün özellikle yurt dışında gerçekleştirdiği tanıtım faaliyetleri meyvelerini veriyor. Uluslararası fuarlarındaki temsil gücümüzle yabancı yatırımcılar ile gurbetçi vatandaşlarımıza kendimizi daha yakından anlatabiliyor ve bunu hızla satışa dönüştürebiliyoruz. Yurt dışındaki fuarlarda projemizle ilgili bilgi sahibi olan, başta Almanya olmak üzere Avrupa'da yaşayan gurbetçilerimiz, Türkiye'de konut sahibi olmak için dövizlerini değerlendirme yolunu seçiyor. Biz de tatil sezonunda satış ofisimizi ziyaret ederek projelerimizi yerinde görmek isteyen yatırımcılara yönelik hazırladığımız farklı kampanyalarımızla, yatırım yapmalarını kolaylaştırıyoruz. Yatırımcılarda satın alma hareketi sağlayan en önemli etken, konutun kaba inşaatının tamamlanmış ve teslime az bir süre kalması… İçerisinde bulunduğumuz yaz ayları boyunca Türkiye'deki ailelerini ziyarete gelen gurbetçi vatandaşlarımızın, dövizde tuttukları birikimlerini Türkiye'den konut alarak değerlendireceklerini düşünüyoruz. Bu dönemde gurbetçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz.”

Ahmad Ghassan Altınawı / Masar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı 
 “Yabancı yatırımcı talebi, sektöre yeni aktörler kazandıracak”

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yabancı yatırımcı oranındaki artış, memnuniyet verici bir şekilde, dinamik bir tablo sunuyor. Türkiye tarihinde en yüksek oranları görüyoruz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinden bu yılın ilk 5 ayına kadar geçen süre içerisinde çok büyük bir aşama kat edildi. TÜİK'in açıkladığı mayıs satış rakamlarında bir önceki yılın aynı ayına göre oluşan yüzde 62.5'lik artış, bunun bir göstergesini oluşturuyor. Bu durum, sektöre yeni aktörlerin giriş yapmasını da destekliyor. Artış, iç piyasada zaman zaman yaşanan durgunlukların çözümü noktasında ciddi bir katkı sağlıyor. 35 yıldan bu yana, İspanya'dan başlayarak Mısır ve Suudi Arabistan'a uzanan bir coğrafyada çok sayıda projeye imza atan bir şirket olarak edindiğimiz bu köklü deneyimle biz de rotamızı Türk gayrimenkul ve inşaat sektörüne çevirdik. Kendi öz kaynaklarımızdan oluşan finansal gücümüzle Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldık. Tüm know how ve finansal olanaklarımızı Türkiye için seferber edeceğiz. Bu kararı almamızda gayrimenkul ve inşaat sektörünün yükselen gücünün katkısı çok büyük.. Biz de bu güçten yola çıkarak markalaşma çalışmalarımızı hızla olgunlaştırdık. Bu girişimimizle, pazara yeni aktörlerin giriş yapması açısından, parmakla gösterileceğimize inanıyoruz. 

Hasanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,3 oranında  azalarak 82 252 adet gerçekleşti. Konut satışlarında, İstanbul 15 bin 895 konut satışı ve yüzde 19,3 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 8 bin 240 konut satışı ve yüzde 10 pay ile Ankara, 5 bin 091 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile Antalya izledi. Son dönemde piyasalarda yaşanan durgunluğun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesinin ardından yerini yeniden hareketliliğe bırakacağını düşünüyoruz. Bu hareketlilik konut satışlarını, istenen seviyeye getirecektir. Ziraat Bankası'nın konut sahibi olmak isteyenlere yönelik bugün hayata geçirdiği "Enflasyona Endeksli Konut Kredisi”nin de konut satışlarına olumlu katkıları olacaktır.

Yüzde 62 oranında artış yaşandı!

Mayıs ayı konut satış verilerine baktığımızda yabancıya satış rakamlarında yaşanan artışın sürdürdüğünü görüyoruz. TÜİK'in Mayıs verilerine göre; yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 62,5 artarak 3 bin 925 oldu. Türkiye yabancı yatırımcılar için gözde bir ülke olmaya devam ediyor. Yabancılar hem oturmak hem de yatırım amaçlı ülkemizden konut almaya devam ediyor. Yaz döneminde de bu artışın katlanarak süreceğini söyleyebiliriz.

Boss4 İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Abdülkadir Akkuş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2019 Mayıs ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Eş Başkanı Abdülkadir Akkuş şunları söyledi; “Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,3 oranında azalarak 82 bin 252 adet satış şeklinde gerçekleşti. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 895 konut satışı ve yüzde 19,3 ile en yüksek paya sahip olurken İstanbul'u, 8 bin 240 konut satışı ve yüzde 10 pay ile Ankara, 5 bin 091 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile Antalya izledi. Ziraat Bankası'nın konut sahibi olmak isteyenlere yönelik bugün hayata geçirdiği "Enflasyona Endeksli Konut Kredisi”nin de konut satışlarına olumlu etkisi olacağını söyleyebiliriz. 23 Haziran'da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin tamamlanmasının ardından önümüzdeki aylar itibariyle konut satışlarında yeniden bir yükselişin başlayacağını ekleyebiliriz. 

“Yaz döneminde yabancıya satış rekor kıracak!”

Yabancılara satılan konut satışlarına baktığımızda ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 62,5 oranında bir artış yaşandığını görüyoruz. 2019 Mayıs ayında yabancılara 3 bin 925 adet konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, ilk sırayı bin 734 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla Antalya, Ankara, Bursa ve Yalova izledi. 

Yaz döneminde tatil için ülkemizi tercih yabancı yatırımcılara, projelerimizi doğru bir şekilde tanıtırsak önümüzdeki aylarda yabancıya konut satışında hızlı bir yükselmenin yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bu anlamda yaz aylarında yabancılara konut satışında rekor bekliyoruz.

  • Etiketler:

Yorum Yaz