maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde "Evi kocam hediye etti vergisi!"

Gayrimenkulde "Evi kocam hediye etti vergisi!"

Gayrimenkul alımlarında tapuyu eş ve çocuklar üzerine yapılarak yürürlükteki kanuna göre yüzde 5-15 arası vergi ödenebiliyor.

Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Şükrü Kızılot, gayrimenkul alımlarında tapuyu eş ve çocuklar üzerine yapanları uyararak, "yürürlükteki kanuna göre yüzde 5-15 arası vergi ödeyebilirsiniz" dedi.

Kızılot, bugün medyada yer alan 'Ataköy Konakları'nda eşinin aldığı evlerde tapu sahibi olarak gözüken kadınlara vergi şoku' başlıklı haberi değerlendirdi.
 
Konuyu bundan yaklaşık 1 yıl önce, 30 Ocak tarihli yazısında gündeme getirdiğini belirten Kızılot, ilgili yasa gereği eşi ve çocuğuna ev ve otomobil gibi bazı hediyeleri alanlara veya şirket hisselerini devredenlere vergi doğduğunu söyledi. Kızılot, aynı verginin ortak tapularda da gündeme geldiği yönünde uyarıda bulundu.
- Yürürlükteki Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na işaret eden Kızılot, "eğer bir kişi eşine ya da çocuğuna, ev alırsa ya da bağışlarsa,
- Otomobil alırsa ya da hediye ederse, bankadaki hesabına ortak ederse veya şirket hissesini karşılıksız olarak devrederse, eşi ve çocuğuna ivazsız intikal yani karşılıksız mal ya da para intikal etmiş sayılıyor. Bu da Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi tutuluyor" dedi.
 
Verginin oranının yüzde 5-15 arasında değiştiğini kaydeden Kızılot, "Eşi ya da çocuğuna değil de sevgilisine verirse, verginin oranı yüzde 30'a kadar yükselebiliyor" dedi.
 
Şükrü Kızılot'un 30 Ocak 2010 tarihli yazısı
 
SEN MİSİN EVİN YARISINI EŞİNİN ÜZERİNE ALAN
BİR  okuyucumuz bu konuda çok dertli..
Kendi kendine “sen misin evin yarısını eşinin üzerine alan?”  diye evin içinde dolanıp, kendi kendine söylenip duruyormuş. 
Dün gece yine böyle iç geçirip dolaşırken, başından geçenleri bize yazmaya karar vermiş.
 
BAKIN NE OLMUŞ?
Tahmin ettiğiniz gibi değil!..
Eşi evi terk edip kendisini yalnız bırakmamış ya da davranışlarında olumsuz yönde bir değişiklik olmamış. Hatta yeni aldıkları evin tapusunu eşi ile birlikte yarı yarıya üzerlerine yapınca, çok mutlu olmuş.
Okuyucumuzun sorunu, eşinin dışında gelişen bir olayla ilgili..
İsterseniz, yazdıklarını okuyalım.
“İstanbul'da güzel bir sitede, eşimle beraber beğendiğimiz evin pazarlığını yapıp anlaştım. Evin tapusunu da ½ ortak olarak, eşimle kendi adıma yaptırdım.
Aradan üç yıl geçti. Bizim siteyi yapan müteahhidi vergi incelemesine almışlar. Ev eşimle beraber ½ ortak olduğu için ikimizi de davet ettiler. Evi kaça aldığımızı ve ödemeyi nasıl yaptığımızı sordular. Ben de dürüstçe hiçbir şeyi gizlemeden, her şeyi olduğu gibi açıkladım.
Bir tutanak tuttular ve eşimle beraber imzaladık.
Aradan bir süre geçti o da ne?
Yeditepe Veraset ve İntikal Vergi Dairesi'nden eşimin adına, bir vergi inceleme raporuyla birlikte 85 bin lira bağış vergisi, ceza ve faiz geldi! Raporu heyecanla okudum. Ödemeleri ben yaptığım için eşime karşılıksız para vermiş olmuşum. Buna da ivazsız intikal deniliyor ve Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi tutuluyormuş. Eşim, tapuyu alınca evin yarısı için Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi verip vergi ödeyecekmiş!
Şimdi, saat 03.00. Elimde vergi ve ceza ihbarnameleri,  bir yandan onlara bakıp bir yandan da ‘Sen misin evin yarısını eşinin üzerine alan' diye söylenerek, evin içinde dolanıp duruyorum.”

YASA NE DİYOR?
Yürürlükteki Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre, bir kişi eşine ya da çocuğuna;
- Ev alırsa ya da bağışlarsa,
- Otomobil alırsa ya da hediye ederse,
- Bankadaki hesabına ortak ederse,
- Şirket hissesini, karşılıksız olarak devrederse,
eşi ve çocuğuna ivazsız intikal yani karşılıksız mal ya da para intikal etmiş sayılıyor.
Bu da Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi tutuluyor. Verginin oranı da yüzde 5 ila 15 arasında değişiyor.
Eşi ya da çocuğuna değil de sevgilisine verirse, verginin oranı yüzde 100 artıyor ve yüzde 10 ila 30 arasında değişiyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkulde "Evi kocam hediye etti vergisi!"
  • 20.12.2010 16:56

Gayrimenkulde "Evi kocam hediye etti vergisi!"

Gayrimenkul alımlarında tapuyu eş ve çocuklar üzerine yapılarak yürürlükteki kan ...