maritbet girişmaritbet
Batı Anadolu deprem sigortasına karşı duyarsız

Batı Anadolu deprem sigortasına karşı duyarsız

DOĞAL Afetler Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yarısından fazlası birinci derece deprem bölgesinde yer alan Batı Anadolu’nun yüzde 23’lük sigortalılık oranıyla Marmara ve İç Anadolu’dan sonra geldiğini söyledi.

 


 

DOĞAL Afetler Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yarısından fazlası birinci derece deprem bölgesinde yer alan Batı Anadolu'nun yüzde 23'lük sigortalılık oranıyla Marmara ve İç Anadolu'dan sonra geldiğini söyledi.
DASK, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile hazırlanan proje kapsamında hazırlanan ‘Fay Hatları TIR'ı, Batı Anadolu etabına Bursa'da başladı.

Bursa'da 3 gün sürecek programın açılışını yapan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, deprem TIR'ı ile 10 il ve 14 ilçe olmak üzere 24 merkezi ziyaret ettiklerini, Batı Anadolu'da uygulamalı deprem eğitimi ve seminerlerle birlikte 50 binden fazla insana ulaşmak istediklerini kaydetti.
 
Amaçlarının deprem bilincini geliştirmek, depremden korunma yöntemlerini ve zorunlu deprem sigortasını anlatmak olduğunu ifade eden Yazıcı, 13 milyon konuttan 3.3 milyonunu sigortaladıklarını, hedeflerinin 2- 3 yıl içinde bu sayıyı 5.5 milyona çıkartmak olduğunu vurguladı.

Batı Anadolu'nun yarısından fazlasının birinci derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Selamet Yazıcı, “Batı Anadolu yüzde 23'lük sigortalılık oranıyla Marmara ve İç Anadolu'dan sonra üçüncü sırada geliyor. Bu bölgedeki il ve ilçelerimizin bir an önce önlemini alması gerekiyor” dedi.

‘BİR EKMEK PARASINA SİGORTA'
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Mustafa Erdik ise Türkiye genelinde yüzde 30 sigortalılık oranını yakaladıklarını, bu oranın Japonya'da yüzde 8, Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 10 olduğuna dikkat çekerek, bu oranın daha da arttırılması gerektiğini söyledi.
 
Prof.Dr. Erdik, konut sahiplerine seslenerek, “Günde bir ekmek fiyatına tüm konutunuzu sigortalattırıyorsunuz. Duvarınız çatlasa maliyetini geri alabilirsiniz” diye konuştu. Bursa'da büyük deprem olasılığının Marmara Denizi'ne göre yüzde 25 daha fazla olduğunu belirten Prof.Dr. Mustafa Erdik, Batı Anadolu'da 6 ve üzeri büyüklüğünde deprem olasılığının daha yüksek olduğunu ifade etti.

Prof.Dr. Erdik, “Bizim İstanbul'da beklediğimiz 7 ve üzeri bir depremdir. Ege ve bölgesinde 7 ve üzeri deprem olur ama İstanbul'a nazaran çok daha az sıklıkta olur. Ama 6 ve üzeri deprem daha çok olur. Marmara'da büyük depremlerin olma olasılığı 250 yılda bir. Yani İstanbul'daki deprem de 50 yıl sonra da olabilir. Batı Anadolu'da da büyük depremlerin olma olasılığı bin yılda bir ama bu bin yılın ne zaman başladığını bilmiyoruz. Yarın da olabilir” dedi.

İnsanların kendi konutlarını güçlendirme konusunda çok fazla bir yaptırım olmadığını söyleyen Prof.Dr. Mustafa Erdik, bunun çözümünün kentsel dönüşüm olduğunu sözlerine ekledi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz