maritbet girişmaritbet
İş GYO’dan İstanbul’a iki proje geliyor!

İş GYO’dan İstanbul’a iki proje geliyor!

Geçtiğimiz hafta TSKB GYO ile birleşmekten vazgeçen İŞ GYO, İstanbul’da iki konut projesi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı(GYO) Genel Müdürü Turgay Tanes, TSKB GYO ile birleşme kararından vazgeçilmesinin ardından şirketin portföy çeşitlendirme ve kira gelirlerinin artırılması hedefinin sürdüğünü belirterek; bu kapsamda bu yıl İstanbul'da yaklaşık 250 milyon liralık otel yatırımına başlamayı planladıklarını söyledi.

Söz konusu otel yatırımı ve devam eden projelerin tamamlanmasıyla birlikte şu anda 200 milyon liraya yakın seyreden kira gelirlerinin 2020 itibarıyla 300 milyon liraya yükselmesini beklediklerini kaydeden Tanes; ayrıca Altunizade'de yaklaşık 400 milyon lira, Tuzla'da da 650 milyon lira ciro öngördükleri iki yeni konut projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

İş GYO ve TSKB GYO, mevcut kira gelirlerinin artırılması ve portföyün çeşitlendirilmesi amacıyla geçen yıl kasım ayında birleşme kararı almıştı. Ancak iki şirket, geçen hafta yaptıkları açıklamada birleşme işleminden vazgeçildiğini duyurdu.

Söz konusu kararın ardından İş GYO'nun önümüzdeki dönem hedeflerine yönelik Reuters ile yaptığı söyleşide Tanes, "Birleşme olsun olmasın, bizim asli hedefimiz kira geliri açısından portföyü mümkün olduğunca yukarı çekmek. Portföy çeşitliliği ve kira gelirlerini artırma yönündeki stratejimizi koruyoruz" dedi ve ekledi:

"Kadıköy'de bir şehir oteli yatırımına yönelik çalışıyoruz. Şu anda proje çiziliyor. Ruhsat alınca netleşecek ama 250 odanın üzerinde büyük bir otel planlıyoruz. Arsa maliyeti dahil yaklaşık 200-250 milyon liralık bir yatırım olacak. Bu yıl içinde ruhsatı alırsak 2019 sonu veya 2020'de faaliyete geçebilir... Turizmdeki çöküş dip yapmıştı. İşi bitirmeniz 2-3 yıl sürdüğü için bu tür yatırımları böyle dip zamanlarda yapmak daha doğru olabiliyor."

Kiraya verilecek

Yatırımı Tecim Ltd ortaklığında yapacaklarını belirten Tanes, otelin işletmesi için bir otel zinciri ile anlaşacaklarını ve buradan kira geliri elde edeceklerini söyledi.

Tanes, "Kira gelirlerimiz 2016'da 192 milyon liraydı. Yeni yaptığımız projelerin ve mevcut gayrimenkullerin kiralamaları bittiğinde kira gelirleri 2019-2020 gibi 300 milyon liraya kadar çıkabilecek" diye konuştu.

İki konut projesi

Altunizade'de bir konut projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Tanes, "Burada yine Tecim ile bir arsa ortaklığımız var. Ama projeyi yapacak olan biziz. Az katlı binalardan oluşan bir konut projesi olacak. Projemiz hazır, belediyenin imar çalışmalarını tamamlamasını bekliyoruz" dedi.

Tuzla'da da ruhsat süreci devam eden bir projeleri bulunduğunu belirten Tanes, "900 konutluk büyük bir proje olacak. İŞ GYO'nun tek başına kendi yatırımı olacak. Ruhsat süreçleri tamamlanırsa bu yılın sonunda, en kötü ihtimalle baharda satışa çıkmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Tanes, ruhsat süreçleri tamamlanmadığı için yatırım bedellerinin netleşmediğini; ancak Tuzla projesinde 600-650 milyon lira, Altunizade'de ise 350-400 milyon liralık ciroya ulaşmayı öngördüklerini söyledi.

Öncelik projelerin tamamlanmasında

Tanes, bu projelerle birlikte İş GYO'nun mevcut arsa stokunun azalacağını, ancak şu anda yeni bir arsa arayışlarının bulunmadığını kaydetti.

Tanes, "Şu anda devam eden projelerimizden Topkapı'dakinin en az iki yılı, Kartal'dakinin bir yılı var. İstanbul Finans Merkezi'nin kaba inşaatı durdu, kamu kurumlarının yetişmesini bekliyoruz. Tuzla ve Altunizade ise toplamda üç yıl alabilecek projeler" dedi.

Tanes, "Bizim aslında 2020'ye kadar elimiz dolu. Bir yandan da portföy şirketiyiz ve kira getirisi için bazen hazır gayrimenkul alımı da yapabiliyoruz. Dolayısıyla şu anda yeni bir arsa düşüncemiz yok" ifadelerini kullandı.

4.9 milyar liralık portföy

Tanes, projelerin finansmanı ile ilgili şu anda gündemlerinde yeni bir sermaye piyasası aracı planı bulunmadığını da belirtti.

İş GYO'nun devam eden projeleri arasında Kartal Manzara Adalar, İnistanbul ve İstanbul Finans Merkezi bulunuyor. Konut ve ofis kısmı teslim edilen İzmir Ege Perla projesi kapsamındaki AVM ise eylül ayında açılacak.

İş GYO'nun faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, ilk çeyrek sonu itibarıyla şirketin portföy değeri 4.87 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Portföyün ekspertiz değeri bakımından yüzde 47'si ofis, yüzde 30'u projeler, yüzde 18'i AVM, yüzde 4'ü arsa, yüzde 1'i otelden oluşuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İŞ GYO'nun kredi notu ne durumda?
  • 26.08.2022 11:54

İŞ GYO'nun kredi notu ne durumda?

İş GYO, güncel kredi notuyla ilgili açıklamada bulundu. ...

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik’in Beşiktaş’taki binasını aldı!
  • 23.08.2022 09:26

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik’in Beşiktaş’taki binasını aldı!

İş GYO, Anadolu Hayat Emeklilik'in Beşkitaş Dikilitaş'taki binasını yeni proje h ...

Manzara Adalar'ın satış ofisi işte böyle hazırlandı!
  • 04.03.2017 15:20

Manzara Adalar'ın satış ofisi işte böyle hazırlandı!

İş GYO'nn Kartal'daki projesi Manzara Adalar'ın satış ofisi 10 gün gibi kısa bir ...

Ev almadan Manzara Adalar'a uğrayın!
  • 02.03.2017 09:10

Ev almadan Manzara Adalar'a uğrayın!

İŞ GYO tarafından Kartal'da inşa edilen Manzara Adalar projesinin '3+1 diye aldı ...

Turgay Tanes, sektörü değerlendiriyor!
  • 17.04.2015 10:21

Turgay Tanes, sektörü değerlendiriyor!

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Manzara Adalar projesiyle birlikte sektörün so ...

Turgay Tanes'in gözünden Manzara Adalar!
  • 25.09.2014 15:35

Turgay Tanes'in gözünden Manzara Adalar!

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Manzara Adalar projesinin detaylarını anlattı. ...