maritbet girişmaritbet
Astana'da ‘Han Çadırı'na görkemli açılış

Astana'da ‘Han Çadırı'na görkemli açılış

Açılışa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve birçok devlet başkanı da katıldı


 

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Han Çadırı (Khan Shatyr) Alışveriş ve Eğlence Merkezi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve birçok devlet başkanının katıldığı törenle açıldı. İngiliz mimar Lord Norman Foster tarafından dizayn edilen Türk firması Sembol İnşaat tarafından yapılan alışveriş ve eğlence merkezinin açılışına devlet başkanlarının yanı sıra sanatçı, siyaset ve işadamları da katıldı. Törende dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli konser verdi, ışık gösterileri ve atlı şovlar nefes kesti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül vedevlet başkanları Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 70'inci doğum günü kutlamalarına katıldı.

Astana'da ‘Han Çadırı' önünde yapılan törene Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Rusya, Ukrayna, Belarus, Ermenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kırgızistan ve Tacikistan devlet başkanları katıldı. Kazakistan ve Astana'nın yeni sembolü olarak nitelendirilen Han Çadırı'nın açılış töreni ardından liderler, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 70'inci doğum günü dolayısıyla Han Salonu'nda verilen yemeğe katıldı.
 
HAN ÇADIRI
Han Çadırı, Rixos Oteller Zinciri Sahibi Fettah Tamince'nin Kurucu ortağı ve Mimar Aytekin Gültekin'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türk firması Sembol İnşaat tarafından yapıldı, 650 dağcı yapımında çalıştı.
 
Han Çadırı ağırlık kaldırma alanında dünyanın sayılı projeleri arasına da girdi. Çadır, 1600 tonluk yapı menteşe hareketli iki parça olarak tek seferde 2 bin 600 ton kaldırma kapasitesi kullanılarak, yerden ortalama 80 metre yukarı hareketli bütün olarak kaldırılmış, 82 metre yatay olarak taşınarak inşa edildi. Dış görünüşü huniyi andıran ve yaklaşık 20 bin metrekare olan ETFE (Etilen Tetrafloretilen) Han Çadırı asimetrik koni formunda. Yapımında en zor görevi üstlenen dağcı grubu, kışın hava sıcaklığının eksi 30-35'lere kadar düştüğü anlarda bile çalışmalarına devam etti. 400'ü Türk omak üzere projede Almanya, Rusya ve Kazakistan'dan toplam 650 dağcı çalıştı. Projede toplam çalışan işçi sayısı 2 bin 500 olduğunu belirten Aytekin Gültekin, sona yaklaşırken bu sayının 1500'e gerilediğini söyledi. Gültekin, şöyle dedi:

“Han Çadırı Eğlence merkezi, Kazakistan başkentinin sembolü olmaya aday gösteriliyor. Bina yeni şehir ekseninin kuzey tarafından 150 metreye elips biçiminde yükselmekte. Norman Foster tarafından dünyada boyutları, dizaynı ve teknolojik özellikleri bakımından benzeri bulunmayan bir proje olan Han Çadırı, SPA, aquapark, sinemalar, çarşı, hipermarket, parklar, spor alanları, çocuk oyun alanları, yüzme ve dalga havuzu, Türk hamamı, Han Çadırı'nın en büyük özelliği ise, kumu Maldiv adalarından getirilen ve deniz suyuyla oluşturulan yapay deniz.Proje içinde toplamda 14 fast food ve 190 mağaza bulunmakta.”
 
TAMİNCE'YE DOSTLUK MADALYASI
Türk inşaat sektörünün dünyada Çin'den sonra 2'nci olduğunu vurgulayan Tamince, Sembol İnşaat'ın da bu yönde hareket ettiğini söyledi. Astana'daki yatırımlarının devam ettiğini de belirten Tamince bu kentin Dubai ya da Las Vegas'ı geçebilecek potansiyeli bulunduğunu ekledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Fettah Tamince'ye ülkeye yaptıkları yatırımlardan dolayı Kazakistan Dostluk Madalyası da verildi.
 
GÜL KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI OTUNBAYEVA İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan'de dün geceki açılış öncesi Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül Kırgızistan Cumhurbaşkanı Otunbayeva'yı referandum dolayısıyla kutlarken başarılı geçen referandumda halkın iradesinin ortaya çıktığını ifade etti. Türkiye'nin, bu kritik dönemde Kırgızistan'ın yanında ve destekçisi olacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'ın kısa sürede sorunları aşacağından emin olduğunu ekledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Otunbayeva ise görüşmede, Türkiye'nin desteğine müteşekkir olduklarını belirterek, parlamenter demokrasiye geçtiklerini söyledi. Kırgızistan'ın zor zamanlarında, Türkiye'nin, büyük yardımlarda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Otunbayeva, meydana gelen olaylarda sadece can kaybının yaşanmadığını, bunun yanında hasarın büyük olduğunu bildirdi. Oş ve Celalabad'ın yeniden imarı için iki özel birim kurduklarını belirten Cumhurbaşkanı Otunbayeva, hasarın giderilebileceğini ama manevi yaraların sarılmasının zaman aldığını vurguladı.
 
10 Ekim'de Parlamento seçimlerinin yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Otunbayeva, Parlamenter demokrasi konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanacaklarını ekledi. Cumhurbaşkanı Gül ise, Türkiye'nin CICA Dönem Başkanı olarak Kırgızistan ile çok yakın çalışacağını belirterek, mühim olanın istikrar ve güvenliğin bozulmaması olduğunu vurguladı.

“Komşularınızla güven tesis etmeniz çok önemli” diyen Cumhurbaşkanı Gül, TİKA'nın Kırgızistan ile yakın iş birliği içinde olacağını söyledi ve Türk Konseyi çerçevesinde yapılacak yardımların koordine edilmesinin önemine dikkat çekti.
 
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz