maritbet girişmaritbet
‘Maliyetler düştü, kredi oranı arttı’

‘Maliyetler düştü, kredi oranı arttı’

Kredi maliyetlerinin düşmesiyle kredi kullanma oranlarının arttığını söyleyen Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, taksit tutarlarının da geçen seneye göre düştüğünü belirtti

 

Kaynak: Sabah Emlak

Markalaşan çok sayıdaki konut projesiyle Türkiye'nin nitelikli konut yapımında belli bir uzmanlık düzeyine ulaştığını söyleyen Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, bunun tüketiciye olumlu yansıdığını belirtti. Erdem, rekabetin de etkisi ile düşen faiz oranlarının 2010 yılında aylık bazda yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 10 seviyelerinin altına indiğini hatırlatarak bu durum konut kredisinin tüketici üzerindeki maliyetini azaltarak, ödenen taksit tutarının önceki yıla göre büyük ölçüde düşmesine neden olduğunu açıkladı. Buna göre geçen sene 84 ay vadede 100 bin TL kredi için aylık 2 bin 150 TL civarı taksit ödenirken, şimdi bu rakam 1650 TL seviyelerine geriledi.

Erdem, düşen faiz oranları, konut kredisi başvuruları ve krediyle satın alınan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre büyük artış gösterdiğini de dile getirerek “Konut kredisi pazarı büyüme rakamları bu artışı destekliyor. Tüketici de bilinçlendikçe kredi kullanma eğilimleri artıyor” dedi.

Faizlerdeki düşüşlerin taksit tutarlarına da yansıması, kredi kullanmak için geliri yeterli olan tüketicilerin sayısını arttırdığına değinen Erdem, “Tüm bunların yanında kredilerin geçmiş dönemlere oranla erişilebilir hale gelmesi de tüketicilerin ev almak için harekete geçmesini sağladı. İlk defa ev sahibi olmak isteyenlerin yanı sıra alternatif yatırım aracı olarak konut kredisi ile ev alımına yönelen yatırımcıların sayısının arttığını gözlemliyoruz” diye konuştu.

2010 Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 30 bin kişiye toplamda 2.5 milyar TL tutarında konut kredisi kullandırdıklarını söyleyen Erdem, “2010 sonunda bu rakamı 40 bin kişi ve 3,5 milyar TL'ye çıkarmış olmayı hedefliyoruz. 2011 yılında da konut kredisi alanında birçok projeyi hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

‘7-10 yıllık vade öneriyoruz'

Yapı Kredi olarak ilk dokuz ayda sırası ile yüzde 13 ve yüzde 29 oranında, toplam kredi pazarından daha hızlı büyüyerek 5 milyar TL portföy hacmine ulaştık” dedi. Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte konut kredisi kullanma maliyetleri önemli ölçüde azaldığına da değinen Erdem, “Özellikle bu seviyedeki faiz oranları tüketicilerin daha uzun vadelerde kredi kullanmalarına olanak sağlıyor. Önerebileceğimiz vade aralığı 7-10 yıl diyebiliriz. Faiz oranı yanında dosya masrafı, varsa ek komisyon ya da hizmet bedeli, sigortalar ve ekspertiz ücretinin maliyetleri de öğrenilip bu masraflar toplam maliyet oranına bakarak değerlendirme yapmalarını öneriyoruz” dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz