maritbet girişmaritbet
Çalık Gayrimenkul’ün Ortadoğu’da tanıtımını Kuveyt prensi yapacak

Çalık Gayrimenkul’ün Ortadoğu’da tanıtımını Kuveyt prensi yapacak

Ortadoğu’da Çalık Gayrimenkul projelerinin satış ve pazarlama faaliyetlerini Kuveyt Kralı’nın yeğeni Homoud Rashed Al-Sabah’ın sahibi olduğu EGC Kuveyt yürütecek

Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Kuveyt Gayrimenkul Fuarı dün kapılarını açtı. Türkiye'nin onur ülke olarak katıldığı fuar, 18 Aralık' kadar açık kalacak. Fuara INREMA ve Dubai merkezli AYN Group aracılığıyla Türkiye'den de 19 firma katıldı. Kuveyt'te gerçekleştirilen gayrimenkul fuarına Şehrizar Konakları, Metropol İstanbul ve Tarlabaşı 360 projeleriyle katılan Çalık Gayrimenkul, Kuveyt Kraliyet Ailesi'nin de ilgisini çekti. Fuarda imzalanan protokolle başta Kuveyt olmak üzere tüm Ortadoğu'da Çalık Gayrimenkul projelerinin satış ve pazarlama faaliyetlerini Kuveyt Kralı'nın yeğeni Homoud Rashed Al-Homoud Al-Sabah'ın sahibi olduğu Enterprise General Trading Constracting Co. (EGC Kuveyt) yürütecek. Kralın kız kardeşi Sheikha Fariha Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah da Çalık Gayrimenkul'ün Şehrizar Konakları projesinden 9+1 tipinde daire satın aldı.
Ziyareti gündemine aldı
Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'nda Türk inşaat şirketlerini ve projelerini tanıdığını, büyük ölçekli, kaliteli projeler gerçekleştirildiğini gördüğünü söyleyen Sheikha Fariha Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, “Türkiye'ye henüz gitmedim ancak projeyi çok beğendim. En büyük daire tiplerinden biri olan 9+1 büyüklüğünde bir daire aldım. 10 gün sonra İstanbul'a gelerek yasal prosedürleri tamamlayacağım. En çok tasarımı ve manzarası beni etkiledi” diye konuştu. Türkiye ile Kuveyt arasında ezelden beri ticari işbirliklerinin olduğunu belirten Al-Sabah yeni yatırım planlarımız var. Kuveytliler Türkiye'de daha çok yatırım yapmalı. Kuveyt'te iş yapan Türk firmalarının sayısının artması için de elimizden geleni yapacağız” dedi.
EGC, tüm projelerini pazarlayacak
Çalık Gayrimenkul'ün projelerini başta Kuveyt olmak üzere tüm Ortadoğu'da pazarlamak amacıyla protokol imzalayan EGC Kuveyt Yönetim Kurulu Başkanı Homoud Rashed Al-Homoud Al-Sabah, şirket olarak ilk kez bir Türk Gayrimenkul şirketinin projelerinin pazarlamasını üstlendiklerini dile getirerek, “İşbirliği yapacağımız firmayı seçerken, titiz bir inceleme yaptık ve Çalık Gayrimenkul'de karar kıldık. Türkiye'yi temsil edecek olmaktan dolayı mutluyuz. Çalık Gayrimenkul projelerine Ortadoğu'da var olan ilgiyi satışa çevireceğiz” dedi.
Tarlabaşı 360'a blok talep
Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Feyzullah Yetgin de Türkiye'ye Kuveyt ve Ortadoğulular'ın ilgisinin büyük olduğunu, yabancılara satılan konutların yüzde 10'luk diliminin Kuvveytliler'e yapıldığını kaydetti. Yetgin, “Kraliyet Ailesi mensuplarına Şehrizar Konakları projemizden daire sattık. Burada yabancıya satış oranı yüzde 20 seviyelerinde.Yatırımcı Fonlar, bankalar, Suudi ve Kuveytli aileler Tarlabaşı 360 projemizden blok alım yapmak istiyor. İçlerinden projenin tamamını satın almak isteyenler de oldu” diye konuştu.
19 Türk firması Kuveyt'te
Türkiye'den Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'na, Emlak Konut GYO'nun yanında, Viatrans, GAP İnşaat, Sarp Group, Teknik Yapı, Demir İnşaat, Tuğra Gayrimenkul, Kamışoğlu Goup, Bodrum Ege Evleri, Cathay, Özkar Özülke, İhlas-Kristal Evleri, Haliç Panorama, Yalova Park, Helis Yapı, Proje Beyaz, AKS Yapı, Keyshead ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) katıldı. Esenyurt'taki projeler de fuarda yer aldı. Acenteler vasıtasıyla fuarda Kuveytlilere pazarlanan projeler arasında Life İn Vera, Symbol İstanbul, Milpark, Park Suites yer alıyor. Bu projelerden Life in Vera'da 175 bin TL'den başlarken, isteğe göre otel sistemiyle haftalık olarak da kiralanabilecek Park Suites'de fiyatlar haftalık 