maritbet girişmaritbet
Ali Ağaoğlu: Devlete vergi vermekten hiç bir zaman kaçılmaz!

Ali Ağaoğlu: Devlete vergi vermekten hiç bir zaman kaçılmaz!

Yeni bir vergi kuşkusuz ek bir gelir sağlayabilir. Ancak, “varlık vergisi” ülkeden dışarıya para kaçışına ve yatırımcıların Türkiye’ye gelmesine engel olabilir

 

Başbakan Erdoğan'ın, bir TV programında “Zengine ek vergi uygulamasına gerektiğinde geçilebileceği” şeklindeki açıklaması, yeni bir tartışma başlattı. Fransa, Almanya ve İspanya'da da konuşulan “zengine ek vergi”, Türkiye'de de telaffuz edilince, kafalar karıştı.
 
İlk vergiler
 
Ak Parti Hükümeti'nin ilk ek vergileri, 11 Nisan 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan, “Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi” ve “Ek Emlak Vergisi” olmuş; taşıt ve gayrimenkul sahipleri, 2003 yılında ödedikleri vergi kadar ikinci bir vergi ödemişlerdi.
 
Daha önce de 1994 yılında Çiller Hükümeti döneminde “Ekonomik Denge Vergisi” adı altında, gelir ve kurumlar vergisi matrahının yüzde 10'u oranında vergi alınmıştı. Bunun yanı sıra “Net aktif vergisi” ve yine ek motorlu taşıtlar ve ek emlak vergisi alınmıştı.
 
Bir de 1999'daki deprem nedeniyle, ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak ve motorlu taşıtlar, özel işlem ve özel iletişim vergileri alınmıştı.
 
Varlık vergisi mi?
 
Başbakan'ın “Zenginlerden ek vergi alınabileceği” açıklaması, “yeni bir ekonomik denge vergisi ya da varlık vergisi mi?” sorusunu da beraberinde getirdi.
Bu vergiler  “bildirilen kazanç veya varlık üzerinden düşük oranlı bir vergi” şeklinde olursa,  kuşkusuz ek bir gelir sağlayabilir.. Ancak, “varlık vergisi” ülkeden dışarıya para kaçışına ve yatırımcıların Türkiye'ye gelmesine engel olabilir. Yurtdışındaki paraların Türkiye'ye gelmesini durdurabilir.
Halk arasında konuşulan “şuyuu vukuundan beterdir” yani “konuşulması gerçekleşmesinden daha kötüdür”, diye bir söz var. Dün erken saatlerde, yurt dışından tanıdığım iki bankacı aradı. İlk soruları şuydu;
 
“Türkiye'de ne oldu? Birçok kişi bizi arayıp yurt dışına para transfer etmek istediklerini söylüyor..”
Varlık ya da servet üzerinden, belli bir oranda vergi alınması, servetin hiç değilse bir kısmının yurt dışına kaçmasına neden olabilir.
 
Harcamalar izlenebilir
 
Bu arada konuştuğumuz Maliye yetkilisi: “Vergi yasalarında yapılacak değişikliklerle harcamaların izlenmesine yönelik düzenleme yapılacağını, çok harcama yapanların yüksek gelir sahibi oldukları varsayımıyla, onlardan harcamalarını baz alan ek bir vergi alınmasının söz konusu olduğunu” açıkladı. Zenginden ek vergi olayı ile ilgili gelişmelerin ne yönde olacağını merakla izliyoruz.
 
İş dünyasında sesler farklı
 
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu
İhtiyaç varsa veririz
 
MEMLEKETİN faydasına olan her şeye varım. Nasıl askerlik yapıyorsak şehit oluyorsak birileri canını veriyorsa zenginden vergi istenirse tabii ki o da verecek. Ben zaten geçmişte dış borç çok yüksekken buna benzer bir öneri getirmiştim. ‘Zenginler belli miktarda versin borçtan kurtulalım' demiştim. Şu anda Türkiye'nin ekonomik durumu iyi ama yine de ihtiyaç olduğu düşünülüyorsa tabii ki veririz. Memleket bizim, başka memleket mi var? Bu bir ekonomi savaşı ve biz üzerimize düşene hazırız.
 
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar
Önce kayıt dışı çözülmeli
 
BAZI ülkelerde buna benzer uygulamalar oldu. Şirketlerin ciroları üzerinden ek vergiler alındı. Ancak bence burada önemli olan kayıt dışı konusudur. Kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması gerekiyor. Kayıt içindekilere ek vergiler getirmek yerine kayıt dışının önüne geçilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
 
Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu
Vergi vermekten kaçılmaz
 
DEVLETE vergi vermekten hiç bir zaman kaçılmaz. Bence, Başbakan bunu düşünmeden söylemiş olamaz. Dünyanın her yerini saran global ekonomik kriz ortamında eğer ki Türkiye'nin de bazı ek gelirler elde etmesi gerekiyorsa, ek vergiler mantıklı olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken iki şey var; birincisi getirilen ek ‘zengin vergisi'nin makul seviyede olması, ikincisi de toplanan vergilerin doğru yerlere harcanması. Hepimiz bu ülkenin insanıyız ve kazandığımızı bir şekilde geri vermeliyiz.
 
TUSKON Başkanı Rızanur Meral
İstirham ediyoruz, ilave yük olmasın
 
TUSKON Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda konuşan Başkan Rızanur Meral, gelecek yıl dünya ekonomisinde küçülme ve bölgemizde politik risklerin fazla olacağına dikkat çekerek, şunları söyledi: “İş dünyası olarak rüzgar dursa dahi küreklere asılacağız. Dünyadaki bu dalgalanmalardan, çalkantılardan güçlenerek çıkacağız. Türkiye'de yeni iş yapma normları çıkarmak için genelgeler hazırlanıyor. Bunlar gerçek anlamda uygulandığında rekabet gücümüzü azaltıyor, performansı etkiliyor, maliyetlerimizi yükseltiyor. Geçiş döneminin biraz ağırlaştırılmasını, dünyadaki çalkantı geçinceye kadar Türk iş dünyasının üzerine ilave yükler getirilmemesini özellikle istirham ediyoruz.”
 
Şükrü Kızılot/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!
  • 29.06.2022 16:41

Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi!

Son dakika haberine göre Ali Ağaoğlu kalp krizi geçirdi, Ataşehir'de özel bir ha ...

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!
  • 23.11.2021 10:34

Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa villa hediye etti!

Üçüncü kez dede olan Ali Ağaoğlu, yeni doğan torununa Çekmeköy’deki projesi Ağao ...

Ağaoğlu Maslak 1453 kampanya reklam filmi yayında!
  • 10.10.2016 17:33

Ağaoğlu Maslak 1453 kampanya reklam filmi yayında!

Ali Ağaoğlu'nun rol aldığı Ağaoğlu Maslak 1453 reklam filmi yayında. Konutların ...

Ağaoğlu Maslak 1453 projesinin son durumu!
  • 06.08.2016 15:18

Ağaoğlu Maslak 1453 projesinin son durumu!

Ali Ağaoğlu, Maslak 1453 projesinin şantiyesini basın mensuplarıyla birlikte gez ...

Ali Ağaoğlu'nun gözüyle Central Park Bakırköy!
  • 23.03.2016 17:02

Ali Ağaoğlu'nun gözüyle Central Park Bakırköy!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Central Park Bakırkö ...