maritbet girişmaritbet
SENAS Group, 30 bin metrekarelik tesisin temelini attı

SENAS Group, 30 bin metrekarelik tesisin temelini attı

Senas Group, yatırım bedeli arsa maliyeti hariç 30 milyon dolar olan yeni bir lojistik merkezinin temellerini attı

 

Endüstriyel inşaat alanında çalışmalarını hızlandıran son iki yılda lojistik sektörüne yönelik toplam 200 bin metrekarelik inşaat gerçekleştiren Senas Group bu alandaki deneyimiyle, yatırım bedeli arsa maliyeti hariç 30 milyon dolar olan yeni bir lojistik merkezinin temellerini attı.
 
Son yıllarda endüstriyel inşaat alanında çalışmalarına ağırlık veren SENAS Group, bu alandaki 14 yıllık tecrübesini lojistik sektörüne yönelik yapılar inşaa ederek sürdürüyor. Lojistik sektörüne yönelik yatırımları için yurtdışında incelemeler yapan, Almanya ve Hollanda'nın en son akıllı ve yüksek güvenilirlikli lojistik merkez inşaa modellerini örnek alan SENAS Group lojistik sektöründeki yatırımını Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 20.000 m2 arazi üzerine inşa ediyor. Toplam kapalı alanı 30.000 m2 olması planlanan tesis, 2010 yılında tamamlanarak hizmete açılacak. Lojistik şirketlerinin şimdiden ilgisini çeken proje, lojistik şirketlerine uzun vadeli kiralanacak.
 
Arsa yatırım bedeli dışında 30 milyon dolarlık bir yatırımla temelleri atılan Lojistik Merkezinin inşasında en önemli unsurlardan biri ise güvenlik olacak. Endüstriyel inşaat sektöründe taahhüt projeleri dışında lojistik sektörüne yönelik depo inşaatının özel ilgi alanları olduğunu dile getiren SENAS Group Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Tanınmış “Ülkemizdeki pazar payı şu an için 2 - 3 milyar dolar seviyelerinde olup gelecek 10 yıl içerisinde, Türkiye'nin lojistik sektöründe sahip olduğu potansiyel 80 - 100 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Coğrafi konumun gücü bu etkiyi daha da artırıyor. Hem Türkiye'nin artan ihtiyaçları hem de yakın coğrafya içerisinde yer alan ülkelere bakıldığında lojistik üssü olmaya aday tek ülke Türkiye. Sektörün gelişimi de bunu doğruluyor. Ancak bu alanda büyümeyi karşılayacak depo yatırımı bulunmuyor. Lojistik sektörünün büyümeye başladığı dönemde yani 10 yıl önce gerçekleştirilen yatırımlar ise bugünün ihtiyaçlarına yanıt verecek nitelikte değil. Bu da lojistiğe uygun yapılara ihtiyacı artırıyor. Biz bu potansiyeli gördüğümüz için, bu yatırımı gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıl için yeni yatırımlarımız da söz konusu olacak. Türkiye'nin potansiyeli olan diğer illerine yatırım yapmak için de araştırma ve fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.
 
Lojistikte yabancı ortaklık gündemde
Lojistik sektörüne yönelik depo yatırımları konusunda yabancı ortaklık gerçekleştirmek üzere görüşmelere başladıklarını da açıklayan Tanınmış, “Ortaklık ve işbirliği görüşmelerimiz halen devam ettiği için şu an da isim vermem ne yazık ki mümkün değil. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve Hollanda merkezli olan bu şirket, Türkiye'yi lojistik üssü yapmak istiyor. Bunun içinde bizimle ortaklık kurarak depo inşaatı gerçekleştirmek istiyor” diyor.

Ortaklık görüşmesi yaptıkları şirketin alanında Avrupa'nın en iyilerinden biri olduğunu ifade eden Tanınmış, önümüzdeki dönemde bu tür ortaklık taleplerinde artış olacağını ifade ediyor.
 
Yenilenebilir enerjiye ağırlık veriyor
SENAS Group yenilenebilir enerji konusunda da çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'de güneş enerjisi ile ilgili mevzuatın düzenlenmemesi nedeniyle yatırımlarını Almanya'da hayata geçiren ve 2 milyon Euro'luk bir yatırımla Berlin Cottbus'da 500 kWh'lık ilk güneş enerji santralini kuran Fahrettin Tanınmış'ın Türkiye'deki yatırımı ise henüz izin aşamasında bekliyor. Klasik enerji kaynaklarına alternatif olarak sunulan rüzgar, güneş, hidrojen, hidroelektrik ve jeotermal kaynaklardan oluşan yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekte enerji sektörünü şekillendiren önemli kaynaklar haline geleceğini belirten Fahrettin Tanınmış, Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarına gereken desteğin verilmemesi ve yasal engellerin ortadan kalkmaması nedeniyle yatırımcıların bürokrasi engeliyle karşılaştığını belirtti.
 
Bu bekleyişin, yatırım kararlarından vazgeçilmesini de beraberinde getirdiğini vurgulayan Tanınmış Türkiye'de rüzgar enerjisi lisans başvurularının olmasına rağmen, ilgili devlet kurumlarının gerekli mevzuatları tamamlamadıklarından dolayı 2,5 yıldır lisans beklemekte olduklarını söyledi. Ayrıca dünyada son yıllarda oldukça önem kazanan yine sonsuz ve kesintisiz yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi alanında Türkiye'de gerekli mevzuatın olmamasından dolayı Almanya'da bir güneş enerjisi santrali yatırımı yapmalarının nedenlerini ise şöyle açıkladı:
“Önce Türkiye'de bu yatırımı yapmak istedik. Ancak gerekli yasalar çıkmış değil. İlk santralimizi Almanya'ya açmamız belki de bu tepkinin sonucu. Almanya'da santral kurma kararı aldıktan sonra başvuru yapmamız ile santralimizi açıp elektrik üretimine geçmemizin toplam süresi 2 ay 10 gün. İnanılacak gibi değil. Avrupa temiz enerji konusunda oldukça duyarlı. Bu konuda yatırımcının önünü açıyor. 2 günde izin aldık. Alman Hükümeti ürettiğimiz elektriği 20 yıl boyunca alma garantisini de verdi. Türkiye'de yatırım yapmak istiyoruz ama maalesef bu konuda desteklenmiyoruz. Yaklaşık 3 yıldır bekliyoruz ve bu konuda hala atılmış somut bir adım yok. Bizim gibi bekleyen pek çok kuruluş var. Sürenin uzaması ise Türkiye'nin geleceğine olumsuz yönde darbe vuruyor.”
 
Rüzgar enerjisi konusunda da çalışmaları olan ve Türkiye'nin ilk rüzgar santralleri olma özelliğine sahip Bozcaada Santrallerinin yapım ve kurulumunda yer alan SENAS Group Arnavutluk, Suriye, Gürcistan ve İsrail'de yatırım araştırmaları yapıyor.  
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz