maritbet girişmaritbet
İngiliz aileler tapusu verilmeyen villalarının parasını alacak!

İngiliz aileler tapusu verilmeyen villalarının parasını alacak!

Didim’de villa satın alan İngilizler, tapuları verilmediği için açtıkları dava ile villa için ödenen paralarını alacak.

57 İngiliz ailenin aldıkları villaların tapularının verilmediği için açtıkları dava sonuçlandı. Arsa sahibi ile müteahhit villa paralarını faiziyle ödeyecek.

Aydın'ın Didim İlçesi'nde işadamı Ahmet Akyel, Manastır Koyu olarak bilinen bölgedeki arazisi üzerine İngilizler'e konut yapılmak üzere bir inşaat şirketiyle anlaştı. Yapılan anlaşma çerçevesinde 'Golden Beach Villas' adlı sitede yapılan daireler 2007 yılında İngilizlere satıldı. 2008 yılında yaklaşık İngiliz aileler (57 aile) yaklaşık 3 milyon sterlin ödedikleri villaların tapusunu alamadıklarını belirterek Londra merkezli hukuk bürosu sahibi Türk avukat Burcu Orhan Holmgren aracılı Didim 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. 
 
Villaları yapan yüklenici şirket,  kendilerinin söz verdikleri gibi villaları İngilizlere teslim ettiklerini, ancak arsa sahibinin tapuları vermediğini söyledi. Arsa sahibi Ahmet Akyel ise yüklenici şirketten parasını alamadığı için tapu devrinin gerçekleşmediğini savundu. Davalar 2014 yılına kadar sürdü. En son Yargıtay İngiliz aileleri haklı buldu ve villa için ödenen paranın faiziyle birlikte davacılara ödenmesine karar verdi.

‘Türk yatırımcılar için de örnek dava'

İngiltere'de avukatlık bürosu bulunan Burcu Orhan Holmgren mahkeme kararın Türkleri de ilgilendirdiğini belirterek şunları söyledi: “Bu kararın önemli noktası, ilk kez bir mahkemenin arsa sahibi ile müteahhidi birlikte sorumlu tutmasıdır. Günümüze dek arsa sahipleri 'arsa sahibi' olduklarını, kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptıklarını ve alıcılara karşı sorumlulukları olmadığını iddia ederek, benzer uyuşmazlıklarda sorumluluktan kaçmışlardır. Bu davada da arsa sahibi bu şekilde itirazlarda bulundu. Ancak müteahhit firma ile arsa sahibi arasındaki sözleşme bir nevi ticari iş ortaklığı sözleşmesi olup, kat karşılığı inşaat sözleşmesi değildir. Bu nedenle hem Didim'deki yerel mahkeme, hem de onama kararı veren yüksek mahkeme buna istinaden ve müvekkillerimin bizzat arsa sahibi ile de sözleşme yaptığından hem arsa sahibi, hem de müteahhit açısından ödenen paraların iadesine karar vermiştir.”

‘İNANILMAZ RAHATLADIK'

İngiliz yatırımcı Sharon Dawkins (solda) “Didim'deki yerel mahkeme ödediğimiz paraların bize geri ödenmesi yönünde karar verdi. Yüksek Mahkeme ise bu kararı onadı ve artık inanılmaz rahatız” dedi.

Vatan 

Yorum Yaz