2 bin 100 TL'den başlayıp 10 bin TL'ye kadar çıkıyor. Arapların Anadolu'da Bursa Sapanca'ya olan ilgisi Trabzon'a kadar uzandı. Son zamanlarda Trabzon'u çok fazla sayıda ziyaret eden Araplar, buradan gayrimenkul almaya başladı. Fuarda tanıtılan projeler arasında Aks Grup tarafından Trabzon'da yapılan Binbir Pırlanta'da yer alıyor. Fiyatların 90 bin TL ile 360 bin TL olduğu Binbir Pırlanta projesinde son bir yıl içinde Araplara 120-130 daire satıldığı belirtildi. Bodrum'da yapılan Tuzla Village adlı proje de fuarda görücüye çıktı. Ağaoğlu'nun Bodrum'da yapmayı planladığı projeye komşu olan 1100 konutluk Tuzla Village'den ise toplu ve bireysel alımlar gerçekleşiyor. Projede fiyatlar 23 bin dolar ile 110 bin dolar arasında.
İngiltere'den sonra en çok Türkiye'den gayrimenkul alıyorlar
Türkiye'ye yatırımcı çekmek üzere organizasyonlar düzenleyen INREMA'nın Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, “Kişi başına düşen yıllık milli gelirin yaklaşık 67 bin dolar olduğu ve dünya petrol rezervinin yüzde 10'na sahip Kuveyt'te yatırımcılar İngiltere'den sonra en çok Türkiye'den gayrimenkul satın alıyor. Bu nedenle fuarda yer almak istedik. 1500 metrekarelik bir alan sahip ve üç gün boyunca devam edecek fuarda yaklaşık 45 firma yer alıyor. Bunların 19'u Türkiye'den. Fuara Türk firmalarının ilgisi büyük. Satış rekoru kıracaklarına inanıyoruz. Fuarı önümüzdeki yıl nisan-mayıs gibi tekrar düzenlemeyi düşünebiliriz” dedi.
Türkiye'deki konutlarında 1 ay kalan Araplar, 1 yıllık aidat ödemek istemiyorlar
Kuveyt'teki Türk yatırımlarını anlatan Türkiye Büyükelçisi Murat Tamer süreçte bazı sorunlar yaşandığına işaret ederek, “Türkiye'den ev alan Kuveytli, bir ay kaldığı konutunda bir yıllık aidat ödemek istemiyor. Bize en çok yansıyan sorun bu” diye konuştu. Londra'da alım yapan Arapların kart uygulamasıyla sadece kullandıkları dönemdeki yakıt masraflarını ödediği belirtiliyor. Ülkede 108 bin konut açığı olduğuna dikkat çeken Tamer, Kuveyt hükümetinin bu açığı bir an önce çözmek istediğini söyledi. Tamer şöyle konutu: “Bugün konut üretiminde ilk akla gelen Türk müteahhitleri. Türk firmalarının Kuveyt'te kalıcı olması için ilk önce Kuveytli güvenilir bir ortak bulması gerekiyor. Bu yatırımcının bir mağduriyet yaşamaması için gerekli. Uzun soluklu yatırım yapmak isteyen Türk firmaları, bizlere ve Ticaret Müşavirliğimize başvursun.”
İstanbul'da ev almak prestij olarak görülüyor
Kuveytliler'in Türkleri çok sevdiklerini ve ortak iş yapmaya sıcak baktıklarını söyleyen Tamer, 3.9 milyarlık Kuveyt nüfusunun sadece 1.2 milyonun Kuveytliler'den oluştuğuna belirterek, şu bilgileri verdi: “Kuveytliler Çin, İngiltere gibi ülkelerin yanında, yatırım yaptıkları pazarları daha da geliştirmek istiyor. Türkiye'yi çok seviyorlar ve çok olumlu düşüncelere sahipler. Bu nüfusun yüzde 10'u neredeyse her yıl Türkiye'ye geliyor ve Osmanlının başketi İstanbul'da ev sahibi olamayı prestij olarak görüyor. 350 bin dolar ve üstü konut yatırımı yapabilecek insanlar Türkiye'ye gidiyor. Özellikle Trabzon ilgi alanlarında. Karadeniz, Yalova, Tekirdağ ve Bursa'dan villalar satın alıyorlar. Mütekabiliyetin çok olumlu etkileri oldu.” Mütekabiliyet sonrası bir yıllık oturma izninin de yürürlüğe girecek olmasıyla Türkiye'ye yatırımların daha da artacağını belirten Tamer, Suriye, Mısır, Lübnan ve Güney Kıbrıs'taki sorunların, Kuveytlileri Türkiye'ye yönlendirdiğini ifade etti. Murat Tamer, Kuveyt'te 3 milyar dolar yatırımla yeni havalimanı yapılmasının planlandığını söyledi. Tamer havaalanı projesi için 18 şirketin müracaat ettiğini bunlardan 3 tanesinin de Türk firması olduğunu dile getirdi. Türk şirketi STFA'nın 487 milyon dolarlık liman genişletme ve küçük liman inşaatı projesi aldığını hatırlatan Tamer, “Bu iş bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırım. Türk firmaların burada daha aktif olmasını arzu ederiz. Ortaklarını iyi seçsinler” dedi.
Leyla İlhan/Dünya

