maritbet girişmaritbet
Krediler kur etkisiyle de hızlı büyüdü!

Krediler kur etkisiyle de hızlı büyüdü!

Krediler kur etkisiyle de hızlı büyüdü, 650 milyar TL’yi buldu

Yılsonunda yüzde 25 büyümesi öngörülen kredilerde 12 Ağustos haftasına kadar yılbaşından bu yana büyüme yüzde 21.29'u buldu. Bu tempo ile yılsonuna kadar kredi büyümesinin en iyi tahminle yüzde 30'lar seviyesinde olacağı öngörülüyor.

31 Aralık 2010 tarihinde 535 milyar TL düzeyinde olan krediler son bir haftada yüzde 1.35'lik büyüme kaydederek 649 milyar 319 milyon TL seviyesine geldi.

Kredilerde son hafta gözlenen hızlı yükselişte kur etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Verilere göre yabancı para krediler haftalık bazda artan kurun etkisi ile yüzde 3.56'lık artışla 192.9 milyar TL seviyesine çıktı. Aynı hafta TL bazlı kredilerdeki artış yüzde 0.45'de kaldı.
Ekonomi yönetiminden gelen son hafta mesajlarında cari açıkla mücadele ve ekonomiyi soğutma anlamında yüzde 25'le sınırlandırılmak istenen kredi büyümesinde bir miktar genişlemenin tolere edilebileceği vurgulanmıştı. Ancak bu konuda halen yüzde 25'lik kredi büyüme isteği korunuyor.
Açıklanan verilere göre tüketici kredileri geçen yıl sonundan bu yana yüzde 23.8 arttı. Yıllık bazda artış ise yüzde 41.8 oldu ve 159 milyarTL'lik rakam geçildi. Konut kredileri yüzde 34.7 yıllık artışla 72.1 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

Rusya Brezilya ile ticarette de doları bırakıyor

Geçen yıl Çin ile yaklaşık 40 milyar dolar düzeyinde olan ticaretini yuan ve ruble kullanarak yapma kararı alan Rusya benzer bir anlaşmayı Brezilya ile de yapmak istiyor. İki ülke arasında süren görüşmelerde ticarette doların ortadan kaldırılması ve iki ülkenin kendi para birimleri ile ticaret yapılması konusunda mutabakat sağlandı. Bu anlaşma ile iki ülke kur riskini ortadan kaldırmak istediğini belirtirken anlaşmanın ne zaman gerçekleşeceğine dair bir takvim açıklanmadı.

Almanya: Bu yıl yüzde 3 büyüyeceğiz

Avrupa ülkelerinde ekonomiler sallanırken AB'nin ağır abisi Almanya olumlu mesajlar vermeye devam ediyor. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ülkedeki ekonomik büyümenin, yılın başında yapılan tahminlerin üzerinde olduğunu söyledi. Schaeuble, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, konjonktürel canlanmanın beklenildiği kadar fazla olmadığını, ancak şimdi tüm göstergelerin bu yıl yüzde 3 oranında bir büyüme yaşanacağına işaret ettiğini belirterek, “Bu da demektir ki, büyümede beklentilerin üzerindeyiz” dedi. Schaeuble, abartılı beklentilerin biraz darbe aldığını, ancak ülkede resesyon olacağı yönünde bir belirti olmadığını kaydetti.
Almanya ekonomisindeki büyüme yılın ikinci çeyreğinde keskin bir düşüş yaşamıştı. Geçtiğimiz hafta büyüme rakamlarını açıklayan ülkede büyüme binde 1'de kaldı.
Alman ekonomisindeki büyüme sorunu, başta tek para birimi euroyu kullanan ülkeler olmak üzere tüm Avrupa için olumsuz bir sinyal olarak görülüyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz