maritbet girişmaritbet
İki yeni projeyle Anadolu yakasına geçiyor

İki yeni projeyle Anadolu yakasına geçiyor

Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu üzerindeki 70 dönümlük Altınyıldız arazisi üzerinde İstwest Projesi, Bomonti'de ise İTower projelerini yapan Fer Yapı, bu yıl iki projeyle Anadolu yakasına geçiş yapıyor

Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu üzerindeki 70 dönümlük Altınyıldız arazisi üzerinde İstwest Projesi, Bomonti'de ise İTower projelerini yapan Fer Yapı, bu yıl iki projeyle Anadolu yakasına geçiş yapıyor.

Altınyıldız arazisi üzerinde İstWest Projesi, Bomonti'de ise İTower projelerini yapan Fer Yapı, bu yıl iki projeyle Anadolu yakasına geçiş yapıyor. Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, Kartal'daki projelerinin satışına nisanda, Anadolu yakasındaki ikinci projelerinin satışına ise eylül-ekim döneminde başlayacaklarını açıkladı.

Anadolu yakasında projelerden birini Kartal'daki kendi arsalarına yapacaklarını söyleyen Ramadan Kumova, 20 dönüm arazi üzerine kurulacak projenin 100-120 milyon TL yatırım değeri taşıdığını kaydetti. İstwest projesinde olduğu gibi üst katlarda rezidans alt katlarda ise dükkanların yer alacağını kaydeden Kumova, "Nisan ayında projeyi satışa çıkaracağız. Ayrıca Anadolu yakasında başka bir projemiz daha olacak. Eylül- ekim gibi de bu projeyi satışa çıkaracağız" diye konuştu.

500 milyon lira ciro bekliyoruz

Şu anda satışta olan iki projeleri olduğunu belirten Kumova, 14 blok, 470 adet rezidans, 512 adet konutun ve 73 adet ticari merkezin yer aldığı İstwest projesinde konutların yüzde 70'inin satıldığını, ticari ünitelerin satışına ise nisan gibi başlanacağını söyledi. Sinpaş'la birlikte Şişli Bomonti'de inşa ettikleri İTower projesinin İstanbul'un ilk A sınıfı küçük ofis projesi olduğunu kaydeden Kumova şöyle devam etti:

Ticaretin başladığı Şişli- Bomonti'de küçük kurumsal şirketler, avukatlar, doktorlar için proje geliştirdik. Onlar araziyi verdi, biz inşaatı yaptık. Mart ayında lansmana çıktık şimdiye kadar yüzde 70'ini sattık. Çeşitli büyüklüklerde 206 bağımsız bölüm bulunuyor. Ayrıca çok sayıda otoparkı, kafeteryası, fitness alanı, hobi alanları, özel yemek salonları, arşivi olan bir yer. İnşaatı sürüyor. Haziran ayında tamamının satılmış olmasını bekliyoruz.

Bu yıl içinde Anadolu yakasında başlanacak diğer projelerle birlikte 4 projenin satışa çıkmış olacağını kaydeden Kumova, yıl içinde satışa çıkacak projelerin satışından 500 milyon TL ciro elde etmeyi planladıklarını söyledi.

2 haftada 500 daire sattık

Boyner arazisine yaptıkları projeyle ilgili anısını da anlatan Ramadan Kumova, "Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliği mezunuyum. O dönem TÜSIAD Başkanı olan Cem Boyner'i üniversitede iken okulda yapılan bir münazarada Işın Çelebi ile bir toplantıda bir araya getirmiştik, O toplantı televizyonluk oldu, sonra bir daha geldi. O zamandan bir tanışıklığımız var. Altınyıldız arazisi ile ilgili bir proje yapmak istiyor ama harekete geçmiyordu. Kendisine gittim, bize satır aralarını söyleyin nasıl bir proje istiyorsunuz dedim. Korkularını giderdik, beklentilerini karşılayacak bir proje yarattık. İyi bir sinerji yakaladık. Şu anda orada da iyi devam ediyoruz" dedi.

İstwest projesinde farklı bir konsept uyguladıklarını dile getiren Kumova, "Bizde sitelerde bir duvar vardır, içeri girdiğinizde size farklı bir dünya gösterir. Biz site etrafına duvar değil dükkanlar koyduk, o dükkanların etrafına meydanlar koyduk ve meydanlarla şehri birleştirdik. O meydanlara şehir girebiliyor ama içeri geçemiyor, siz de evinizden çıktığınızda bir 'nowhere' pozisyonu yok, yemek, alışveriş, insan var... Bence en önemli farklılığı burada. Türk kültürüne uygun olarak sitede aileler ve tekil yaşamı ayırdık, ikisi de var ama birbirine dokunmuyor. Sitenin iç tarafında ailelere yönelik bir bölüm var, dış cephelerde ise rezidanslar var. Birbirine dokunmuyor ama birlikte yaşıyor" dedi.

İstwest projesinde 1000'e yakın daire olduğunu kaydeden Ramadan Kumova, "Yüzde 50'sini iki haftada sattık. Ramazan bayramı ile kurban bayramı arasında yüzde 14 daha sattık. Bu kadar beklemiyorduk açıkçası. Kriz konuşmaları varken, iyi sattık. İnsanlar yeni bir yere taşınmak istiyorsa oranın iyi yaşam standardını oluşturduk. Ortalamadan daha pahalı sattığımız halde satışlarımız iyi gidiyor" diye konuştu.

İlk hedef İstanbul

Fer Yapı olarak birinci hedeflerinin İstanbul şehir merkezi ve civarında B plus projeler yapmak olduğunu açıklayan Kumova şöyle konuştu: "Arkasından mütekabiliyet kaldırılabilirse, 10 yılda 180 milyar dolarlık gayrimenkul satarız. Anayasa Mahkemesi'ne takılmazsa, hastanelerimiz bu coğrafyadan hasta kabul ediyor, üniversitelerimiz bu bölgeden öğrenci alıyor, otellerimiz, alışveriş merkezlerimiz bu bölgeden insanlarla dolu. Londra'daki evi gibi, New York'taki evi gibi bir evi de İstanbul'da olsun istiyor yabancılar. Bir evi olduğunda çocuğunu daha rahat gönderebiliyor, hastaneye daha rahat gelip gidiyor, toplu olarak yaşam gelişiyor. Bu nedenle eğer mütekabiliyet kalkarsa şehir merkezine yakın bölgelerde yabancı uyruklulara satmak üzere projeler geliştirmek istiyoruz."

Yabancıya mülk satışının önünü açacak olan mütekabiliyet yasasına da değinen Ramadan Kumova, "Krallık rejimi değilse, komünist rejim değilse dünyanın her yerinde pasaportla ev alabiliyorsunuz. Rusya pazarının sadece yüzde 10'unu yakalayabiliyorsunuz, gerisi kaçıyor çünkü ev alabilmek için burada şirket kurmak zorundalar. Ukrayna, Kazakistan gibi ülkeler büyük potansiyel bizim gayrimenkul sektörümüz için. Ben gidip Kazakistan'da alamıyorum diye o da bende alamayacak dersen bu bana kalırsa bir eşitlik ilkesi değil bir engel. Bir şeyi engellemek mi istiyorsunuz istemiyor musunuz, buna karar vereceksiniz" diye konuştu.

Konutder'in Başkan Yardımcısı olan Ramadan Kumova, İspanya'nın 10 yılda yabancılara sattığı gayrimenkulün değerinin 180 milyar euro olduğunu kaydetti. Satılan evlerin ağırlıklı sahil şeridinde bulunduğunu Türkiye'nin de kıyı şeridinde olduğunu anlatan Kumova, "Bizim sahil şeridimiz İspanya'dan 1.5 kat fazla. Onların İstanbul'u yok. Bu durumda biz de 10 yılda 180 milyar euroluk gayrimenkul satarız. Bu işin oturması, projelerin gelişmesi 3-4 yıl alır. Dolayısıyla 4'üncü yıldan itibaren yabancılara çok çok rahat yıllık 10 milyar dolarlık gayrimenkul satarız" dedi.

Beyrut'ta bir kent inşa ediliyor, bizi çağırıyorlar

Türkiye'nin 2050'de Avrupa'nın ikinci ekonomisi olarak gösterildiğini aktaran Kumoava, "Dolayısıyla biz gelişmemizi tamamlarsak Türkiye bu süreçte dünyada iyi yere gelmiş bir ülke olacak. Çok uzun vadede baktığımda ben bunu görüyorum. Turgut Özal, Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü liderler çıkarabilirsek bölgede liderlik yapabiliriz. Simdi bize geliyorlar 'Libya'da bir proje var, size vermek istiyoruz' diyorlar. Beyrut'ta bir kent inşa ediliyor, Türkiye'deki şirketlere geliyorlar. Suudi Arabistan'da büyük bir proje inşa ediliyor, Kral'dan emir geldi Türk şirketlerle görüşüyoruz diyorlar. 2050'ye giden yolda iyi liderler çıkartabilirsek Türkiye'nin gelişmesinin önü açık" diye konuştu.

Dünya
Leyla İlhan

 

 

Yorum Yaz