maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle inşaatlar durmayacak, vatandaş mağdur olmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle inşaatlar durmayacak, vatandaş mağdur olmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi illerdeki yapı denetim kuruluşları seçeneğini artırdı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi illerdeki yapı denetim kuruluşları seçeneğini artırdı. Düzenlemeyle, inşaatların durmasının önüne geçilerek, vatandaşın mağdur olmadan rekabete dayalı, daha kaliteli bir hizmet alması sağlanacak.

Çevre ve ŞehircilikBakanlığı, Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, yapı denetim kuruluşlarının sayısını belirleyen il nüfusu kriterleri üzerinde değişiklik yapıldı.

Buna göre, her il için o ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluş sayısı TÜİK'ten elde edilecek bir önceki yılsonuna ait nüfus istatistiklerinin 20 bine bölünmesiyle elde edilecek.  Ancak bu sayının, toplam denetlenen inşaat alanın kuruluş yetki sınırı olan 360 bin metrekareye bölünmesi ile elde edilen sonuç,  yüzde 10 oranında artırılacak. Çıkan sonuç, belirlenen sayıdan az çıkması halinde o ilde faaliyet gösteren kuruluş sayısı toplam denetlenen inşaat alanına göre belirlenecek.

İlde faaliyet gösteren yapı denetim firmalarının ceza alarak faaliyetlerinin durdurulması halinde, yedek bekleyen yapı denetim firmaları devreye sokulacak. İlde yedekte bekleyen kuruluş olamaması halinde ise yeni kuruluşlara izin belgesi verilecek.

VATANDAŞLAR MAĞDUR EDİLMEYECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yapılan yeni değişiklikle sayıları artırılan yapı denetim firmaları sayesinde vatandaşlara hizmete dayalı rekabet sistemi getirildiğini belirtti. Bayraktar,  Uygulamayla, vatandaşların inşaata başlamadan önce yapı denetim firması bulmada yaşadıkları sıkıntının önüne geçileceğini ifade ederek, “Bazı illerde az sayıda bulunan yapı denetim firmalarının ceza alarak faaliyetlerinin durması, devam eden inşaatlarda aksamalara neden oluyordu. Yedek firmaların devreye girmesiyle bu sorunun önüne geçilerek, inşaatların durması engellenecek”dedi.

ELEKTRİK VE MAKİNE MÜHENDİSLERİNİN YETKİSİ ARTIRILDI

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, yapı denetim kuruluşları bünyesinde denetçi olarak istihdam edilen elektrik ve makine mühendislerinin yetki sınırları artırıldı. Eskiden 120 bin metrekarelik alanda proje ve yapı denetim yapılırken,  yeni düzenlemeyle 180 bin metrekarelik alanda denetim yapılıyor.  Bu düzenleme ile vatandaşların denetim belgeli elaman olarak az buldukları elektrik ve makine mühendisinin sorumluluk alanları genişletilerek, mağduriyetlerin önüne geçilmiş oldu.

BULUNDUKLARI YERDE VİZE ALABİLECEKLER

Yapı denetim kuruluşlarının vizelerini kuruldukları il bünyesinde almalarının da önü açıldı.  Kuruluşlar daha önceden evraklarını bakanlığın merkez teşkilatına getirmek zorunda iken, yeni uygulama sayesinde gereksiz bürokrasinin önüne geçilerek bulundukları ilden de vize alabilecekler.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...