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

MIPIM 2015 için Türkiye için çok farklı geçti!
  • 12.03.2015 10:06

MIPIM 2015 için Türkiye için çok farklı geçti!

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, MIPIM 2015'in Türkiye i ...

Feyzullah Yetgin, MIPIM'den beklediklerini anlattı
  • 07.03.2015 15:16

Feyzullah Yetgin, MIPIM'den beklediklerini anlattı

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, ...

Feyzullah Yetgin, Tarlabaşı 360 projesini anlattı
  • 04.12.2014 17:45

Feyzullah Yetgin, Tarlabaşı 360 projesini anlattı

Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde sor ...

Tarlabaşı 360 projesi nerede?
  • 18.11.2014 09:17

Tarlabaşı 360 projesi nerede?

İstanbul'un kalbi Taksim'de hayata geçirilen Tarlabaşı 360, kentsel dönüşüm proj ...

Kuveytliler Gayrimenkul Fuarı'na yoğun ilgi gösterdi
  • 17.12.2013 17:22

Kuveytliler Gayrimenkul Fuarı'na yoğun ilgi gösterdi

Sheika Fariha Al-Ahmad Al-Sabah Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'nda Çalık'ın standını z ...

Kuveyt Gayrimenkul Fuarı tanıtım filmi yayında
  • 28.11.2013 10:45

Kuveyt Gayrimenkul Fuarı tanıtım filmi yayında

Kuveyt Gayrimenkul Fuarı'nın dikkat çeken tanıtım filmi emlaktasondakika.com far ...