maritbet girişmaritbet
Aziz Torun, Balıkesir'de sektörü değerlendirdi!

Aziz Torun, Balıkesir'de sektörü değerlendirdi!

GYODER'in bu yıl Balıkesir'de düzenlediği 7. Gelişen Kentler Zirvesi'ni Emlaktasondakika.com olarak takipteyiz...

GYODER Başkanı Aziz Torun'un 7. Gelişen Kentler Zirvesi'nde yaptığı konuşma şöyle;

Gelişen Kentler Zirvesi'nin 7'ncisini yapıyoruz. Önemsiyoruz çünkü Türkiye'nin gelişimi için tüm illerin hep birlikte gelişmesi gerekiyor. Bu bağlamda gelişen kentler zirvesi Bursa, İzmir, Konya, Gaziantep, Samsun, Kayseri zirvelerini yaparken elbette ki o ilin yatırım imkanlarını değerlendiren çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda Balıkesir zirvesiyle ilgili de önemli hazırlıklarımız oldu. 

"Balıkesir için istekli değildik"

7'sini Antalya'da düşünüyorduk. Ama sayın belediye başkanımızın büyük gayretiyle bizden bunu talep ettiğinde çok istekli değildik çünkü buradaki potansiyeli bilmiyorduk. Güney Marmara'yı esas alan bir çalışma yaptığımzda gördük ki burada çok önemli bir potansiyel var. Kuzey Marmara gibi 20 milyona yakın kişinin yaşadığı yanındaki komşu bölgenin bu kadar bakir kalmış olmasını da hayretle görmüş olduk. En önemli nedenlerinden birisi ulaşım yetersizliği olmuş. İkincisi tesislerin olmaması. Yatırımların önünün açılmamış olması ve en önemlilerinden bir tanesi de bu bölgede vizyonel proje üreten başkanların olmaması. Belde belediyelerinden başlayan ilçe belediyeleri bu çok önemli potansiyele sahip turizm bölgelerini ne kadar geri bıraktığını da gözlerimizle görmüş olduk. Ben inanıyorum ki sayın başkanımızın buradaki projelerini de izledikten sonra önümüzdeki beş yıl içerisinde bambaşka bir Balıkesir ve bu bölgenin gelişmişliğini göreceğiz. Bu projeleri destekleyen mega projeler de var, bölgeyi etkileme alanına alan. Bunlar İstanbul'daki üçüncü havalimanından, İzmir'e bağlayan büyük otoyol projesi. Burada adı geçen Balıkesir Çanakkale Otoyolu, Çanakkale köprüsü gibi benzeri mega projelerin bu bölgede gelişimi hızlandıracağını, gerek sanayi yatırımları, turizm yatırımları, tarım ve hayvancılıkta büyük atılımlar olacağını önümüzdeki yıllarda görmüş olacağız. 

Son 10 yıl içerisindeki hükümetimizin istikrarlı yönetimi, faizlerin düşmesi, enflasyonun düşmesi gayrimenkule yatırımı artırdı, Türkiye ortalamanın üzerinde büyüme gösterdi ve bugünlere geldik. Aslında biz hep gayrimenkul sektörü diye ifade ediyoruz, inşaat sektörü gayrimenkul sektörünün içerisinde bir alt kırılım. Çünkü gayrimenkul geliştirme, proje geliştirme, bunların fizibilitelerinin yapılması var, işletilmesi üretilmesi var, gayrimenkul sektörü üreten istihdam sağlayan ve rengi veren bir sektör. Sektör sadece konut ve ofis yatırımından ibaret değil, otel projeleri, kongre merkezleri, lojistik projeleri, altyapı yatırımları, alışveriş merkezleri...

"Yabancının tasarrufunu bu ülkeye getireceğiz"

Alt yapı GYO'lar düzenlemesi yapıldı. Bu bölgede yapılacak altyapılar için henüz uygulaması yok ama biraz belki düzenleme ve uygulamada zorluklar yaşanacak ama Türkiye'de özellikle yine her zaman sayın başbakan yardımcımızın ifade ettiği tasarrufa yönelik bir ülkeyiz yatırımlar da yapmak zorundayız. Türkiye'nin itibarını bir sermaye olarak ortaya kuracağız. Yabancının tasarrufunu bu ülkeye getireceğiz. 

Alt yapı GYO'lar ile ilgili düzenlemede bizim bildiğimiz GYO'ların alanlarına yatırım yapamıyor. Kamu idarelerinin sosyal güvenlik kurumları, yabancı sermaye getirme, özel sektörün boşluğunun bizi endişelendirdiği, özellikle yurtdışı kaynaklı borçlanmanın olduğu bir dönemde borsaya yabancı yatırımın gelmesiyle onların da elini taşın altına koyduğu bir yapı oluşturacağız. 

"Yüzde 18 KDV kayıt dışına teşvik ediyor"

Sektörün küçük ölçekli firmalar olması ve sat yapa yönelik model geliştirmiş olması nedeniyle özkaynak ihtiyacı olan şirketler, devlet bunların büyümesi gelişmesi için de teşvik edilmesi, yüzde 18 KDV'nin kayıt dışına teşvik ettiğini ve yüksek olduğunu, özellikle günümüzde artık sadece 3603 sayılı kentsel dönüşüm dışında yüzde 1 ve yüzde 8 KDV'nin pek işlemediğini, sadece bu kapsamda 6306 sayılı yasa kapsamındaki projelerin dışında yüzde 18 KDV'nin söz konusu olduğunu, bunun da son zamanlarda İstanbul'daki lüks konutların olduğu bölgelerde 15-20 senelik binaların yıkılarak bu kapsamda yenilendiğini bunun da aslında haksız rekabet olduğunu görüyoruz.

Önemli gayrimenkul fırsatlarından birisi de yabancıların gayrimenkul alımı. Bu kısa bir 2012 haziranından itibaren yabancılara satış başlamış olmasına rağmen kısa sürede önemli rakamlara ulaşıldı. 4.2 milyar dolarlık yabancıya satış gerçekleştirdik. Hiçbir pazarlama olmadan bu rakamlara ulaşıldı. Bu projelerin gelişmesinde en önemli husus yatırımcıların önünün açılması. Yatırımcının önünün açılmamasından şikayet ediliyor. Bu bölgede alanlar var bunu şahıslardan alın yapın dediğimiz zaman yatırımcının gelmesi mümkün değil... Kamunun arsaları geliştirmesi gerekiyor. 

İnsan kendi canının kıymetini bilmezse yatırımcıların önlemleri işe yaramıyor. Son 30 yıl içinde meydana gelen iş kazalarının yüzde 48'i düşmeyle sonuçlanıyor. 30 yıldır düşme sonunda hayatını kaybetme hala aynı oranda devam ediyor. Bu da insanların iş güvenliğine önem vermesi, elbette ki kamunun buna yönlendirmesi denetlemesi gerekiyor. Ama önce insan kaynaklarının eğitilmesi gerekiyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aziz Torun: Katar'da ilk ülkemizi tanıtacağız
  • 20.04.2017 12:41

Aziz Torun: Katar'da ilk ülkemizi tanıtacağız

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetin Kurulu Başkanı ve Gayrimenk ...

Aziz Torun, Towar Al Kuwari ile ortak basın toplantısı düzenledi
  • 19.04.2017 19:10

Aziz Torun, Towar Al Kuwari ile ortak basın toplantısı düzenledi

GYODER Başkanı Aziz Torun ile Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Bin ...

Aziz Torun, GYODER'i ve sektörü değerlendirdi!
  • 23.03.2017 16:44

Aziz Torun, GYODER'i ve sektörü değerlendirdi!

GYODER Başkanı Aziz Torun, yeni dönemde başkanlık yapmayacağını açıkladı. Torun, ...

GYODER konut kampanyasının detayları!
  • 05.08.2016 11:44

GYODER konut kampanyasının detayları!

GYODER Başkanı Aziz Torun, yapılan basın toplantısında konut kampanyasının detay ...

GYODER'in konut kampanyasını Aziz Torun açıkladı!
  • 05.08.2016 11:43

GYODER'in konut kampanyasını Aziz Torun açıkladı!

GYODER Başkanı Aziz Torun, tarihi konut kampanyasının detaylarını anlattı. ...

Aziz Torun 'GYODER kampanyası 50 milyarlık büyüklükte'
  • 01.08.2016 18:21

Aziz Torun 'GYODER kampanyası 50 milyarlık büyüklükte'

GYODER Başkanı Aziz Torun, hazırladıkları konut kampanyasının Türk ekonomisine b ...